O mnie

Mariola Białołęcka od ponad 20 lat prowadzi gdańskie Wydawnictwo „Czerwony Słoń” i aktywnie propa-guje zdrowy styl życia. To dzięki jej pracy, wspartej przez grupę medytujących przyjaciół, pojawiły się na rynku takie bestsellery, jak „Odżywianie według Pięciu Przemian” czy też „Gotowanie według Pięciu Przemian”, a także książki Joli Słomy i Mirka Trymbu-laka „Nakarmić duszę” oraz „Ubrać duszę”. Początki były trudne. Kiedy wydała w 2001 roku „Odżywianie według Pięciu Przemian” niewiele osób w Polsce słyszało o Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, ale była tak przekonana do wartości tej wiedzy, że udało się jej przekonać do niej innych i dziś książki o Pięciu Prze-mianach należą już do kanonu literatury o tematyce zdrowotnej, są wszędzie rozpoznawane i chętnie czytane. Podobnie było z książkami Joli Słomy i Mirka Trymbulaka – pierwszymi książkami z przepisami wegańskimi (całkowicie roślinnymi). Zarówno autorzy książek, jak i ich wydawca włożyli mnóstwo wysiłku i serca w rozpropagowanie tej tema-tyki w czasach, kiedy niewiele osób w Polsce rozumiało, na czym polega wegetarianizm, który często był mylony z kuchnią jarską, a słowa weganizm nikt nie potrafił nawet wymówić. Dziś coraz więcej osób przygotowuje potrawy w oparciu o same tylko rośliny – bez jajek, sera i krowiego mleka, a jeszcze kilkanaście lat temu nikt prawie nie był w stanie nawet sobie wyobrazić ciasta bez jajek czy Świąt bez szynki. Książka „Nakarmić duszę” zmieniła te wyobrażenia. W obu tych wegańskich książkach są też roślinne przepisy Marioli Białołęckiej, która przez wiele lat przygotowywała posiłki dla swojego nauczyciela medytacji podczas kursów medytacyjnych, równocześnie ucząc się od najlepszych Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i zasad Odżywiania się oraz Gotowania według Pięciu Przemian. Te doświadczenia zaowocowały jej własnymi książkami, które wywołały w Polsce prawdziwą rewolucję kulinarną. Jej pionierska książka „Zaskakujące tofu”  (książka powstała przy współpracy z firmą Polsoja, największym producentem tofu w Polsce) zmieniła wyobrażenie wielu osób o tym zdrowym i smacznym serku i dziś sporo osób w Polsce lubi tofu oraz wie, jak je przyrządzać, a wszystko to dzięki tej książce. Druga książka „Zaskakująca kasza & ryż”, pełna nowatorskich pomysłów na dania z kasz, powstała przy współpracy z największym producentem kasz w Polsce – firmą Kupiec. Pozycja ta zmieniła wyobrażenia wielu Polaków o kaszach i zainspirowała wielu blogerów oraz autorów książek do tworzenia własnych nowatorskich przepisów na kasze. Wśród nich jest na przykład autorka bloga Smakoterapia, która tworząc własne przepisy na bloga, zainspirowała się różnymi przepisami z książki „Zaskakująca kasza & ryż” (głównie tymi na kaszę jaglaną), takimi jak chociażby „Chlebek jaglany”, „Jogurt z kaszy” czy „Hummus z kaszy” (autorka sama o tym pisze na blogu). Książka „Zaskakująca kasza & ryż” jest kontynuacją wieloletniej pracy Marioli Białołęckiej w dziedzinie Pięciu Przemian – według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to właśnie kasze powinny stanowić podstawę naszego pożywienia. Autorka cieszy się, że dzięki tej pozycji kasze stały się w Polsce tak bardzo popularne.

Pod poniższym linkiem recenzje książki „Zaskakująca kasza & ryż”, pokazujące, że wiele osób było pozytywnie zaskoczonych nowatorskimi  przepisami z tej książki i jednoznacznie odbierało te przepisy jako coś zupełnie nowego na rynku – coś, czego z pewnością wcześniej nie było.

Recenzje książki – klik

Więcej informacji o Marioli Białołęckiej i jej działalności na stronie:

www.mariolabialolecka.com

Kontakt: m.bialolecka.blog@gmail.com