Media

Suflet

(na zdjęciu „Suflet z buraków” – zdjęcie pochodzi z mojego kalendarza kulinarnego Pięć Przemian)

Na temat moich książek pojawiało się i pojawia sporo informacji w mediach. Niestety wiele wpisów w internecie zaginęło bezpowrotnie – sytuacja jest dynamiczna, zamyka się jedne blogi, portale, otwiera następne, więc niektóre wpisy na temat „Zaskakującego tofu” i „Zaskakującej kaszy & ryżu” nie są już dostępne :(

………………………………………………………………………………………………………

I. Informacja z portalu: smacznego.pl

Na tym portalu pojawiła się informacja o dziesięciu najciekawszych książkach kulinarnych roku 2012, wybranych przez Laurę Osękę, właścicielkę  znanej polskiej księgarni kulinarnej BOOKS FOR COOKS .

Moja książka pojawiła się tam w towarzystwie takich sław międzynarodowych, jak Jamie Oliver, Donna Hay, Katie Quinn Davies, nie wierzycie? Sami sprawdżcie :)

Poniżej fragment tego wpisu.

       4. Mariola Białołęcka – „Zaskakująca kasza i ryż” , Wyd. Czerwony Słoń 2012

„Kasza, choć zdrowa nie ma zbyt wielu zwolenników i kojarzy się głównie z dodatkiem do gulaszu lub mięsa. Nie musi tak być. Kasza i ryż dają wiele możliwości przygotowania wyjątkowych, pysznych dań, całkowicie nietypowych i nadzwyczajnych. Nowoczesnym przepisom towarzyszą piękne zdjęcia.”

http://www.smacznego.pl/blog/najciekawsze-ksiazki-kulinarne-2012-roku/93

……………………………………………………………………………………………………….

(Dodam jeszcze, że przed chwilą dowiedziałam się, że obie moje książki – ta o tofu i „Zaskakująca kasza…” są polecane studentom jako wartościowe pozycje przez wykładowców (w tym profesorów) na Wydziale Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. WOW!)

………………………………………………………………………………………………………….

II. Pozytywna recenzja książki na portalu: ecowawa.pl

„W ponownym odkrywaniu naturalnego stylu życia, na nasze stoły coraz częściej trafiają dania, które jeszcze kilka lat temu kojarzyły się z ubogą i niekoniecznie smaczną kuchnią naszych babć. Te jeszcze chwilkę temu zapomniane potrawy to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i naturalne źródło zdrowia i urody.

W nasze ręce trafiła ostatnio niezwykła książka, w której zaskoczyła nas kasza. Czy wiecie, że zawiera ona wszystkie substancje niezbędne do dobrego samopoczucia ? Znajdziemy w niej magnez, potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy i aminokwasy. Czy nie lepiej zatem posilić się przysłowiową „miseczką kaszy” zamiast jeść żywność przetworzoną wzbogaconą minerałami i witaminami ?

Przechodząc na dietę wegetariańską, gdzie kasza stanowi niezwykle istotny element diety, przekonaliśmy się, że jej przyrządzenie i kombinacja z innymi składnikami wymaga pewnej wiedzy, ponieważ z kuchni naszych babć znamy ją najczęściej w połączeniu z gulaszem mięsnym lub jajkiem sadzonym.

Fantastycznym źródłem wiedzy i inspiracji okazała się książka Marioli Białołęckiej „Zaskakująca kasza i ryż”, która nauczyła nas nie tylko przyrządzania kaszy na słono, lecz także na słodko i w połączeniu z najpyszniejszymi dodatkami świata.”

http://ecowawa.pl/index.php/artykuly/id/2/2273

……………………………………………………………………………………………………

III. Recenzja z portalu: zdrowenienudne.pl (jedna ze stron sponsora książki – Firmy Kupiec)

„Ryż i kasza to jedne z najpopularniejszych dodatków do obiadu, często produkty te dodajemy też do sałatek. Choć to niewiarygodne, kasza i ryż mogą też okazać się niezastąpionym składnikiem… deseru, np. babeczek z czekoladą. Niewiarygodne? A jednak! Książka Marioli Białołęckiej pt. ”Zaskakująca kasza i ryż” udowadnia, że z produktów tych wyczarować można zupełnie niestandardowe i przepyszne dania.”

http://www.zdrowenienudne.pl/artykul/zaskakujaca_kasza

……………………………………………………………………………………………………….

IV. Kolejna miła recenzja z portalu: pichcenie.pl

Zaskakująca kasza i ryż

luty. 20 Książki kucharskie

„W kaszach i ryżach znajdzie się wszystko to, co jest niezbędne dla zdrowej diety i dobrego samopoczucia, w tym aminokwasy, kwas foliowy, potas, magnez, witaminy z grupy B oraz inne minerały. Regularne jedzenie powyższych produktów sprawi, że nie trzeba ich będzie uzupełniać sztucznymi suplementami, na czym nasz organizm z pewnością skorzysta. O tym, jak je wykorzystać tworząc niesamowite dania, w książce „Zaskakująca kasza & ryż” pisze Mariola Białołęcka.”

http://pichcenie.pl/zaskakujaca-kasza-ryz/

…………………………………………………………………………………………..

V. Pozytywna recenzja z czasopisma „Twój Styl” napisana przez sekretarza redakcji Ewę Awdziejczyk. Pani Ewa napisała w mailu do mnie:

Dzień  dobry, 

prowadzę kolumnę kulinarną: „Wyszukane” w Twoim stylu i w najbliższym numerze zaprezentuję Pani książkę „Zaskakująca kasza i ryż”. Gratuluję! Fantastyczna książka i potrawy.
               Pozdrawiam,
                                   Ewa Awdziejczyk
Twój Styl

……………………………………………………………………………………………………….

Poniżej kilka pozytywnych uwag z różnych blogów. Żałuję, że nie kopiowałam wpisów na bieżąco, ponieważ teraz wielu już nie mogę znaleźć.

…………………………………………………………………………………………………..

VI. Pozytywna opinia z bloga: Ekokuchnia

Bolognese z kaszy gryczanej

4 stycznia 2012 Autor Edyta

„A przepis pochodzi z jednego z moich ostatnich nabytków książkowych, można powiedzieć prezentu gwiazdkowego od siebie samej, pod tytułem. „Zaskakująca kasza i ryż” autorstwa Marioli Białołędzkiej. Jest to pozycja szczególnie polecana dla osób ciągle jeszcze do kasz nie przekonanych. W książce znaleźć można nie tylko niesamowite przepisy z kaszą w roli głównej (np. sernik kokosowy z kaszy jaglanej, jaglany Lawasz, gryczany pudding, gryczana nutella, placki z dzikiego ryżu, czy chociażby prezentowane dziś bolognese z kaszy gryczanej), ale również ciekawe informacje o właściwościach i rodzajach kasz.”

„U mnie co prawda kasze goszczą w kuchni często i nie trzeba mnie do nich przekonywać, jednak z pewnością sięgnę po kolejne przepisy z tej książki którą Wam serdecznie polecam.”

http://www.ekoquchnia.pl/2012/01/bolognese-z-kaszy-gryczanej/

……………………………………………………………………………………………..

VII. Pozytywna opinia z bloga :Kulinarny Blog Krysi

KUKURYDZIANA FRITTATA (BEZ JAJECZNA)

25 Sierpień 2012 · – autor: Krystyna Gerc

„Inspirację zaczerpnęłam z fenomenalnej książki “Zaskakująca kasza i ryż” , przepis jest inny natomiast pomysł bardzo mi się podobał. Polecam tą książkę jeśli kochasz kaszę a chcesz ją spróbować w nowej odsłonie (pudding z kaszy gryczanej, krokiety z polenty, jogurt z kaszy jęczmiennej…)”

http://conaobiad.wordpress.com/2012/08/25/kukurydziana-frittata-bezjajeczna/

……………………………………………………………………………………………….

VIII. Kolejna pozytywna opinia, tym razem z bloga: Kto jada sałatki

SIERPIEŃ 1, 2012

„Przepis zaczerpnęłam z książki Marioli Białołęckiej “Zaskakująca kasza & ryż”. Starannie wydana książka, z pięknymi zdjęciami i niesamowitymi pomysłami na wykorzystanie poczciwych, niedocenianych kasz.”

http://ktojadasalatki.wordpress.com/2012/08/01/baklazany-w-panierce-z-kaszy-gryczanej/

…………………………………………………………………………………………………

IX. Ciekawa opinia z bloga Nina w Kuchni

9 maja 2014

Kasza jaglana wraca do łask, po wielu latach zapomnienia, a że jest bardzo zdrowa, warto ją przemycać nie tylko jako dodatek do obiadu. Inspirujące propozycje tworzenia czegoś z niczego ma Mariola Białołęcka, która wydała w roku 2012 książkę „Zaskakująca kasza„, jedną z ciekawszych na rynku. Jest tam przepis zarówno na brownie z kaszy gryczanej, jak i sernik z kaszy jaglanej, krakersy z kaszy gryczanej, quiche (tartę) z kaszy jaglanej, jogurt z kaszy, chlebek z kaszy jaglanej, hummus z kaszy, suflet z kaszy jaglanej czy też krem czekoladowy z kaszy gryczanej. Możliwości jest wiele, ja dopiero jestem na początku mojej przygody z kaszą i wypróbowywania przepisów, które brzmią jak z filmu science fiction.

http://www.ninawkuchni.pl/2014/05/mus-jaglany-z-truskawkami-na-sniadanie.html

……………………………………………………………………………………….

X. Pozytywna opinia z bloga Podróże kulinarne na temat książki „Zaskakujące tofu”

25 czerwiec 2011

ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ I TOFU W STYLU WŁOSKIM

Pyszna jest ta zupa. Zdążyłam ją zrobić już 4 razy a to u mnie rzadkość. Mojemu dziecku wyjątkowo smakuje, w ogóle ostatnio gustuje w tofu. Dwa tygodnie temu, kiedy wychodziłam do kosmetyczki zostawiłam tofu na sposób chiński z przykazem spożycia go na kolację. W międzyczasie przyszła teściowa i pod moja nieobecność dziecko tłumaczyło jej, co, to jest właściwie to tofu i zachwalało jako coś pysznego. Teściowa z tego wszystkiego nałożyła sobie trochę i zjadła, ale zdziwiona na pewno była, bo prowadzi bardzo tradycyjną, polską kuchnię. Ponoć jej smakowało.  To jeden z tych przepisów, który nie wymaga wyszukanych składników i który może stać się urozmaiceniem w codziennym menu.

http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=305