Zaskakująca kasza i ryż

 

okladkakasza

 

Druga książka „Zaskakująca kasza i ryż” zmieniła z kolei podejście wielu osób w Polsce do kasz. Kopciuszek stał się księżniczką – z produktu wstydliwie ukrywanego na niższych pólkach w sklepie stał się produktem godnym królewskiego stołu, czymś wartym pożądania. Firma Kupiec, główny sponsor książki, podarowała mi dodatkowo mnóstwo prezentów, tak bardzo byli z niej zadowoleni. Siedziałam później u nich w siedzibie, podpisując egzemplarze książek dla Zarządu i wielu innych osób. Bardzo miły moment. Pozytywna recenzja tej książki ukazała się m.in. w czasopiśmie „Twój Styl”, a księgarnia BOOKS FOR COOKS uznała ją za jedną z najciekawszych książek kulinarnych 2012 roku. (Znalazłam się tam w towarzystwie Jamiego Olivera, którego pracę podziwiam, więc tym bardziej był to dla mnie wielki zaszczyt). Książka zawiera ponad 80 nowatorskich przepisów na różne kasze: jaglaną, gryczaną, kukurydzianą, jęczmienną, manną oraz na dziki ryż. To od tej książki zaczęła się historia „Sernika na zimno z kaszy jaglanej”, „Sernika pieczonego z kaszy jaglanej”, brownie z kaszy, tarty/quiche z nadzieniem z kaszy, „nutelli” z kaszy, hummusu z kaszy, trufli z kaszy, paschy z kaszy, babki z kaszy i wielu innych potraw. Nad przepisami do książki pracowałam przez prawie dwa lata, wszystkie są sprawdzone i wielokrotnie przetestowane. Oprócz przepisów spora garść informacji o właściwościach kasz i historii ich pochodzenia.