Książka zawiera ponad 80 przepisów na potrawy tylko z tofu. Jest to jedyna taka pozycja w naszym kraju. Można tu znaleźć propozycje śniadaniowe, obiadowe, deserowe, a także różne napoje. Wśród potraw między innymi: twarożki z tofu, zupy zabielane tofu, tofucznica, omlety z tofu, zapiekanki, placki, musy, muffinki, tarty, serniki na zimno z tofu, koktajle i wiele innych zarówno prostych, jak i bardziej złożonych potraw, w których głównym składnikiem jest tofu. Książka ta według wielu osób wywołała w Polsce prawdziwą rewolucję tofu – pisano o tym na blogach, a także podobną informację zwrotną otrzymałam z firmy Polsoja, która była głównym sponsorem książki. Kiedy podjechałam do siedziby Polsoi z pierwszymi egzemplarzami książki, pracownicy firmy, sprzedający tofu od wielu lat, nie mogli uwierzyć, że z ich tofu można przyrządzić tak wiele różnorodnych potraw. Było to dla nich coś odkrywczego. W jednym z wywiadów Piotr Poniński, właściciel Polsoi, powiedział, że wykonałam pionierską pracę, jeśli chodzi o potrawy z tofu w Polsce. Bardzo cieszy mnie fakt, że ten temat tak się w Polsce rozwinął, ponieważ soja, oczywiście nie modyfikowana genetycznie, to wspaniałe źródło białka, które z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce. Oznacza to, że nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy jedli tofu zamiast popularnego schabowego czy też steków, a dzięki temu jest szansa, że polepszy się sytuacja zwierząt na świecie, a my pozostaniemy zdrowsi 🙂
Recenzje tej książki włącznie z moimi przepisami z tofu pojawiały się m.in. w takich czasopismach, jak „e’stillo”, VEGE i „Wegetariański Świat”.