Obiad & Lunch, Przepisy, Śniadanie – wytrawne, Warzywa i strączki

Chrzan z kapusty

Zestawienie zaskakujące, to fakt 🙂 I chociaż nie jest to chrzan, kiedy postawicie tę potrawę na stole obok chrzanu, nie da się ich odróżnić. Pyszności te przygotowuję w domu już od kilku lat. Moi domownicy często pytają: „Kiedy znów zrobisz chrzan z kapusty?” 🙂 Jeśli chodzi o prawdziwy chrzan, nie przepadam za nim, jest dla mnie za ostry. Zgodnie z TMC (Tradycyjną Medycyną Chińską) chrzan jest nie tylko ostry w smaku, ale jest też „gorący”, mówimy tu oczywiście o tzw. naturze termicznej tego produktu. Oznacza to, że chrzan przyspiesza metabolizm, ale też – uwaga! – rozszerza pory, otwierając nasze ciało na wpływ czynników zewnętrznych. Wiem, brzmi to trochę skomplikowanie 🙂 Niemniej chodzi tu o prostą rzecz, o to, jak zachowuje się nasze ciało po spożyciu różnych rodzajów żywności – jakie procesy fizjologiczne temu towarzyszą? Żywność gorąca i ostra z natury, taka jak czosnek, ostre chili czy suszony imbir, bardzo nas rozgrzewa, powodując wzrost ciśnienia krwi i równocześnie wspierając proces otwierania się porów skóry, żeby nadmiar gorąca został z ciała usunięty. Pewnie znacie „parówkę”, prosty zabieg kosmetyczny, w którym wykorzystuje się parę pochodzącą z gorącej wody, żeby rozszerzyć pory i oczyścić w ten sposób skórę? Tutaj odbywa się to na podobnej zasadzie, tylko od wewnątrz 🙂 Tę właściwość pożywienia wykorzystują na przykład Hindusi, którzy właśnie w ten sposób pozbywają się nadmiaru gorąca z ciała. W ich przypadku pochodzi ono głównie z wysokich temperatur zewnętrznych. Typowego hinduskiego jedzenia nie da się zjeść, jeśli ktoś nie jest Hindusem, jest naprawdę zabójczo ostre, dlatego w restauracjach w Indiach można poprosić o wersję potrawy dla ludzi z Zachodu, która zawiera zdecydowanie mniej chili, imbiru i tym podobnych przypraw 🙂 Dlaczego o tym piszę? O ile w Indiach, w ich gorącym klimacie, ten rodzaj regulacji temperatury ciała jest niezbędny do przeżycia, to na Północy stanowi on niestety duże zagrożenie dla zdrowia i życia. Kiedy wybierzemy się w zimie na przykład do restauracji meksykańskiej i zjemy obfity posiłek pełen ostrych przypraw, z pewnością wyjdziemy z tego miejsca przyjemnie rozgrzani i zadowoleni, i być może nawet zdecydujemy się na krótki spacer, żeby się trochę ochłodzić, ale niestety ten spacer to nie jest najlepszy pomysł. Pod wpływem ostrego chili, ostrej papryki, suszonego imbiru oraz czosnku – przypraw charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej – otworzą się pory ciała, żeby organizm mogł się pozbyć nadmiaru gorąca wywołanego tego typu jedzeniem. I z pozoru wygląda to na idealną sytuację, ale niestety jest zima i minusowe temperatury. Otwarte pory są jak otwarte przez cały czas drzwi do domu, przez które ktoś wychodzi, a ktoś inny wchodzi. Wychodzi gorąco, wchodzi zimno, a wraz z nim mogą wejść różne patogeny. Nie jesteśmy wtedy chronieni.

Kiedy więc zapraszamy gości w Święta, przygotujmy bezpieczne jedzenie, z mniejszą ilością czosnku, imbiru, chili, pieprzu, ostrej papryki, a także chrzanu! My zostaniemy w domu po Wigilii, a nasi goście mogą się przecież wybrać na Pasterkę lub iść do domu pieszo. Pomyślcie o tym, zadbajcie o zdrowie najbliższych 🙂

Jednym z rozwiązań jest przygotowanie właśnie takiego zastępczego chrzanu, który jest przepyszny i pasuje do wielu produktów. Wzmacnia smak potraw warzywnych – różnych past, pasztetów, zapiekanek – świetnie komponuje się też jako dodatek do  potraw przygotowanych ze strączków. Pasuje wszędzie i do wszystkiego, także do jajek, serów, a nawet do mięsa i ryb, jeśli te produkty pojawią się na Waszym stole w Święta ze względu na rodzinę.

Zachęcam do wypróbowania chrzanu z kapusty – jest uzależniający i do tego bardzo zdrowy, bo w jego skład wchodzi kiszona kapusta, do której nikogo chyba nie trzeba przekonywać? 🙂

CHRZAN Z KAPUSTY

Rodzaj posiłku: potrawa z kiszonej kapusty, mogąca zastąpić chrzan
Podajemy: na stół zamiast chrzanu
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Medycyna naturalna: składniki „chrzanu” wzmacniają Płuca i Żołądek
Ilość porcji: kilkanaście
Składniki: kiszona kapusta, cebula, majonez, majeranek, ewent. sól i pieprz do smaku
Przyrządy kuchenne: miska, ręczny blender

Składniki

300 g kiszonej kapusty odsączonej z soku
50 g białej lub żółtej cebuli, drobno posiekanej
3 czubate łyżki ulubionego majonezu
1 łyżeczka suszonego majeranku lub 1 łyżka świeżego (opcja)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy odsączoną z soku kapustę, dodajemy posiekaną cebulę, majeranek (jeśli dajemy) oraz majonez. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, przypominającej utarty chrzan.
  2. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Podajemy ozdobione świeżym majerankiem lub innymi ziołami.
  4. Pyszne i zdrowe 🙂

Uwagi

  1. Można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku, przez 3 dni.

Love,

                           Grainma

………………………
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potrawy: Mariola Białołęcka, Copyright © by Mariola Białołęcka
II All rights reserved

Print Friendly, PDF & Email