Dziś rano w ogrodzie drzewa obsypane białym puchem, na jednej z gałęzi siedzi spokojnie, trochę jakby zaspana, popielato-ruda wiewiórka. Mamy zimę 🙂 Może tego nie wiecie, ale energetyczna zima trwa już od 15 listopada, i chociaż ten cykl nie pokrywa się z porami roku, to od dwóch tygodni mamy typowe oznaki zimy – śnieg, lód na szybach samochodów rano, przymrozki, a także inwazję drobnych zwierząt szukających schronienia na zimę w naszych mieszkaniach i domach 🙂 Nasze potrzeby też się zmieniły, zauważyliście? Teraz bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy czasu dla siebie, chcemy się zastanowić nad swoim życiem, czujemy niechęć do wychodzenia z domu. Interakcja z innymi nie jest już tak ważna, jak była latem, wolimy skupić się na rodzinie i wlasnych sprawach. Jest to naturalna reakcja naszego organizmu na tę porę roku. W świecie przyrody wszystko zamiera, soki roślin cofają się do korzeni i rośliny zapadają w zimowy sen, podobnie jak niedźwiedzie, jeże, susły i świstaki. U nas wygląda to podobnie, nasz metabolizm zwalnia, a większa część naszej energii jest teraz zaangażowana w regenerację organizmu. To nie jest dobry czas, żeby nadmiernie wydatkowywać energię np. poprzez uczestniczenie w dużych projektach, przeprowadzki lub wydawanie znacznych sum pieniędzy podczas Black Friday 🙂 Jeśli teraz przekierujemy naszą energię na zewnętrzne działania, zabraknie jej na regenerację. Cykl zostanie przerwany i latem będziemy chorować.
Kiedy zaczyna się energetyczna zima, powinniśmy zadbać przede wszystkim o Nerki, które właśnie teraz będą miały dużo pracy, ponieważ aktywnie uczestniczą w procesie regeneracji naszego ciała. Zimą staram się wspierać mój organizm, jedząc więcej produktów pozytywnie oddziałujących na Nerki, takich jak proso, kasza jaglana, orzechy włoskie, fasola, a ostatnio także jajka, które zalecił mi lekarz. Pojawiają się co prawda u mnie sporadycznie, ponieważ wolę potrawy bez jajek, ale są tu pewne kwestie zdrowotne 🙂 Jajka, a konkretnie żółtka, wspomagają pracę Nerek i pomagają nam się zregenerować. Jeśli ktoś szuka produktów roślinych, które mają podobne działanie, choć nie tak korzystne, to polecam naszą poczciwą pokrzywę. Ja zimą często piję napar z tego wspaniałego zioła i przygotowuję różne potrawy z jego dodatkiem, jak np. Ziołowy kisiel z pokrzywy. Niemniej warto się najpierw skonsultować z lekarzem, czy w naszym przypadku jest ona wskazana 🙂
Listopad, grudzień oraz styczeń to miesiące, podczas których warto wybrać się na koncert muzyki klasycznej. Utwory Bacha, Mozarta, Chopina pomogą nam się nie tylko zrelaksować, ale też zregenerować. To także dobry czas na słuchanie lub czytanie na głos poezji, z tego samego względu – Mickiewicz, Słowacki, Blake i wielu innych. Trąci trochę myszką? Niekoniecznie, na temat dobroczynnego wpływu poezji, w tym trzynastozgłoskowca, napisano całe tomy. Udowodniono też, że muzyka klasyczna poprawia wegetację roślin, dlatego w wielu szklarniach, na przykład we Francji, można nie tylko obejrzeć piękne kwiaty, ale też posłuchać Beethovena czy Schuberta. Jeśli zastanawiacie się, jaki to ma związek z nami, przypomnę tylko, że kanały energetyczne Nerek mają swoje zakończenie w uszach, dlatego harmonijne dźwięki są tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania tego wspaniałego, ale delikatnego narządu 🙂
Ciasto, które dziś przygotowałam, jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale też łatwo je wykonać. Jestem pewna, że będzie się pojawiać w Waszych domach regularnie 🙂 Piekę je w wysokiej temperaturze, także dlatego, że lubię, kiedy jest lekko przypieczone, to też ma korzystny wpływ na nasz organizm, ale o tym następnym razem 🙂
Zapraszam!
Prosty placek jaglany z borówkami
Rodzaj posiłku: ciasto
Podajemy: do kawy, herbaty, można dodać konfiturę z jagód, ubitą śmietankę.
Wegetariański: tak
Wegański: nie
Bezglutenowy: tak
Medycyna naturalna: składniki ciasta wzmacniają Nerki, obniżają ciśnienie krwi
Ilość porcji: 12 – 15
Składniki: mąka jaglana, mąka kokosowa, masło, mleko sojowe, cukier, jajka, proszek do pieczenia, olejek waniliowy do ciasta, olejek z brazylijskich pomarańczy do ciasta, borówki amerykańskie.
Przyrządy kuchenne: szklane naczynie do zapiekania, robot kuchenny (mikser).
Składniki
300 g mąki jaglanej
50 g mąki kokosowej
110 g drobnego cukru
1 lekko czubata łyżka proszku do pieczenia
110 g masła
3 świeże, ekologiczne jajka
500 ml mleka sojowego (niesłodzonego)
1 łyżka olejku do ciasta z brazylijskich pomarańczy
1 łyżeczka olejku do ciasta waniliowego
300 – 500 g borówek amerykańskich
szklane naczynie do zapiekania, ok. 34 x 25 cm
masło lub inny tłuszcz do wysmarowania formy
mąka kokosowa do wysypania formy
Przygotowanie
- W dużej misce łączę mąkę jaglaną z mąką kokosową, cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
- Rozpuszczam masło w kąpieli wodnej, odstawiam na bok.
- Nagrzewam piekarnik do 200°C z włączonym termoobiegiem (z grzałką tylną).
- Żółtka oddzielam od białek i wrzucam do osobnych większych misek. Do miski z żółtkami wlewam mleko sojowe, rozpuszczone masło oraz olejki do ciasta. Ubijam przez chwilę ręcznym robotem kuchennym (mikserem) i dodaję do suchych składników. Mieszam, a następnie przez chwilę ubijam, żeby nie pozostały żadne grudki.
- Osobno ubijam pianę z białek na sztywno, a następnie dodaję do połączonych wcześniej składników ciasta. Staram się ostrożnie łączyć pianę z masą, tak jak przygotowuje się biszkopt, zagarniajac kilkakrotnie od spodu. Chodzi o to, żeby piana nie zniknęła całkowicie w cieście.
- Przekładam do szklanej formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką kokosową. Na wierzch kładę borówki, lekko je dociskając do ciasta. Piekę przez 35 – 40 minut lub do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta pozostanie suchy.
- Wyjmuję od razu po upieczeniu i pozostawiam w formie do wystudzenia. Jest przepyszne! Polecam 🙂
Uwagi
- Przygotowywałam to ciasto wielokrotnie, za każdym razem z pozytywnym rezultatem. To ciasto zawsze się udaje 🙂 Niemniej warto pamiętać, że jeśli chcemy mieć pyszne, puszyste ciasto, ważna jest jakość składników. Im wyższa, tym lepsze ciasto. Jeśli użyjesz świeżych jajek ekologicznych, świeżego masła od ekorolnika, a do tego dasz mąkę organic, różnica w jakości ciasta będzie wyraźna 🙂
Smacznego!
Wasza Grainma
………………………
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potrawy: Mariola Białołęcka, Copyright © by Mariola Białołęcka
II All rights reserved