Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Owoce, Przepisy, Warzywa i strączki
Leave a comment

Budyń na mleku gruszkowym

Jak często łączycie gruszkę z miętą w deserach lub daniach wytrawnych? Lubicie to połączenie? Czy wiecie, dlaczego warto dodawać je razem do potrawy? Mięta wspaniale chłodzi organizm i moim zdaniem powinna znaleźć się w każdym ogrodzie, a nawet na każdym balkonie. Kiedy przychodzi lato i upalne dni, kojący zmysły zapach mięty jest nie do przecenienia. To czysta przyjemność móc przy niej chociaż przez chwilę posiedzieć, kiedy żar leje się z nieba, delektując się przy okazji pyszną herbatką przygotowaną z jej świeżych liści – tak, jak robią to Hiszpanie 🙂 Gruszka nie jest gorsza 🙂 Jej odżywcze i chłodzące ciało właściwości znane są od wieków i chętnie wykorzystywane w różnych recepturach. Obie korzystnie wpływają na Płuca i Jelito Grube, podobnie jak bialy sezam i migdały, ponieważ działają nie tylko chłodząco ale też nawilżająco, co w przypadku tych narządów ma duże znaczenie. Zarówno Płuca, jak i Jelito Grube nie lubią upałów i suszy – muszą być odpowiednio nawilżone, żeby prawidłowo wykonywały swoją pracę. Płuca są szczególnie wrażliwe na warunki zewnętrzne, ponieważ to one bezpośrednio łączą nas z otoczeniem, nie tylko poprzez oddech, ale też poprzez skórę. Klimatyzacja wydaje się być błogosławieństwem, kiedy na zewnątrz jest 30+, ale ma też swoje słabsze strony – wysusza nas. Warto o tym pamiętać, kiedy wybieramy się latem w dłuższą podróż samochodem z klimatyzacją lub klimatyzowanym autobusem (pociągiem) i przygotować kontratak, chociażby w postaci produktów, które nawilżają i równocześnie odżywiają ciało, takich właśnie jak gruszka, sezam, pokrzywa, mleko kokosowe czy nasiona hempu. Nie musi to być skomplikowane – herbatka z pokrzywy w termosie, kompot z gruszek, trochę truskawek lub poziomek, a także dobrej jakości chałwa czy koktajl z mleka kokosowego i nasion konopi (hempu) szybko pomogą nawilżyć i odżywić ciało. Pomocne będą też pomidory, szpinak i nasze poczciwe ziemniaki. Zobaczcie, co będzie Wam najbardziej odpowiadać. (Jak się okazuje, to wcale nie przypadek, że osoby podróżujące samochodem tak chętnie sięgają po frytki w McDonalds – chociaż nie o takie ziemniaki chodzi). 🙂

Chociaż gruszka nie jest tak popularna jak jabłko, ma ona wiele wspaniałych właściwości. Jest jednym z tych produktów, które pomagają nam, kiedy mamy zatkane drogi oddechowe, ponieważ rozpuszcza zalegający w nich śluz. Podobnie działa mięta 🙂 Więc już teraz wiecie, dlaczego i kiedy warto łączyć gruszkę z miętą 🙂 Oba produkty wzmacniają Płuca i wpływają korzystnie na Jelito Grube, wzmacniają też Żołądek i Śledzionę. Kiedy je połączymy, ten korzystny wpływ będzie mocniejszy. Ciekawe jest to, że chociaż gruszka ma działanie nawilżające, to równocześnie jest jednym z niewielu produktów, które przeciwdziałają skutkom wilgoci 🙂 Niemniej osoby, którym ciągle jest zimno, często się przeziębiają i mają mało energii, powinny spożywać takie produkty, jak gruszki, mięta, pomidory, ogórki czy szpinak okazjonalnie.

Budyń na mleku gruszkowym ma działanie odżywcze, chłodzące i nawilżające, dlatego polecam go zwlaszcza latem w okresie upałów, suszy lub zimą, kiedy często przebywamy w klimatyzowanych pomieszczeniach. Można go też przygotować, kiedy chorujemy, żeby wspomóc usuwanie śluzu zalegającego w drogach oddechowych. Poza tym jest przyjemną w smaku i mocno relaksujacą potrawą, którą można też przygotować ot tak po prostu, bez specjalnej okazji 🙂 Dodam jeszcze, że jednym ze składników tego budyniu jest kompot z suszonych gruszek, który jest naturalnie słodki i w związku z tym do potrawy nie musimy już dodawać cukru.

Jak widzicie na zdjęciach, budyń podaję z poziomkami, które także wzmacniają Płuca i także mają chłodzące, odżywcze i nawilżające działanie, a przy tym smakują obłędnie 🙂 Do budyniu można dodać też rozgrzewający syrop klonowy, dzięki któremu będzie miał on bardziej wyrazisty smak, i ewentualnie śmietankę sojową. Sprawdźcie sami, który wariant najbardziej Wam pasuje  🙂

Budyń na mleku gruszkowym

Rodzaj posiłku: budyń wzmacniający zdrowie
Podajemy z: poziomkami, truskawkami, świeżą miętą, ewentualnie ze śmietanką sojową
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: składniki potrawy działają wzmacniająco na Płuca i Jelito Grube
Ilość porcji: 2
Składniki: suszone gruszki, mleko sojowe, świeża mięta, skrobia ziemniaczana, syrop klonowy (opcja), poziomki/truskawki, śmietanka sojowa (opcja)

Składniki

80 g suszonych gruszek
250 ml wrzącej wody
125 ml zimnej wody
375 ml mleka sojowego lub innego rośłinnego (patrz: uwagi)
2 czubate łyżki skrobii ziemniaczanej
gałązka świeżej mięty – o długości ok. 15 – 17 cm
2 łyżki syropu klonowego (opcja)
kilka łyżek śmietanki sojowej (opcja)
3/4 szklanki poziomek lub truskawek

Przygotowanie

  1. Poprzedniego dnia wieczorem wrzucamy suszone gruszki do miski i zalewamy 1 szklanką wrzącej wody (250 ml). Przykrywamy miskę i zostawiamy gruszki na noc do namoczenia.
  2. Rano przekładamy gruszki razem z płynem do niedużego rondla, dodajemy pół szklanki (125 ml) zimnej wody, stawiamy rondel na kuchence i doprowadzamy płyn z gruszkami do wrzenia na dużym ogniu. Następnie na małym ogniu gotujemy przez 5 minut.
  3. Zestawiamy gruszki z ognia i odsączamy na sicie. Powinniśmy uzyskać 250 ml słodkiego  kompotu z gruszek. Gruszki wyrzucamy.
  4. Osobno do niedużej miski wlewamy 125 ml mleka sojowego, wrzucamy 2 łyżki skrobii ziemniaczanej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Kompot (250 ml) wlewamy do rondla, dodajemy pozostałe mleko sojowe (250 ml) i doprowadzamy całość do wrzenia. Kiedy nasze „mleko gruszkowe” (mleko połączone z kompotem gruszkowym) zaczyna iść do góry, wrzucamy gałązkę mięty i gotujemy przez około 20 sekund, uważając, żeby mleko nie wykipiało, a następnie wlewamy mleko połączone ze skrobią i mieszamy, dopóki budyń nie zgęstnieje. Wyjmujemy miętę, zmniejszamy ogień, a następnie przykrywamy garnek i gotujemy przez 30 sekund.
  6. Od razu nakładamy do miseczek. Kiedy już trochę przestygnie – powinien być ciepły, ale nie gorący – podajemy z poziomkami i ewentualnie innymi dodatkami. Jest przepyszny, z delikatnym posmakiem chłodzącej mięty – jesz i czujesz, jak całe napięcie z Ciebie opada. Enjoy! 🙂

Uwagi

  1. Do przygotowania budyniu można użyć każdego mleka roślinnego, ale użycie mleka sojowego zwiększy nawilżające, odżywcze i chłodzące właściwości budyniu.
  2. Kiedy już przygotujemy kompot z gruszek, nie musimy od razu robić na jego bazie budyniu. Kompot można odstawić do lodówki, a budyń przygotować tuż przed posiłkiem, żeby był ciepły, kiedy będziemy go podawać. Jeśli przygotujemy go dużo wcześniej, rozrzedzi się i zamiast budyniu będziemy mieli koktajl 🙂
  3. Jeśłi po odsączeniu gruszek uzyskacie mniej kompotu niż 250 ml, nie musicie się tym przejmować, po prostu dodajcie więcej mleka sojowego tak, żeby ilość się zgadzała. To zależy od gruszek, może się okazać, że kupicie gruszki, które będą bardziej wysuszone i one wchłoną więcej wody.

Love,

                       Grainma

………………………
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potrawy: Mariola Białołęcka, Copyright © by Mariola Białołęcka II
All rights reserved

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *