Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Przepisy, Śniadanie - na słodko
Leave a comment

Trufle dla anemika

Chociaż lubię każdą porę roku, to jednak lato jest dla mnie najważniejsze 🙂 Myślę, że większość z nas odbiera to podobnie i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ to właśnie latem stery przejmuje nasze Serce – czyli centrum zarządzania naszym życiem 🙂 Latem słońce stoi wysoko nad horyzontem, dni są długie, a noce krótkie i ciepłe, często więc wychodzimy z domu na zewnątrz na niekończące się spacery nad morzem, po leśnych ścieżkach lub górskich szlakach. W kontakcie z naturą przestajemy być tak bardzo przytłoczeni obowiązkami i nie doświadczamy już tak wielu ograniczeń. Mamy poczucie własnej mocy i możliwość wyboru – nasze święte prawa, o których w codziennym życiu często zapominamy, godząc się na ich ograniczanie w pracy lub w związkach. Latem na szczęście jest inaczej 🙂 Teraz mamy także mnóstwo okazji do spotkań nie tylko z przyjaciółmi, ale również z ludźmi, których wcześniej nie znaliśmy. Wszystkie te wspaniałe spotkania wzmacniają nas na wielu poziomach, ale przede wszystkim leczą nasze Serce, głównie dlatego że dzięki nim doświadczamy radości, tej wyjątkowej emocji, która wzmacnia Serce i Układ Krążenia. Poczucie wolności i brak ograniczeń, których łatwiej doświadczyć z nowymi przyjaciółmi, oddziałują podobnie 🙂 Co nie oznacza, że mamy odrzucić naszych starych przyjaciół, po prostu warto też poznawać innych ludzi, nie zamykać się na nowe doświadczenia – tego potrzebuje Serce, żeby mogło pozostać zdrowe 🙂  Zgodnie z Medycyną Wschodu Lato to najlepszy czas na wzmocnienie Serca i Układu Krążenia, także dlatego że jesteśmy w Przemianie Ognia, co oznacza, że energia, która jest w przestrzeni, ma określone właściwości. Jeśli je znamy i potrafimy wykorzystać, możemy poprawić zarówno pewne funkcje naszego ciała, jak i ogólnie nasze życie 🙂 

Według danych WHO co trzecia osoba na świecie choruje na anemię. Dla mnie te dane są szokujące, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że niedokrwistość to nie tylko problem fizyczny. Zgodnie z Medycyną Wschodu Krew pełni ważną rolę, jeśli chodzi o emocje i relacje z innymi ludźmi, ponieważ to właśnie Krew przechowuje nasze emocje i wspomnienia. Kiedy jest jej za mało lub ma słabą jakość – z różnych powodów – zaczynamy mieć też problemy w relacjach z innymi, zwłaszcza z rodziną i przyjaciółmi, gdzie wymiana emocjonalna jest podstawą tych relacji. Poza tym Krew przenosi też aspekt duchowy (tzw. Shen – według TMC), i dlatego kiedy chorujemy na anemię, zazwyczaj trudno nam znaleźć rozwiązanie dla naszych problemów – brakuje pomysłów, inspiracji, „tracimy ducha”, a czasami nawet pogrążamy się w depresji. Jest wiele przyczyn niedokrwistości, mogą to być przewlekłe choroby, takie jak niewydolność nerek, w wyniku których organizm produkuje za mało krwi (za mało czerwonych ciałek), może to być  też utrata krwi np. podczas miesiączki lub z powodu krwawień wewnętrznych, jakie występują przy wrzodach żołądka. Jednak duży problem stanowi także spowolniony przepływ krwi. Medycyna Wschodu mówi tutaj o tzw. „zastoju krwi”, spowodowanym na przykład traumatycznymi wydarzeniami, w wyniku których doświadczyliśmy szoku – czegoś, co nam „zmroziło krew w żyłach”. Chociaż ten związek frazeologiczny odbieramy jako przenośnię, dobrze oddaje on charakter powyższej sytuacji – krew przestaje krążyć w naszych żyłach w odpowiednim tempie i wszystkie procesy zachodzące w ciele tracą impet. W rezultacie w naszym życiu zaczynają pojawiać się problemy – jeden za drugim. 

Jak widzicie, bez odpowiedniej ilości i jakości Krwi, trudno jest nam żyć tak, jakbyśmy chcieli. Życie traci swoją dynamikę. Oczywiście nie mamy wpływu na wydarzenia losowe, ale sposób odżywiania się zależy tylko od nas 🙂 Teraz, latem, warto skupić się na produktach wzmacniających Krew i Serce takich, jak na przykład: czereśnie, winogrona, mniszek, szpinak, figi, buraki oraz przede wszystkim pokrzywa, która ma nieprawdopodobną zdolność do regeneracji naszego Układu Krążenia. Pewne badanie pokrzywy nepalskiej wykazało, że w 100 g suchego proszku pokrzywy znajduje się aż 227.89 mg żelaza, a dla porównania w mące pszennej – w 100 g – tylko 3,37 mg. Jak więc wyglądałoby nasze życie, gdybyśmy jedli chleb z mąki pokrzywowej? Czy poprawiłyby się nasze kontakty z rodziną i przyjaciółmi? Czy wszystko układałoby się gładko i bezproblemowo? Jak na razie taki chleb kosztowałby fortunę, ze względu na aktualne koszty suszonej pokrzywy, ale myślę, że warto dodawać proszek pokrzywowy do różnych deserów i wypieków – chociażby do trufli, do których przygotowania użyłam także innych wartościowych produktów wzmacniających Serce i Krew – melasy, mleka kokosowego, oleju kokosowego oraz gorzkiej czekolady 🙂

Zapraszam na przepis!

Trufle dla anemika

Rodzaj posiłku: deser
Podajemy z: wiórki kokosowe, proszek z pokrzywy
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: wzmacnia Jin oraz Jing, odżywia Krew, wspomaga krążenie
Ilość porcji: 6 – 8 trufli
Składniki: czekolada; proszek z pokrzywy; melasa; olej kokosowy; mleko kokosowe; gałka muszkatołowa; suszone śliwki

Składniki

100 g gorzkiej czekolady – 70% kakao
2  łyżki proszku z pokrzywy (patrz: uwagi)
2 łyżki melasy karobowej
2 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego extra virgin
1/5 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
20 g suszonych miękkich śliwek, drobno pokrojonych

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przerzucamy do miski. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Kiedy czekolada jest już płynna i stanowi jednolitą masę, dodajemy proszek z pokrzywy, melasę, mleko kokosowe, olej kokosowy oraz gałkę muszkatołową i mieszając dokładnie łączymy. Na koniec wrzucamy śliwki i ponownie mieszamy. Odstawiamy na bok do przestudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny – do momentu, aż masa stwardnieje.
  3. Do osobnych misek wrzucamy proszek z pokrzywy i wiórki kokosowe (najlepiej drobno zmielone).
  4. Po wyjęciu z lodówki ugniatamy masę w dłoniach, aż trochę zmięknie, i formujemy nieduże kulki, wrzucając je od razu do miski z pokrzywą lub z wiórkami. Poruszając miską, obtaczamy trufle w proszku z pokrzywy lub w zmielonych drobno wiórkach – tak jak widać na zdjęciach.

Uwagi

  1. Jak zrobić proszek pokrzywowy? To bardzo proste. Kupujemy „Liść pokrzywy” w sklepie zielarskim, w formie sypkiej – nie w torebkach do zaparzania – a następnie mielimy w młynku do kawy na proszek.

 

Love,

                       Grainma

………………………
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potrawy: Mariola Białołęcka, Copyright © by Mariola Białołęcka II
All rights reserved

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *