Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Napoje, Obiad & Lunch, Przepisy

Ziołowy kisiel z pokrzywy

Tak naprawdę ten wpis jest o tym, jak zwykłą, codzienną potrawę zamienić we wspaniałe lekarstwo. Zioła rosną wszędzie, nawet na trawniku przed naszym domem. Często postrzegamy je jak zwykłe chwasty i chętnie się ich pozbywamy z naszych ogrodów, nie zdając sobie sprawy z ich wyjątkowych właściwości. Jednym z ziół, których zwłaszcza nie lubimy, a nawet wręcz się boimy, jest pokrzywa. Posiada ona parząco-kłujące włoski, które nieprzyjemnie podrażniają skórę, kiedy ich przez przypadek dotkniemy. Wszyscy znamy takie sytuacje, jak łatwo nie zauważyć pokrzywy, ukrywającej się w trawie lub w krzakach i się oparzyć. Te parzące właściwości pokrzyw od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej do leczenia artretyzmu. Jednak stosując tę terapię, trzeba mieć na uwadze fakt, że każde takie „oparzenie” przez pokrzywę wywołuje szok w ciele i najlepiej byłoby tę formę terapii omówić wcześniej z lekarzem 🙂

Kiedy jednak potrafimy właściwie postępować z pokrzywą, okazuje się ona niezwykłym lekarstwem. Przede wszystkim pokrzywa traci swoje parzące właściwości po ugotowaniu/sparzeniu/ususzeniu i można ją w takiej formie bezpiecznie jeść. A naprawdę warto o nią powalczyć. Przede wszystkim zawiera ona wiele cennych minerałów i jest bardzo odżywcza, tak bardzo, że Tradycyjna Medycyna Chińska uważa, że odbudowuje ona to, co mamy najcenniejsze – esencję naszego życia (tzw. Jing). Poza tym zawierając mnóstwo żelaza, odbudowuje Krew, którą dodatkowo oczyszcza z toksyn. To dobra wiadomość dla osób chorych na anemię, a także dla osób, które mają problemy z układem krążenia. Ten pozytywny efekt można jeszcze wzmocnić, łącząc pokrzywę z melasą, np. buraczaną.

Pokrzywy – oczywiście po ugotowaniu/sparzeniu, a także w formie suszonej – mają też pozytywny wpływ na Wątrobę, także dlatego że oczyszczają ją z toksyn. Poza tym są moczopędne, leczą Nerki oraz Pęcherz i są błogosławieństwem dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ odbudowują tzw. Jin, które kobieta traci w tym czasie, stając się mniej kobieca. Warto przy tym pamiętać, że kiedy kobieta traci swoje właściwości, swoje Jin, mężczyźnie trudno z nią zostać, ponieważ przestaje się przy niej odprężać – odbudowywać własne Jin. Dlatego generalnie kobiety, które mają mniej Jin, często pozostają samotne – mężczyźni nie są nimi za bardzo zainteresowani i pewnie nikt nie wie nawet do końca dlaczego 🙂

Kisiel, który dziś dla Was przygotowałam, ma więc mnóstwo leczniczych właściwości, ale też jest tak zwyczajnie, po ludzku, pyszny, że aż chce się go jeść codziennie 🙂 Warto jednak wziąć pod uwagę, że regularne picie (spożywanie) ziół dłużej niż przez 7 dni powinniśmy skonsultować z lekarzem 🙂

Kisiel posypuję kwiatami jasnoty białej (Lamium album), które wykazują podobne właściwości – oczyszczają i wzmacniają Krew, wzmacniają Wątrobę i są pomocne dla kobiet w okresie menstruacji – zmniejszają nadmierne krwawienie 🙂

Zapraszam na przepis!

Ziołowy kisiel z pokrzywy

Rodzaj posiłku: kisiel leczniczy Podajemy z: kwiatami jasnoty białejmleczkiem kokosowym; i/lub melasą Wegetariański: tak Wegański: tak Bezglutenowy: tak Pięć Przemian: wzmacnia Układ Krążenia, Nerki, Pęcherz, Wątrobę oraz Jing (esencję), odbudowuje Jin Ilość porcji: 2 porcje Składniki: suszona pokrzywa; skórka z cytryny; sok z cytryny; cukier palmowy (lub inny ulubiony), ewent. syrop z agawy; skrobia ziemniaczana; mleczko kokosowe, ewent. melasa; kwiaty jasnoty białej

IMG_4717int

Składniki

500 ml zimnej wody 2 lekko czubate łyżki suszonej pokrzywy 1 lekko czubata łyżka świeżo otartej skórki z cytryny 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki drobno zmielonego cukru palmowego lub: inny cukier/syrop z agawy 2 lekko czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy zimną wodę i wsypujemy suszoną pokrzywę. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przecedzamy wywar przez sito o drobnych oczkach do miski i wrzucamy skórkę cytrynową. Zostawiamy na 30 minut.
  2. Ponownie przecedzamy przez sito, tym razem do garnka, w którym będziemy gotować kisiel. Część wywaru – 1/2 szklanki – odlewamy do osobnego naczynia, żeby rozpuścić skrobię. Następnie do garnka wrzucamy cukier, wlewamy sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. W międzyczasie rozprowadzamy skrobię w zimnej wodzie i kiedy wywar z pokrzywy zacznie się gotować, od razu wlewamy rozrobioną skrobię, przez cały czas mieszając. Kisiel zacznie błyskawicznie gęstnieć, a kiedy stanie się szklisty, przestajemy mieszać, garnek przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 30 sekund.
  3. Wciąż gorący nalewamy do pucharków/miseczek. Kiedy trochę przestygnie polewamy mleczkiem kokosowym i/lub odrobiną melasy* (patrz: uwagi). Na koniec posypujemy kwiatami jasnoty białej, które też mają lecznicze właściwości. Pychota i do tego samo zdrowie 🙂

Uwagi

  1. Suszoną pokrzywę można zastąpić świeżą, młodą pokrzywą. Żeby uzyskać podobny efekt, trzeba użyć około garści na szklankę. Jeśli wybieracie się do lasu lub na łąkę, żeby zebrać pokrzywę, załóżcie wysokie buty i koniecznie rękawiczki 🙂
  2. Nie powinno się zbierać pokrzywy, która zakwitła, ponieważ może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.
  3. Kwiaty jasnoty białej są słodkie, nektarowe, jeśli pochodzą z młodej niedużej rośliny. Jeśli roślina mocno już wyrosła i ma kwiaty, mogą nie mieć już one smaku, ale mimo wszystko warto je dodać do kisielu ze względu na wartości lecznicze i ciekawą konsystencję. Dodam jeszcze, że jasnota biała – chociaż podobna do pokrzywy – należy do innego gatunku roślin, dlatego jej kwiaty jak najbardziej możemy jeść.
  4. Jeśli chcemy wzmocnić krwiotwórcze działanie tego kisielu, możemy do niego dodać melasę, warto jednak pamiętać, że melasa ma dość intensywny smak, który może trochę przytłoczyć smak tego kisielu, dlatego polecam polanie kisielu mleczkiem kokosowym, które ma podobne właściwości, choć trochę słabsze, i jego smak bardziej tu pasuje 🙂
  5. W czasie ciąży spożywanie większych ilości pokrzyw nie jest wskazane.

 

Love,

                 Grainma

……….………………………… Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka  Zdjęcia potrawy: Mariola Białołęcka  Copyright © 2020 by Mariola Białołęcka ||  All Rights Reserved

Print Friendly, PDF & Email