Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Owoce, Przepisy, Śniadanie - na słodko

Konfitura z leśnych jagód i kwiatów lawendy

Uwielbiam lato! Za przestrzeń, która się przed nami otwiera, za wszystkie te ciepłe, słoneczne i niekończące się dni, za inspirujące noce, za truskawki i maliny, i przede wszystkim za lasy pełne czarnych jagód 🙂 Te niewielkie owoce to prawdziwy cud natury. Podobnie jak inne rośliny dziko rosnące, leśne jagody są najlepszym źródłem energii czi, pochodzącej z pożywienia. Im świeższe tym lepsze. Dlatego warto samemu je zbierać i od razu jeść, oczywiście pod warunkiem, że uda nam się przeżyć nalot komarów i natrętnych małych muszek 🙂 Czarne jagody znane są z tego, że obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cukru we krwi (dlatego konfitury z czarnych jagód są dużo korzystniejsze dla zdrowia niż konfitury z innych owoców). Poza tym warto się nimi zainteresować w przypadku chorób oczu, stanów zapalnych jelit (w tym zespół jelita drażliwego) oraz chorób nerek. Czarne jagody zawierają całe mnóstwo antyoksydantów, są więc wspaniałym orężem w naszej walce o utrzymanie nie tylko zdrowia, ale też młodości. Warto również dodać, że zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską leśne jagody pomagają oczyścić organizm z toksyn, przeciwdziałają gorącu – polecam lemoniadę z czarnych jagód w upalne dni, wspaniale chłodzi – oraz wilgoci.

Do mojej konfitury dodałam borówki amerykańskie, które w podobny sposób oddziałują na nasze ciało jak leśne jagody, jednak ze względu na to, że są to rośliny pochodzące z upraw i zazwyczaj upływa trochę czasu od ich zerwania do momentu, kiedy pojawią się na naszym stole, nie mają one już tak korzystnego na nas wpływu jak leśne czarne jagody. Niemniej to nadal wartościowy składnik tej konfitury.

Zarówno czarne jagody, jak i borówki amerykańskie są owocami, które wpływają na nas ochładzająco – co oznacza, że spowalniają nasz metabolizm. Przygotowując w domu różne potrawy, zawsze staram się je zrównoważyć, łącząc żywność ochładzającą z taką, która ma charakter ogrzewający. W tym przypadku udało mi się to osiągnąć poprzez dodanie do konfitury kardamonu i lawendy.

Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że według radiestetów leśne jagody, podobnie jak czerwona kapusta, buraki i ciemne winogrona, promieniują tzw. fioletem. Ten kolor radiestezyjny ma charakter wyciszający –  łagodzi różne napięcia, leczy stany zapalne nerwów oraz nerwice. Pomaga w problemach z pęcherzem i ma związek z czakrą korony, otwierając nas tym samym na duchowe przewodnictwo 🙂

Zapraszam na przepis!

Konfitura z leśnych jagód i kwiatów lawendy

Rodzaj posiłku: konfitura
Podajemy do: pieczywa, naleśników, pierogów, muffinek, ciast i ciastek
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: wzmacnia Serce, Jelita, Żołądek. Czarne jagody pomagają usuwać z ciała toksyny i gorąco.
Ilość porcji: około 500 ml konfitury
Składniki: czarne leśne jagody, borówki amerykańskie, cukier, zielony kardamon, lawenda

IMG_4360int

Składniki

500 g czarnych leśnych jagód
250 g borówek amerykańskich
180 g cukru – trzcinowy, kokosowy, ewent. biały
3 – 5 ziaren zielonego kardamonu
125 ml wody
kilka łodyżek lawendy z kwiatem

Przygotowanie

  1. Do dużego rondla o grubym dnie wrzucamy cukier i wlewamy wodę. Zostawiamy na 1 minutę, żeby składniki się połączyły, a następnie doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu i gotujemy do momentu, aż na powierzchni syropu zacznie tworzyć się sporo dużych bąbli, o średnicy około 2 – 2,5 cm.
  2. Do przygotowanego w ten sposób syropu wrzucamy jagody, dodajemy zielony kardamon i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Zestawiamy z ognia i od razu wkładamy lawendę, mieszamy i zostawiamy na 10 – 15 minut, żeby konfitura przeszła smakiem lawendy.
  4. Na koniec wyjmujemy lawendę oraz kardamon i nakładamy konfiturę do słoiczków.

Uwagi

  1. Przygotowana w ten sposób konfitura nadaje się do bezpośredniego spo-życia. W lodówce możemy ją przechowywać około tygodnia.

Smacznego!

Love,

                            Mariola

……………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potrawy: Mariola Białołęcka, Copyright @ by Mariola Białołęcka II
All rights reserved

Print Friendly, PDF & Email