Kasza jaglana, Porady
comments 4

Gotowanie kaszy jaglanej

IMG_4287rgweb

Przepis podstawowy

200 g suchej kaszy jaglanej
szczypta pieprzu
500 ml zimnej wody

Kaszę  wrzucamy do garnka (kasz nie trzeba płukać przed użyciem, gdyż są produktem oczyszczonym), wrzucamy szczyptę pieprzu, mieszamy i wlewamy wodę. Następnie zagotowujemy pod przykryciem na dużym ogniu. Kiedy zaczyna wrzeć, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy wciąż na dużym ogniu przez 20 sekund. Zmniejszamy ogień, przykrywamy ponownie garnek i gotujemy przez 20 minut na bardzo małym ogniu. Ugotowaną kaszę zestawiamy z ognia, odkrywamy i zostawiamy do ostudzenia na 3 – 4 minuty. Przestudzoną kaszę miksujemy w malakserze w taki sposób, żeby stanowiła gładką, jednolitą masę. Tak przygotowana kasza stanowi podstawę wielu moich przepisów. Dodam jeszcze, że przy zachowaniu kolejności składników, otrzymuje się kaszę jaglaną przygotowaną według Pięciu Przemian.

Warianty

1. Zamiast wody można dodać rosół/bulion – wegetariański lub inny; sok owocowy lub sok warzywny – oba pół na pół z wodą; mleko roślinne lub zwykłe – również najlepiej pół na pół z wodą.

2. W zależności od rodzaju potrawy kaszę można najpierw uprażyć w garnku – prażymy przez 4 – 5 minut, w suchym (bez tłuszczu) i mocno rozgrzanym garnku, aż poczujemy przyjemny orzechowy zapach kaszy, a jej kolor zmieni się na beżowy. Następnie wrzucamy coś o smaku słodkim (np. trochę oleju, rodzynki), dodajemy trochę smaku ostrego (np. pieprz) i wlewamy wodę.  Tak przygotowana kasza ma po ugotowaniu lekko orzechowy smak i może być podstawą smacznej jaglanki. Dodam, że przy zachowaniu kolejności wrzucania składników, ponownie otrzymacie kaszę przygotowaną w cyklu Pięciu Przemian.

3. Jeśli kasza ma stanowić podstawę jakiejś potrawy słodkiej lub wytrawnej, można do jej gotowania dodać różne zioła/przyprawy. I tak do potraw słodkich pasują najbardziej: cynamon, kardamon, koper włoski i anyż, a do wytrawnych bardziej: kolendra, kmin rzymski, tymianek, oregano, majeranek.

Ważne!

Wiele osób uważa, że kasza jaglana jest gorzka. To nieprawda, kasza jaglana ma smak słodki. Jeśli kupiliście kaszę jaglaną i jest ona gorzka po ugotowaniu, nie ma to nic wspólnego z kaszą jako taką, tylko ze sposobem jej przechowywania. Kasza długo przechowywana i w nieodpowiednich warunkach jełczeje i wtedy staje się gorzka. Ten problem dotyczy zwłaszcza płatków jaglanych, które bardzo szybko jełczeją i stają się gorzkie, a przez to niesmaczne. Dlatego warto kupować kaszę jaglaną od dużych producentów, którzy są obecni na rynku i w sposób ciągły  dostarczają towar na rynek, co oznacza że towar nie zalega na magazynach. Co więcej ich produkty są odpowiednio przechowywane i są także pod stałą kontrolą różnych instytucji. Kiedy pracowałam nad książką „Zaskakująca kasza & ryż”, dostawałam duże ilości kasz od mojego sponsora, Firmy Kupiec, nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ich kasza jaglana była gorzka. Ostatnio kupuję jednorazowo większe ilości innego producenta, w hurtowniach, gdzie też jest spory ruch, i kasza po ugotowaniu jest smaczna i ma lekko słodki smak. Nie namaczam jej wcześniej, chyba że jakiś przepis tego wymaga. Ważne jest też, gdzie robimy zakupy, jeśli w osiedlowym sklepiku, może się okazać, że kasza leżała na półce wiele miesięcy, więc takiej kaszy nie warto kupować. Ja zawsze sprawdzam termin przydatności i datę produkcji kasz, starając się wybierać kaszę świeżo pakowaną. Staram się też kupować różne kasze bezpośrednio od ekorolników. Mam kilku sprawdzonych dostawców – ich kasza nigdy nie jest gorzka, dlatego że potrafią przechowywać zboża :)

Wasza,

                                Grainma

…………………………………………………………………………………………………………………………………..              Opracowanie: Mariola Białołęcka; Zdjęcie, aranżacja potrawy i zdjęcia: Mariola Białołęcka;  Copyright © 2016 by Mariola Białołęcka|  All Rights Reserved

Print Friendly

4 Comments

  1. Marysia says

    Dziękuje za tą cenną informację…teraz wiem dlaczego kasza miewa gorzki smak po ugotowaniu. Będę teraz zwracała baczniejszą uwagę. Ta gorycz psuje cały smak. Pozdrawiam

  2. Monika says

    Witam. Ja z kolei zawsze wyczuwam gorzki smak kaszy jaglanej,moja corka podobnie,natomiast maz nigdy. Kasze kupowalam od roznych producentow,rowniez ekologiczna, gotowalam wg roznych przepisow i zawsze jest ten paskudny posmak

    • Grainma says

      Kiedy pracowałam nad przepisami do książki „Zaskakująca kasza”, dostawałam regularnie duże ilości świeżej kaszy jaglanej z firmy „Kupiec”, ta kasza nigdy nie była gorzka. Myślę, że może tu być kilka kwestii, część opisałam powyżej, a także może to być kwestia indywidualnej wrażliwości na smaki. Według TMC smak gorzki ma związek z Sercem i układem krążenia, taka nadwrażliwość na ten smak, może świadczyć o tym, że coś się dzieje w tych obszarach. Jeśli nic się nie dzieje, to polecam łączenie kaszy jaglanej z czekoladą/sokiem pomarańczowym połączonym ze skórką pomarańczową, a także z kokosem/dynią/jabłkami/karmelem w takich proporcjach, żeby kasza zbytnio nie dominowała. Wtedy ten gorzki smak nie będzie wyczuwalny :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *