Obiad & Lunch, Przepisy, Warzywa i strączki, Zupy / Zupies
Leave a comment

Zupa-krem z brokułów i tofu

IMG_4051aint

Zielone warzywa mają wspaniałą zdolność wzmacniania wątroby, warto więc jeść je w dużych ilościach i jak najczęściej, zwłaszcza wiosną, ponieważ to właśnie o tej porze roku wątroba najbardziej potrzebuje naszego wsparcia. Wśród nich ważną rolę odgrywają brokuły oraz szpinak, które stanowią podstawę dzisiejszej zupy. Jednak sama żywność nie wystarczy, jeśli chcemy mieć zdrową wątrobę. Przede wszystkim powinniśmy unikać w życiu zbyt „ciasnych” sytuacji. Wątroba nie lubi działania pod presją i takich warunków życia, kiedy brakuje nam czasu i przestrzeni. Staje się wtedy napięta i z czasem ulega stagnacji. W takim stanie coraz bardziej traci zdolność oczyszczania ciała i staje się źródłem różnych problemów. Wiele jej ważnych funkcji powoli się degraduje. W rezultacie, kiedy już mamy „napiętą” wątrobę, zaczynamy mieć jeszcze mniej czasu, jesteśmy wciąż poirytowani, coraz trudniej podejmować nam decyzje i nasz rozwój zaczyna się blokować. Dzieje się tak dlatego że wątroba odpowiada za harmonijny oraz płynny przepływ energii w ciele i ma za zadanie dostarczać energię czi w odpowiednim czasie do właściwych narządów. Kiedy ta podstawowa funkcja zostanie zaburzona, energia czi przestaje swobodnie krążyć w ciele (według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej) i powstają różne blokady. Z tego właśnie powodu trudno nam realizować swoje zamierzenia – przestajemy czuć się pewnie, brakuje nam pomysłów i nie wiemy, w jakim kierunku mamy iść. Nie jest łatwo wyjść z takiego stanu, kiedy już do tego dojdzie, dlatego tak ważna jest profilaktyka i unikanie sytuacji, w których brakuje nam swobody działania. Teraz, na wiosnę, jest sprzyjający czas, żeby tę naszą wątrobę trochę rozruszać i wesprzeć. Długie spacery w miejscach, gdzie można popatrzeć w przestrzeń – nad morzem, w górach, nad jeziorem – są teraz jak najbardziej wskazane. Podobnie jak różne artystyczne zajęcia, podczas których możemy wyrazić siebie (wyjść z naszą energią na zewnątrz) – malowanie obrazów, lepienie z gliny różnych przedmiotów, taniec, śpiew – a także pisanie pamiętnika. Do tego pyszne potrawy z zielonych warzyw i wszystko znów wróci na swoje miejsce :)

Dzisiejszy przepis pochodzi z mojej książki „Zaskakujące tofu” i został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Książka zawiera ponad 80 przepisów z tofu i pokazuje, jak wiele potraw można przygotować z tego wspaniałego serka – np. pyszne muffinki, czy naleśniki, gdzie tofu zastępuje jajka, różne serki, serniki, ciastka, sałatki, zupy, kotleciki, a nawet bigos i spaghetti :)  Jedyna taka książka na polskim rynku! Teraz można ją nabyć z korzystnym rabatem 35%, w cenie 27,95 zł (cena regularna – 43 zł). Promocja obowiązuje do 12 kwietnia 2019. Zapraszam do naszego sklepu (klik): Zaskakujące tofu

Zupa-krem z brokułów i tofu

Rodzaj posiłku: zupa
Podajemy z: chlebkiem lawasz, grzanką z rozpuszczonym wegańskim serem, świeżymi ziołami, tłoczonymi na zimno oliwą z oliwek lub olejem
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: wzmacnia Wątrobę oraz Czi (energię)
Ilość porcji: ok. 4 – 6
Składniki: brokuły, szpinak, mix sałatkowy, tofu, cebula, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, , sól i pieprz do smaku, ocet winny jabłkowy, sok z cytryny, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy (lub inny) tłoczony na zimno, bulion warzywny.

IMG_4042aint

Składniki

  • 1 duży brokuł (ok. 500 g)
  • 180 g tofu naturalnego (1 kostka)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu
  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • duża garść szpinaku baby
  • nieduża garść mixu sałatkowego (sałata lodowa, radicchio, rukola, itp.)
  • 2 łyżki octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

osobno

  • tłoczone na zimno oliwa z oliwek lub olej do polania zupy po wierzchu
  • świeże zioła do posypania zupy po wierzchu
  • jogurt kokosowy lub inny wegański

Przygotowanie

  1. Brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Można też użyć pokrojonych łodyżek, jeśli nie są zdrewniałe.
  2. Tofu rozdrabniamy widelcem.
  3. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy przez około minutę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek, krótko podsmażamy i wrzucamy imbir, gorczycę, kolendrę, kminek, zielony pieprz oraz rozdrobnione tofu. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty, przez cały czas mieszając. Wrzucamy brokuły, krótko podsmażamy, a następnie wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wrzucamy szpinak i mix sałatkowy – gotujemy przez 2 minuty.
  4. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet jabłkowy oraz sok z cytryny, a następnie miksujemy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym zielonym pieprzem, solą i ewentualnie sokiem z cytryny.
  5. Nalewamy na talerze lub do miseczek, polewamy olejem/oliwą i posypujemy posiekanymi ulubionym ziołami. Na koniec trochę wegańskiego jogurtu i można się delektować pyszną i zdrową zupą :)

Uwagi

  1. Zupę można zmiksować bardzo dokładnie na jedwabisty krem, ale jest też smaczna, kiedy składniki nie są zbyt dobrze zmiksowane.
  2. Zupę można podać z lawaszem jaglanym, chlebkiem pita lub grzanką z wegańskim serem.

Love,

                       Grainma

……….…………………………
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2019 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *