Obiad & Lunch, Przepisy, Śniadanie – wytrawne, Warzywa i strączki

Wegańska pasta z „makreli”

Wiosna to wspaniały czas, to właśnie teraz jesteśmy najbardziej kreatywni – pomysły rodzą się jak szalone i nie jest to przypadek. Przyroda budzi się do życia, a my razem z nią. W tak pozytywnej atmosferze chętniej dzielimy się z innymi wszystkim, co mamy – dobrymi uczuciami, emocjami, jedzeniem, rzeczami, dobrymi myślami, pięknym wierszem, mądrą książką, inspirującą muzyką – jednym słowem, wszystkim tym, co daje nam radość. Kiedy coś komuś dajemy, szczerze i bez oczekiwań, że dostaniemy coś w zamian, zaczyna się wydarzać prawdziwa magia, nagle zewsząd zaczyna płynąć do nas fala prezentów – czasami są to rzeczy, które od kogoś innego dostajemy, a czasem coś dużo cenniejszego – zaczynamy zauważać wokół mnóstwo piękna i dobra. Szczodrość zmienia świat na lepsze! 🙂

Można powiedzieć, że dzisiejszy przepis przyszedł do mnie jak taki właśnie nieoczekiwany prezent, ponieważ powstał trochę przez przypadek – z tego co miałam w lodówce, a równocześnie z produktów, których nigdy wcześniej nie łączyłam ze sobą. I mimo moich obaw, że zmarnuję te produkty, powstała świetna pasta, przypominająca trochę w smaku, i w kolorze znaną wielu osobom pastę rybną z makreli. Polecam ją gorąco, to także świetna pasta dla naszych gości, którzy nie są wegetarianami lub weganami 🙂

Zapraszam na przepis!

Wegańska pasta z „makreli”

Rodzaj posiłku: pasta warzywna do chleba, naleśników, tortilli, makaronu
Podajemy z: masełkiem wegańskim i ewentualnie z różnymi dodatkami, np. ze świeżym pomidorem/ogórkiem/ziołami/orzechami
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: wzmacnia Jelita, Nerki, Pęcherz oraz Czi (energię)
Ilość porcji: ok. 300 ml pasty
Składniki: kukurydza bez dodatku cukru – z puszki, suszone pomidory w oleju, kiszony ogórek, pasta tahina, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny, ewentualnie wędzona papryka

IMG_3992intpop

Składniki

  • Kukurydza (bez cukru)  z 1 puszki – ok. 300 g po odsączeniu
  • 4 – 6 połówek suszonych pomidorów w oleju (bez żadnych dodatków typu oliwki czy kapary), pokrojonych na kawałki i odsączonych z oleju
  • 1 średni ogórek kiszony (ale nie kwaszony), ok. 80 g, pokrojony na małe kawałki
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahiny – rzadkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcja)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony zielony pieprz do smaku
  • sól himalajska do smaku

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę, suszone pomidory, kiszony ogórek, 1 łyżkę tahiny, wędzoną paprykę (opcja) i wlewamy sok z cytryny (patrz: uwagi). Miksujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania jednolitej, dość gładkiej masy (nie powinno w niej być wyczuwalnych kawałków ogórków lub pomidorów). Dodajemy drugą łyżkę tahiny i tylko mieszamy, już nie miksujemy, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy od razu. Można przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni w zamykanym słoiczku.
  2. Pyszna pasta o lekko rybnym posmaku i ciekawej konsystencji.

Uwagi

  1. Pasta ta po przygotowaniu jest dość rzadka, ja właśnie taką lubię. Jeśli zależy Wam jednak na bardziej gęstej konsystencji, trzeba byłoby dobrze odsączyć kukurydzę, najlepiej na papierowym ręczniku oraz użyć bardziej gęstej tahiny.
  2. Pastę tę można też przygotować w wersji wędzonej, dodając na etapie miksowania produktów wędzoną paprykę. Sprawdźcie, co Wam bardziej odpowiada 🙂
  3. Sok z cytryny dodajemy od razu, jeśli suszone pomidory nie są zbyt kwaśne. Jeśli jednak mają wyraźny kwaśny smak, lepiej wstrzymać się z dodawaniem soku na etapie miksowania produktów i ewentualnie dodać po sprawdzeniu smaku pasty – już po dodaniu drugiej łyżki tahiny. Jeśli pasta jest kwaśna, nie dodawać soku lub ewentualnie dodać mniej.
  4. Pastę można też przygotować w malakserze lub blenderze.

Palce lizać! I świat od razu staje się lepszy 🙂

Love,

                             Grainma

……….…………………………
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2019 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly, PDF & Email