Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Kasza jaglana, Napoje, Przepisy, Śniadanie - na słodko, Warzywa i strączki

Zimowe poświąteczne smoothie

Potrawy, które jemy podczas Wieczerzy Wigilijnej, a potem w Święta Bożego Narodzenia, zawierają zazwyczaj mnóstwo dość mocno skoncentrowanych składników odżywczych. Ten rodzaj jedzenia ma przede wszystkim za zadanie budowanie naszego ciała, dlatego też często podczas Świąt przybieramy na wadze.  Równocześnie buduje też naszą siłę i wytrzymałość. Z jednej strony to nic dziwnego, że w okresie zimowym szukamy właśnie takiego odżywczego jedzenia, ponieważ dokładnie tego potrzebuje nasz organizm podczas Fazy Zimy – zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską. Problem tylko w tym, że jedząc w Święta wszystkie te bigosy, pierogi, kulebiaki, barszcze z uszkami, zupy grzybowe, makowce i kluski z makiem, dostarczamy sobie dużych ilości składników odżywczych w bardzo krótkim czasie – w ciągu dwóch, trzech dni. I jak to teraz strawić? Nasz żołądek i wątroba mają trudne zadanie – mnóstwo pracy do wykonania. Są więc przeładowane i często się zdarza, że na jakiś czas wszystkie procesy trawienne zatrzymują się – i w rezultacie mamy zastój pokarmowy i dalej zastój energii. Jeśli ktoś codziennie odżywia się w ten sposób, ten zastój może stać się chroniczny i w rezultacie zaczynamy np. chorować na nadciśnienie.  Problem ten dotyczy wszystkich osób, które jedzą pokarmy bogate w białko, dodając do nich duże ilości tłuszczu, leśnych grzybów, orzechów, nasion (np. maku) – nie chodzi tu tylko o osoby jedzące mięso. Jeśli ktoś odżywia się głównie roślinami (jest weganinem), nie powinien jeść regularnie dużych ilości orzechów i nasion, ponieważ nadmierne ich spożywanie powoduje właśnie różne zastoje 🙂

Jednak w Święta, a zwłaszcza w Wigilię, trudno się oprzeć wszystkim tym tradycyjnym pysznościom, więc każdy z nas – włącznie ze mną – chce teraz jak najszybciej wrócić do równowagi 🙂 Dzisiejsze smoothie z kaszą jaglaną, czerwoną kapustą, nasionami chia, kwiatem lawendy, nasionami kopru włoskiego oraz sokiem i skórką z pomarańczy z pewnością w tym pomoże. Składniki tego smoothie zostały tak dobrane, żeby wzmocnić narządy trawienne i uwolnić ciało z zastoju. Już pierwszy łyk tego gęstego, jedwabistego napoju działa łagodząco na żołądek, a czerwona kapusta jest tu w ogóle niewyczuwalna 🙂

Smoothie to można pić codziennie – na przykład rano zamiast śniadania – przez kilka dni, żeby wzmocnić żołądek i wątrobę, a także żeby oczyścić układ pokarmowy z toksyn. Czerwona kapusta ma dużo błonnika, który jest wspaniałym wymiataczem wszystkiego, co nam nie służy. Jeśli zdecydujemy się na picie tego oczyszczającego i wzmacniającego smoothie, warto w tym czasie unikać odżywczych i ciężkostrawnych potraw, a zamiast tego jeść lekkie zupy lub warzywa gotowane na parze, żeby nasz organizm mógł się zregenerować.

Pyszny, zdrowy, relaksujący napój, od którego trudno się oderwać 🙂

Zimowe poświąteczne smoothie

Rodzaj posiłku: napój
Podajemy jako: napój regenerujący zamiast śniadania i/lub w ciągu dnia
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: wzmacnia narządy trawienne
Ilość porcji: 2 – 3
Składniki: kasza jaglana, czerwona kapusta, mleko sojowe, kwiat lawendy, koper włoski, słód ryżowy lub syrop z agawy, nasiona chia, sok z pomarańczy, skórka pomarańczowa

IMG_3692int

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 160 g czerwonej kapusty, umytej i oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka kwiatów lawendy – suszonych lub świeżych
  • 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 375 ml mleka sojowego naturalnego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka nasion chia
  • 250 ml mleka sojowego lub kokosowego
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • otarta skórka z jednej średniej pomarańczy
  • 2 łyżki słodu ryżowego lub syropu z agawy (opcja)
  • miąższ marakuji
  • małe kapustki jadalne lub kwiaty jadalne (chryzantemy)

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy kaszę jaglaną, czerwoną kapustę, lawendę oraz nasiona kopru włoskiego i wlewamy mleko sojowe (375 ml) oraz wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut od zagotowania się.
  2. Zestawiamy z ognia, studzimy, a następnie przekładamy do kielicha blendera, dodając mleko sojowe lub kokosowe (250 ml), skórkę oraz sok z pomarańczy i ewentualnie słód ryżowy (lub syrop z agawy). Dokładnie miksujemy. Warto użyć blendera o dużej mocy 800 – 1000 W, żeby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję.
  3. Po zmiksowaniu odstawiamy na bok na 10 – 15 minut, żeby konsystencja tego smoothie ostatecznie się ustaliła.
  4. Następnie nalewamy gęsty płyn do szklaneczek, wrzucając na wierzch trochę miąższu marakuji oraz ozdobne małe jadalne kapustki, ewentualnie kwiaty jadalne – zwłaszcza kwiat chryzantemy dobrze pasuje do tego zestawu – chodzi o właściwości zdrowotne tego kwiatu.

Uwagi

  1. Suszone kwiaty lawendy można kupić w sklepach zielarskich, a świeże być może uda się jeszcze zakupić u sprzedawców kwiatów jadalnych – szanse niewielkie, ale można spróbować.

Smacznego i na zdrowie!

                                         Love,

                                                      Grainma

……….…………………………
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly, PDF & Email