Obiad & Lunch, Przepisy, Śniadanie – wytrawne, Warzywa i strączki
Leave a comment

Szoarma – danie roślinne

IMG_2657int

Kiedy się przeziębimy lub złapiemy grypę, zazwyczaj winimy za to warunki zewnętrzne – zimno, wiatr,  deszcz czy też śnieg oraz niedostosowany do nich ubiór, i do głowy nam nawet nie przyjdzie, że przyczyną przeziębienia wcale nie musi być brak szalika, kurtki czy też kontakt z kimś chorym. Zaskoczeni? :) Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską przeziębiamy się najczęściej nie dlatego, że zapomnieliśmy czapki i zmarzliśmy, ale dlatego, że przez jakiś czas byliśmy bardzo smutni. Kiedy czujemy smutek czy też żal, osłabia to nasze Płuca, które są odpowiedzialne za odporność. Jeśli za bardzo koncentrujemy się na tym, co straciliśmy, lub na krzywdach, których doznaliśmy od innych, Płuca nie mają dość siły, żeby dobrze wykonywać swoje zadania, przede wszystkim, żeby przekształcić świeże powietrze, które wdychamy (tlen) na energię i wydalić zużyte (dwutlenek węgla), czyli tak naprawdę oczyścić nasze ciało z zużytej już energii. Według TMC Płuca tę wytworzoną energię rozprowadzają po całym ciele, generując równocześnie wokół nas pole ochronne, tzw. wei czi, które nie tylko chroni nas przed atakiem różnych bakterii i wirusów czy nawet komarów, ale także przed różnymi wypadkami. Pewnie każdy zna takie osoby, którym ciągle się coś przydarza, często mają stłuczki, wsiadają do niewłaściwych pociągów, ich samolot się spóźnia, co generuje mnóstwo dodatkowych problemów, kaleczą się często w kuchni, przewracają. Te osoby z pewnością mają osłabione Płuca i w związku z tym niewystarczająco też rozwinięte pole ochronne. (Oczywiście, wszystko to podaję tu w pewnym uproszczeniu).

Jeśli chcemy wzmocnić Płuca, najlepiej to zrobić teraz, jesienią. Przede wszystkim musimy pogodzić się ze stratą, zamknąć poprzedni rozdział życia i zrobić wszystko, żeby znów zacząć cieszyć się życiem. Dobra komedia zamiast melodramatu i horroru z pewnością nam w tym pomoże :) Jeśli ćwiczycie jogę lub pracujecie z mudrami, dobrze jest wybrać te układy, które wspierają Płuca, a także robić rano ćwiczenia oddechowe. Dobrze jest też odpowiednio się odżywiać. Przede wszystkim jeść teraz więcej produktów o smaku ostrym takich, jak pory, chrzan, cebula, czosnek, rzodkiewki, rzodkiew, rzeżucha, kapusta, a także innych produktów, które według TMC wywierają szczególnie pozytywny wpływ na ten ważny narząd – gruszek, migdałów, mandarynek, oliwek, ryżu oraz tofu! Jeśli wzmocnimy Płuca, łatwiej będzie nam uporządkować nasze emocje, a równocześnie też utrzymać porządek w domu :)

Dzisiejsza potrawa została przygotowana właśnie w taki sposób, żeby wzmacniać Płuca – zawiera tofu, cebulę, szczypior, czosnek, pieprz oraz papryczkę pepperoni, a więc produkty, które korzystnie działają na ten wspaniały narząd, bez którego nie ma energii i nie ma życia.

So, enjoy your life! :)

Szoarma – danie roślinne

Rodzaj posiłku: wytrawne śniadanie, lunch, obiad
Podajemy do: ziemniaków, ryżu, chleba, bułki, sałatki warzywnej, gotowanych lub pieczonych warzyw, chlebka pita, tortilli, naleśników
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: wzmacnia Płuca i Jelito Grube
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki: tofu, szpinak, cebula, czosnek, szczypior, papryczka pepperoni, suszony majeranek, sos sojowy tamari, zmielony zielony pieprz

IMG_2683int

Składniki

  • 180 g tofu naturalnego (1 kostka)
  • 1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona w bardzo cienkie plasterki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku dymki
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu
  • 2 duże ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego Tamari (strong) lub innego dobrego sosu sojowego
  • garść szpinaku baby
  • 1 – 2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki pepperoni
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Tofu kroimy w bardzo cienkie paski, o grubości około 1 – 2 mm – najlepiej ścinać je z boku kostki, żeby były wąskie. Przekładamy do miski.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę oraz szczypior. Mieszając podsmażamy na dużym ogniu przez około 30 sekund. Dodajemy tofu i podsmażamy przez 1 minutę, podrzucając składniki za pomocą np. dwóch łyżek. W ten sposób tofu rozpadnie się na mniejsze kawałki, które będą naturalnie wyglądać, i będzie soczyste. (oczywiście trzeba uważać, żeby się nie oparzyć). Dodajemy majeranek, czosnek oraz pieprz i ponownie przez chwilę (kilkanaście sekund) smażymy, znów podrzucając. Wlewamy sos sojowy, mieszamy tak, żeby tofu zostało pokryte z każdej strony sosem, a następnie smażymy przez około minutę, podrzucając co jakiś czas (patrz: uwagi, poniżej).  Na koniec wrzucamy szpinak – może być drobniej pokrojony lub w całości i podsmażamy do momentu, aż szpinak zmięknie.
  3. Podajemy od razu do ziemniaków, ryżu, warzyw, chlebka pita, tortilli lub naleśników, najlepiej polane sosem z masła orzechowego (np. Sosem peanut – przepis poniżej), sosem z tahiny lub z dodatkiem jogurtu roślinnego. Przed podaniem posypujemy po wierzchu drobno posiekaną pepperoni. Można też dodać świeżego ogórka i/lub zielony groszek – te smaki naprawdę do siebie pasują.
  4. Danie można też przełożyć do słoiczka/pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.

Sos peanut
z mojej książki „Zaskakujące tofu”

  • 100 g dobrego masła orzechowego z orzeszków ziemnych
  • 125 ml gorącej wody
  • 90 g tofu naturalnego, rozdrobnionego
  • 1  średni ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari
  • 2 łyżki octu winnego jabłkowego lub octu z białego wina

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Można przechowywać w lodówce przez 2 – 3 dni. Wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem, ponieważ w lodówce gęstnieje.

Uwagi

  1. Smak tej potrawy zależy w dużym stopniu od sosu sojowego, warto więc postarać się o dobrej jakości sos sojowy :)
  2. Smażymy na dużym ogniu, ale trzeba pilnować, żeby nie był za duży, żeby cebulka i szczypior nie przypaliły się. Jeżeli jest za mocny, trzeba zmniejszyć. Jak zawsze potrzebne jest wyczucie i chociaż trochę doświadczenia.

 

Uwielbiamy to danie w domu, szybko się je przygotowuje, jest bardzo smaczne, zawiera dobrej jakości białka, a do tego chroni nas przed przeziębieniem i grypą. Życie czasami bywa piękne :)

Love,

                       Grainma :)

………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *