Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Przepisy, Śniadanie - na słodko, Warzywa i strączki

Wegański bezglutenowy biszkopt z borówkami

Jagody, borówki amerykańskie, jeżyny oraz czarne porzeczki to pełne uroku drobne owoce, które warto jeść w dużych ilościach zwłaszcza teraz, latem, a które najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka w lesie lub w przydomowym ogródku. Wszystkie one zawierają całe mnóstwo przeciwutleniaczy i działają odmładzająco na nasz organizm, poza tym są przepyszne! Nic więc dziwnego, że zainspirowały mnie do przygotowania ciasta, w którym pełnią rolę ciekawego  dodatku, podnoszącego walory smakowe tego ciasta i jego atrakcyjność.

Borówki tzw. amerykańskie od wieków są doceniane za ich właściwości odżywcze i zdrowotne. Badania wykazały, że mogą one zwiększać poziom dopaminy w ciele, a tym samym poprawiać naszą pamięć. Równocześnie są one bogatym źródłem związków o trudnej do wymówienia nazwie – proantocyjanidyny – które, jak wykazały badania, mają wyjątkowe właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza pomocne w przypadku raka prostaty. Borówki są także wspaniałym źródłem antocyjanów, które korzystnie wpływają na nasz wzrok, a zwłaszcza na siatkówkę. Poza tym regularne spożywanie borówek wzmacnia jelita oraz pęcherz.  Jedzmy więc borówki jak najczęściej, bo to samo zdrowie 🙂

Ciasto, które przygotowałam, to wynik moich kolejnych eksperymentów z aquafabą. Ten niezwykły płyn, który powstaje z gotowania ciecierzycy, a który wygląda po ubiciu dokładnie tak, jak ubite białka jajek, z pewnością jeszcze nie raz nas zaskoczy. Mnie zaskoczyła puszystość ciasta, które przygotowałam, i to z powszechnie dostępnej mąki bezglutenowej – kukurydzianej, do której dodałam mąkę ryżową i kokosową. Jak się okazuje, nie trzeba wydawać majątku, żeby przygotować smaczne ciasto, w niczym nie ustępujące ciastom z mąki pszennej, kiedy pozostaje się na diecie bezglutenowej 🙂 Przekonajcie się sami 🙂

Wegański, bezglutenowy biszkopt z borówkami

Rodzaj posiłku: deser
Podajemy razem z: bezą z aquafaby lub ubitą śmietanką roślinną, np. kokosową
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: wzmacnia Serce oraz Czi
Ilość porcji: kilka/kilkanaście
Składniki: mąka kukurydziana, mąka kokosowa, mąka ziemniaczana, zmielony cynamon, aquafaba, cukier trzcinowy, mleko sojowe, olej, borówki amerykańskie

IMG_1821int

Składniki

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej ( 1 łyżka, lekko czubata)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 250 ml mleka sojowego waniliowego
  • 60 ml oleju rafinowanego, do pieczenia
  • 200 ml aquafaby (wody z ciecierzycy)
  • 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 szklanka (250 ml) borówek amerykańskich
  • 1 łyżka, lekko czubata, mąki kokosowej

Beza

  • 125 ml aquafaby (wody z ciecierzycy)
  • 90 – 100 g cukru trzcinowego  nierafinowanego

Osobno

  • olej do wysmarowania formy
  • mąka kokosowa do wysypania formy

Przygotowanie

  1. Do miski wsypuję po kolei: mąkę kukurydzianą, ryżową, kokosową, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Łączę ze sobą, a następnie przesiewam do osobnej dużej miski.
  2. Do kolejnej miski wlewam mleko sojowe i olej.
  3. I do osobnej niedużej miski wrzucam umyte borówki amerykańskie.
  4. Nagrzewam piekarnik do 180°C z włączonym termoobiegiem.
  5. Tortownicę smaruję olejem, a następnie wysypuję mąką kokosową.
  6. W osobnej misce ubijam aquafabę na sztywno – czyli do momentu, kiedy nie będzie wypadać z odwróconej miski. Następnie dodaję partiami cukier trzcinowy – po 2 łyżki – przez cały czas ubijając aquafabę. Po wrzuceniu partii cukru ubijam przez chwilę – kilkanaście sekund –  i wrzucam następną partię cukru. Po dodaniu ostatniej partii cukru ubijam jeszcze przez dwie minuty.
  7. Do miski z przesianą mąką wlewam mleko z olejem i ubijam mikserem, dopóki składniki się nie połączą. Następnie dodaję połowę ubitej aquafaby i ponownie ubijam mikserem, dopóki składniki się nie połączą. Na koniec wrzucam resztę aquafaby i mieszam (już nie ubijam) tak, żeby aquafaba połączyła się z ciastem, ale żeby nie zniknęła w nim całkowicie, w masie powinny być widoczne białe ślady aquafaby. Mieszam tak, jak podczas przygotowywania biszkoptu – zagarniam masę od spodu.
  8. Do borówek wrzucam łyżkę mąki kokosowej i potrząsając miską, staram się, żeby mąka pokryła wszystkie borówki.
  9. Nakładam część masy do tortownicy – warstwę o wysokości około 2 cm – na niej rozkładam równomiernie borówki obtoczone w mące kokosowej, a następnie przykrywam resztą masy. Najlepiej nakładać resztę masy łyżką, bo w ten sposób borówki pozostaną w środku ciasta.
  10. Powierzchnię ciasta wyrównuję łyżką i wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno się piec przez 40 minut. Po upływie tego czasu otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Można ewentualnie włożyć do piekarnika jeszcze na 5 – 10 minut. Upieczone ciasto będzie miało brązowy kolor, w środku powinno być puszyste.
  11. Po upieczeniu wyłączamy ogień, ale biszkoptu nie wyjmujemy od razu z piekarnika. Wysuwamy blachę z tortownicą do połowy i pozostawiamy przy otwartych drzwiczkach piekarnika jeszcze przez 4 – 5 minut. Następnie wyjmujemy na zewnątrz i trzymamy jeszcze w tortownicy przez 3 – 4 minuty, ale nie dłużej. Na koniec wyjmujemy z tortownicy i zostawiamy do ostudzenia.
  12. Osobno ubijamy aquafabę na bezę. Postępujemy dokładnie tak samo, jak zostało opisane powyżej, Najpierw ubijamy samą aquafabę, a następnie ubijamy z cukrem – tym razem około 5 minut, aż masa mocno zgęstnieje. Tak przygotowaną aquafabę nakładamy na ostudzone ciasto – tak jak widać na zdjęciach – a następnie opalamy opalarką. Na koniec posypujemy owocami oraz ziołami – pietruszką kędzierzawą lub miętą/bazylią.
  13. Teraz, latem, podajemy od razu. Kiedy temperatury będą niższe, można przygotować godzinę przed podaniem. W lodówce można ciasto przechowywać do 3 dni. Beza opadnie, ale nie zniknie zupełnie.

IMG_1852int

Love,

                              Grainma

………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

    • Grainma says

      Mąka ryżowa nie będzie tutaj pasowała, ale można użyć jaglanej, jeśli ciasto ma być bezglutenowe, pozdrawiam : )

Comments are closed.