Jagody, borówki amerykańskie, jeżyny oraz czarne porzeczki to pełne uroku drobne owoce, które warto jeść w dużych ilościach zwłaszcza teraz, latem, a które najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka w lesie lub w przydomowym ogródku. Wszystkie one zawierają całe mnóstwo przeciwutleniaczy i działają odmładzająco na nasz organizm, poza tym są przepyszne! Nic więc dziwnego, że zainspirowały mnie do przygotowania ciasta, w którym pełnią rolę ciekawego dodatku, podnoszącego walory smakowe tego ciasta i jego atrakcyjność.
Borówki tzw. amerykańskie od wieków są doceniane za ich właściwości odżywcze i zdrowotne. Badania wykazały, że mogą one zwiększać poziom dopaminy w ciele, a tym samym poprawiać naszą pamięć. Równocześnie są one bogatym źródłem związków o trudnej do wymówienia nazwie – proantocyjanidyny – które, jak wykazały badania, mają wyjątkowe właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza pomocne w przypadku raka prostaty. Borówki są także wspaniałym źródłem antocyjanów, które korzystnie wpływają na nasz wzrok, a zwłaszcza na siatkówkę. Poza tym regularne spożywanie borówek wzmacnia jelita oraz pęcherz. Jedzmy więc borówki jak najczęściej, bo to samo zdrowie 🙂
Ciasto, które przygotowałam, to wynik moich kolejnych eksperymentów z aquafabą. Ten niezwykły płyn, który powstaje z gotowania ciecierzycy, a który wygląda po ubiciu dokładnie tak, jak ubite białka jajek, z pewnością jeszcze nie raz nas zaskoczy. Mnie zaskoczyła puszystość ciasta, które przygotowałam, i to z powszechnie dostępnej mąki bezglutenowej – kukurydzianej, do której dodałam mąkę ryżową i kokosową. Jak się okazuje, nie trzeba wydawać majątku, żeby przygotować smaczne ciasto, w niczym nie ustępujące ciastom z mąki pszennej, kiedy pozostaje się na diecie bezglutenowej 🙂 Przekonajcie się sami 🙂
Wegański, bezglutenowy biszkopt z borówkami
Rodzaj posiłku: deser
Podajemy razem z: bezą z aquafaby lub ubitą śmietanką roślinną, np. kokosową
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: wzmacnia Serce oraz Czi
Ilość porcji: kilka/kilkanaście
Składniki: mąka kukurydziana, mąka kokosowa, mąka ziemniaczana, zmielony cynamon, aquafaba, cukier trzcinowy, mleko sojowe, olej, borówki amerykańskie
Składniki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kokosowej
- 15 g skrobi ziemniaczanej ( 1 łyżka, lekko czubata)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 ml mleka sojowego waniliowego
- 60 ml oleju rafinowanego, do pieczenia
- 200 ml aquafaby (wody z ciecierzycy)
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 szklanka (250 ml) borówek amerykańskich
- 1 łyżka, lekko czubata, mąki kokosowej
Beza
- 125 ml aquafaby (wody z ciecierzycy)
- 90 – 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
Osobno
- olej do wysmarowania formy
- mąka kokosowa do wysypania formy
Przygotowanie
- Do miski wsypuję po kolei: mąkę kukurydzianą, ryżową, kokosową, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Łączę ze sobą, a następnie przesiewam do osobnej dużej miski.
- Do kolejnej miski wlewam mleko sojowe i olej.
- I do osobnej niedużej miski wrzucam umyte borówki amerykańskie.
- Nagrzewam piekarnik do 180°C z włączonym termoobiegiem.
- Tortownicę smaruję olejem, a następnie wysypuję mąką kokosową.
- W osobnej misce ubijam aquafabę na sztywno – czyli do momentu, kiedy nie będzie wypadać z odwróconej miski. Następnie dodaję partiami cukier trzcinowy – po 2 łyżki – przez cały czas ubijając aquafabę. Po wrzuceniu partii cukru ubijam przez chwilę – kilkanaście sekund – i wrzucam następną partię cukru. Po dodaniu ostatniej partii cukru ubijam jeszcze przez dwie minuty.
- Do miski z przesianą mąką wlewam mleko z olejem i ubijam mikserem, dopóki składniki się nie połączą. Następnie dodaję połowę ubitej aquafaby i ponownie ubijam mikserem, dopóki składniki się nie połączą. Na koniec wrzucam resztę aquafaby i mieszam (już nie ubijam) tak, żeby aquafaba połączyła się z ciastem, ale żeby nie zniknęła w nim całkowicie, w masie powinny być widoczne białe ślady aquafaby. Mieszam tak, jak podczas przygotowywania biszkoptu – zagarniam masę od spodu.
- Do borówek wrzucam łyżkę mąki kokosowej i potrząsając miską, staram się, żeby mąka pokryła wszystkie borówki.
- Nakładam część masy do tortownicy – warstwę o wysokości około 2 cm – na niej rozkładam równomiernie borówki obtoczone w mące kokosowej, a następnie przykrywam resztą masy. Najlepiej nakładać resztę masy łyżką, bo w ten sposób borówki pozostaną w środku ciasta.
- Powierzchnię ciasta wyrównuję łyżką i wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno się piec przez 40 minut. Po upływie tego czasu otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Można ewentualnie włożyć do piekarnika jeszcze na 5 – 10 minut. Upieczone ciasto będzie miało brązowy kolor, w środku powinno być puszyste.
- Po upieczeniu wyłączamy ogień, ale biszkoptu nie wyjmujemy od razu z piekarnika. Wysuwamy blachę z tortownicą do połowy i pozostawiamy przy otwartych drzwiczkach piekarnika jeszcze przez 4 – 5 minut. Następnie wyjmujemy na zewnątrz i trzymamy jeszcze w tortownicy przez 3 – 4 minuty, ale nie dłużej. Na koniec wyjmujemy z tortownicy i zostawiamy do ostudzenia.
- Osobno ubijamy aquafabę na bezę. Postępujemy dokładnie tak samo, jak zostało opisane powyżej, Najpierw ubijamy samą aquafabę, a następnie ubijamy z cukrem – tym razem około 5 minut, aż masa mocno zgęstnieje. Tak przygotowaną aquafabę nakładamy na ostudzone ciasto – tak jak widać na zdjęciach – a następnie opalamy opalarką. Na koniec posypujemy owocami oraz ziołami – pietruszką kędzierzawą lub miętą/bazylią.
- Teraz, latem, podajemy od razu. Kiedy temperatury będą niższe, można przygotować godzinę przed podaniem. W lodówce można ciasto przechowywać do 3 dni. Beza opadnie, ale nie zniknie zupełnie.
Love,
Grainma
………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potrawy: Mariola Białołęcka Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka ||
All Rights Reserved
rewelacyjnie się prezentuje
Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję! 🙂
Czy można zamienić mąkę kukurydzianą na ryżowa?
Mąka ryżowa nie będzie tutaj pasowała, ale można użyć jaglanej, jeśli ciasto ma być bezglutenowe, pozdrawiam : )