Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Kasza jaglana, Przepisy, Śniadanie - na słodko

Jaglany placek z morelami – bez jajek, bez glutenu

Dojrzałe morele, jeszcze ciepłe od słońca, puszysta mąka kokosowa i rozpływająca się w ustach kasza jaglana, królowa wszystkich kasz, to podstawa tego wspaniałego ciasta. W takim towarzystwie nie mogło się ono nie udać! Uwielbiam ciasta z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej – to jeden z moich pomysłów z książki „Zaskakująca kasza & ryż”. Takie ciasta mają niezwykły smak i konsystencję, są czymś pomiędzy puddingiem a ciastem. Bardzo sycące i naprawdę zdrowe. Ciasto, które dziś prezentuję, to wegańska, trochę zmodyfikowana wersja jednego z moich wcześniejszych przepisów: „Jaglanego placka ze śliwkami”, który można znaleźć na moim blogu, pod tym linkiem: http://mariolabialolecka.com/?p=1453 

Warto wiedzieć, że mąka kokosowa zawiera mnóstwo błonnika, który sprawia, że cukier, oczywiście nierafinowany, zawarty w cieście wolno się wchłania, dlatego do ciast z mąką kokosową możemy dodawać cukier nawet w większych ilościach i jeść je później bez poczucia winy 🙂 Podobnie sytuacja wygląda, kiedy do ciasta dodamy ugotowaną kaszę. Nieoczyszczone zboża trawimy wolniej, dlatego potrawy z nich przygotowane są bardziej sycące niż np. biały pszenny chleb.  I oczywiście zawarte w nich składniki wolniej się wchłaniają 🙂

Jeśli chcemy przeżyć nasze życie w poczuciu spełnienia, musimy zwracać uwagę na to, jak się czujemy ze sobą i z naszymi działaniami. Dobre samopoczucie generuje życie pełne pozytywnych wydarzeń. Kiedy jednak ciągle borykamy się z poczuciem winy i mamy do siebie pretensje o wszystko, ciężko będzie nam przyciągnąć do siebie powodzenie. Tak to działa 🙂

Wakacje trochę mnie rozleniwiły, słońce, ciepło, zapach okolicznych łąk i lasów, chyba usiądę za chwilę na tarasie z kubkiem kawy i kawałkiem jaglanego ciasta, żeby móc w ciszy wchłaniać to piękno i niezwykłe zapachy przyrody. Dziś więc piszę krótko, niech przemówi za mnie ciasto 🙂 Zapraszam na przepis!

Jaglany placek z morelami – bez jajek, bez glutenu

Rodzaj posiłku: deser
Podajemy razem z: cukier puder, ubita śmietanka roślinna
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: działanie wzmacniające  i odżywcze
Ilość porcji: kilkanaście
Składniki: kasza jaglana, mąka kukurydziana, mąka kokosowa, mąka ziemniaczana, zmielony anyż, aquafaba, cukier trzcinowy, mleko sojowe, olej, morele, cukier puder trzcinowy

IMG_1721int

 

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 430 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion anyżu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 80 ml oleju, najlepiej do pieczenia
  • 200 g nierafinowanego cukru trzcinowego lub innego cukru
  • 500 g moreli
  • 200 ml aquafaby
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki kokosowej (nie z kopry)
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 – 2 łyżki cukru do moreli
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Kaszę wrzucamy do garnka, dodajemy anyż i wlewamy wodę. Zagotowujemy pod przykryciem na dużym ogniu, a kiedy kasza zaczyna wrzeć, zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy, żeby kasza gotowała się intensywnie przez 20 sekund. Ponownie przykrywamy i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Odstawiamy na bok na kilka minut, żeby trochę przestygła, a następnie miksujemy.
  2. Do zmiksowanej kaszy dodajemy mleko sojowe, esencję waniliową, olej (to jest ważne, żeby najpierw zmiksować kaszę, a potem dodać mleko i olej) oraz 100 g cukru trzcinowego i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Odstawiamy na bok do przestudzenia.
  3. Morele myjemy, osuszamy i kroimy na pół, usuwając pestki. Przekładamy do osobnej miski.
  4. W osobnej misce ubijamy na sztywno aquafabę (kiedy odwrócimy miskę, aquafaba nie powinna z niej wypaść – zalecana ostrożność 🙂 Kiedy aquafaba jest już ubita, dodajemy do niej partiami resztę cukru (100 g) przez cały czas ubijając (2 – 3 minuty), aż piana zgęstnieje – najlepiej gdyby zaczęła się gromadzić w końcówce miksującej, trzeba to trochę wyczuć.
  5. Do kolejnej miski przesiewamy mąkę kukurydzianą, mąkę kokosową oraz  proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, mieszamy, a następnie dodajemy partiami do masy z kaszy i mleka, przez cały czas ubijając całość.
  6. Na koniec dodajemy połowę ubitej aquafaby i jeszcze przez chwilę ubijamy – do momentu, kiedy to będzie możliwe, ponieważ mąka kokosowa mocno zagęszcza to ciasto. Następnie dodajemy pozostałą część ubitej aquafaby i łączymy ją ostrożnie z ciastem za pomocą łyżki w taki sposób, jak przygotowuje się biszkopt, czyli zagarniamy kilkakrotnie ciasto od spodu i staramy się, żeby piana nie zniknęła całkowicie w cieście, tylko żeby pozostały w nim białe niewiekie smugi 🙂  Masa powinna być lekko rozrzedzona.
  7. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej olejem kokosowym lub innym tłuszczem i wysypanej bezglutenową mąką lub bułką tartą, wyrównujemy je i układamy na wierzchu połówki moreli (skórką do dołu), lekko wciskając je w ciasto. Na koniec posypujemy morele cukrem.
  8. Ciasto pieczemy, z włączoną funkcją termoobiegu, przez ok. 50 minut w temp. 190°C lub do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (uwaga, przy tym cieście nie będzie on nigdy idealnie suchy, ale po wyjęciu nie powinno być na nim grudek ciasta, bo to oznacza, że ciasto nie jest jeszcze upieczone). Ciasto nie powinno siedzieć dłużej w piekarniku niż 60 minut.
  9. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Smaczne, domowe ciasto, doskonałe zarówno na piknk, jak i do lunch boxa. Enjoy!

Love,

                             Grainma

………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Comments are closed.