Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Przepisy, Zupy / Zupies

Chłodnik z rabarbaru i czerwonej kapusty – na słodko

Rabarbar, czerwona kapusta, grapefruit oraz pomarańcza to, jak się okazuje, jedno z lepszych połączeń smakowych. Mam nadzieję, że podobnie jak ja, od razu zakochacie się w tym orzeźwiającym chłodniku. Jest doskonały na upalne dni, kiedy żar leje się z nieba, a do tego wzmacnia Serce i ochrania je przed nadmiarem gorąca:)

Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską wchodzimy właśnie w Przemianę Ognia i sprawy Serca znajdą się w centrum naszego zainteresowania, nieprzypadkowo uważa się, że Maj to miesiąc zakochanych par 🙂 Serce jest najważniejszym organem naszego ciała, pozostałe organy zawsze w jakiś sposób odnoszą się do Serca, odżywiając je lub ochraniając. Serce zawiaduje naczyniami krwionośnymi, mową, snem i pamięcią długoterminową, a przede wszystkim jest siedzibą naszego ducha (shen) i to właśnie dzięki temu Serce jest w pełni świadome tego, co dzieje się w naszym ciele oraz na zewnątrz nas. Kiedy jest zdrowe, wszystkie elementy naszego życia pozostają w równowadze, kiedy zaczyna chorować, nasze ciało również choruje, a nasze życie pogrąża się w chaosie – tak naprawdę się dzieje! Dlatego tak ważne jest, żebyśmy dbali przede wszystkim o Serce – to jest źródło wszystkiego, źródło naszego zdrowia i udanego życia. Unikajmy więc sytuacji, które ranią nasze Serce i sami też nie krytykujmy innych, nie rańmy ich, bo możemy w ten sposób negatywnie wpłynąć na ich życie. Proszę, weźcie to sobie do Serca 🙂 Jeśli nasze Serce jest w równowadze, jesteśmy zdolni do odczuwania radości i przede wszystkim miłości, która jest kluczem do spełnionego i szczęśliwego życia. Tam, gdzie jest miłość, rzeczy stają się proste i wszystko się udaje. Warto więc szukać takich związków z ludźmi, w których możemy doświadczać miłości i radości, a unikać tych, w których jest  dużo trudnych emocji, gniewu, konfliktów, ponieważ mogą stać się one źródłem naszego upadku.

Dodam jeszcze, że to wszystko działa też w przeciwnym kierunku, jeśli w naszym życiu panuje chaos, powinniśmy uporządkować nasze Serce – czy jesteśmy we właściwym związku?, czy lubimy naszą pracę?, czy mamy dobre relacje z otaczającymi nas ludźmi?, czy uporządkowaliśmy kwestie duchowe (religijne)? Jeśli chcemy gdzieś należeć, ale wciąż coś nie wychodzi, być może po prostu tu nie pasujemy 🙂 Im szybciej to zrozumiemy i poszukamy odpowiednich dla nas rzeczy, tym prędzej uporządkujemy chaos w naszym  życiu i co najważniejsze, zadbamy o Serce.

Zapraszam na przepis 🙂

Chłodnik z rabarbaru i czerwonej kapusty

Rodzaj posiłku:  zupa o lekko słodkim smaku, chłodnik
Podajemy z: śmietanką kokosową lub sojową/owsianą, kwiatami jadalnymi
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: działanie orzeźwiające, wzmacnia Serce
Ilość porcji: 4 – 6
Składniki: rabarbar, czerwona kapusta, cukier kokosowy/trzcinowy, kardamon, wanilia, chili, sok z grapefruita, sok z pomarańczy, skórka pomarańczowa, śmietanka kokosowa lub inna

IMG_1150web

 

Składniki

  • 5 lekko czubatych łyżek cukru kokosowego/trzcinowego/innego
  • 625 ml gorącej wody
  • 300 g rabarbaru, umytego, końcówki obcięte, pokrojonego w nieduże kawałki
  • 1 laska wanilii, ziarenka wyjęte
  • 300 g czerwonej kapusty, umytej, bez głąba i zewnętrznych liści, drobno pokrojonej
  • 3 ziarna zielonego kardamonu lub 1/2 łyżeczki zmielonego
  • 1/8 łyżeczki zmielonego chili
  • szczypta soli
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • 125 ml soku z grapefruita
  • 1 czubata łyżeczka skórki pomarańczowej
  • ubita śmietanka kokosowa na wierzch
  • świeżo otarta skórka pomarańczowa na wierzch

Przygotowanie

  1. Do szerokiego rondla wrzucam cukier, a następnie wlewam gorącą wodę. Doprowadzam do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszam ogień i gotuję na średnim ogniu do momentu, aż na powierzchni syropu zaczną pojawiać się pojedyncze duże bąble. Wówczas od razu wrzucam rabarbar, ziarenka wanilii i laskę wanilii, kapustę, kardamon, chili. Gotuję przez 20 minut. Odstawiam na bok na 15 minut, żeby smaki dobrze się połączyły.
  2. Następnie przerzucam do miski blendera (można też użyć blendera ręcznego, jeśli ma dużą moc), dodaję szczyptę soli, sok z pomarańczy, sok z grapefruita, skórkę z pomarańczy i miksuję do uzyskania jak najgładszej konsystencji. Jeśli chłodnik jest nadal ciepły, odstawiam na bok do całkowitego wystudzenia, ale nie schładzam go w lodówce. Jeśli jednak przygotowujemy go w upalny dzień, można go wstawić do lodówki na godzinę.
  3. Podaję z ubitą śmietanką kokosową, skórką pomarańczową oraz kwiatami jadalnymi.
  4. Ja nie mogłam się  od tego chłodnika oderwać, jest przepyszny 🙂

With love and joy,

                 Wasza, Grainma

Uwagi

  1. Cukier kokosowy ma bardzo niski indeks glikemiczny (35) i nie powoduje skoku insuliny, dlatego warto go dodawać do słodkich potraw jak najczęściej, zamiast np., daktyli, które mają naprawdę wysoki IG  (70).
  2. Jeśli zachowacie kolejność wrzucania składników, uzyskacie potrawę przygotowaną według Pięciu Przemian 🙂

 ………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

    • Grainma says

      Cieszę się 🙂 Super sprawa na upały, polecam 🙂

Comments are closed.