Rabarbar, czerwona kapusta, grapefruit oraz pomarańcza to, jak się okazuje, jedno z lepszych połączeń smakowych. Mam nadzieję, że podobnie jak ja, od razu zakochacie się w tym orzeźwiającym chłodniku. Jest doskonały na upalne dni, kiedy żar leje się z nieba, a do tego wzmacnia Serce i ochrania je przed nadmiarem gorąca:)
Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską wchodzimy właśnie w Przemianę Ognia i sprawy Serca znajdą się w centrum naszego zainteresowania, nieprzypadkowo uważa się, że Maj to miesiąc zakochanych par 🙂 Serce jest najważniejszym organem naszego ciała, pozostałe organy zawsze w jakiś sposób odnoszą się do Serca, odżywiając je lub ochraniając. Serce zawiaduje naczyniami krwionośnymi, mową, snem i pamięcią długoterminową, a przede wszystkim jest siedzibą naszego ducha (shen) i to właśnie dzięki temu Serce jest w pełni świadome tego, co dzieje się w naszym ciele oraz na zewnątrz nas. Kiedy jest zdrowe, wszystkie elementy naszego życia pozostają w równowadze, kiedy zaczyna chorować, nasze ciało również choruje, a nasze życie pogrąża się w chaosie – tak naprawdę się dzieje! Dlatego tak ważne jest, żebyśmy dbali przede wszystkim o Serce – to jest źródło wszystkiego, źródło naszego zdrowia i udanego życia. Unikajmy więc sytuacji, które ranią nasze Serce i sami też nie krytykujmy innych, nie rańmy ich, bo możemy w ten sposób negatywnie wpłynąć na ich życie. Proszę, weźcie to sobie do Serca 🙂 Jeśli nasze Serce jest w równowadze, jesteśmy zdolni do odczuwania radości i przede wszystkim miłości, która jest kluczem do spełnionego i szczęśliwego życia. Tam, gdzie jest miłość, rzeczy stają się proste i wszystko się udaje. Warto więc szukać takich związków z ludźmi, w których możemy doświadczać miłości i radości, a unikać tych, w których jest dużo trudnych emocji, gniewu, konfliktów, ponieważ mogą stać się one źródłem naszego upadku.
Dodam jeszcze, że to wszystko działa też w przeciwnym kierunku, jeśli w naszym życiu panuje chaos, powinniśmy uporządkować nasze Serce – czy jesteśmy we właściwym związku?, czy lubimy naszą pracę?, czy mamy dobre relacje z otaczającymi nas ludźmi?, czy uporządkowaliśmy kwestie duchowe (religijne)? Jeśli chcemy gdzieś należeć, ale wciąż coś nie wychodzi, być może po prostu tu nie pasujemy 🙂 Im szybciej to zrozumiemy i poszukamy odpowiednich dla nas rzeczy, tym prędzej uporządkujemy chaos w naszym życiu i co najważniejsze, zadbamy o Serce.
Zapraszam na przepis 🙂
Chłodnik z rabarbaru i czerwonej kapusty
Rodzaj posiłku: zupa o lekko słodkim smaku, chłodnik
Podajemy z: śmietanką kokosową lub sojową/owsianą, kwiatami jadalnymi
Wegetariański: tak
Wegański: tak
Bezglutenowy: tak
Pięć Przemian: działanie orzeźwiające, wzmacnia Serce
Ilość porcji: 4 – 6
Składniki: rabarbar, czerwona kapusta, cukier kokosowy/trzcinowy, kardamon, wanilia, chili, sok z grapefruita, sok z pomarańczy, skórka pomarańczowa, śmietanka kokosowa lub inna
Składniki
- 5 lekko czubatych łyżek cukru kokosowego/trzcinowego/innego
- 625 ml gorącej wody
- 300 g rabarbaru, umytego, końcówki obcięte, pokrojonego w nieduże kawałki
- 1 laska wanilii, ziarenka wyjęte
- 300 g czerwonej kapusty, umytej, bez głąba i zewnętrznych liści, drobno pokrojonej
- 3 ziarna zielonego kardamonu lub 1/2 łyżeczki zmielonego
- 1/8 łyżeczki zmielonego chili
- szczypta soli
- 250 ml soku z pomarańczy
- 125 ml soku z grapefruita
- 1 czubata łyżeczka skórki pomarańczowej
- ubita śmietanka kokosowa na wierzch
- świeżo otarta skórka pomarańczowa na wierzch
Przygotowanie
- Do szerokiego rondla wrzucam cukier, a następnie wlewam gorącą wodę. Doprowadzam do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszam ogień i gotuję na średnim ogniu do momentu, aż na powierzchni syropu zaczną pojawiać się pojedyncze duże bąble. Wówczas od razu wrzucam rabarbar, ziarenka wanilii i laskę wanilii, kapustę, kardamon, chili. Gotuję przez 20 minut. Odstawiam na bok na 15 minut, żeby smaki dobrze się połączyły.
- Następnie przerzucam do miski blendera (można też użyć blendera ręcznego, jeśli ma dużą moc), dodaję szczyptę soli, sok z pomarańczy, sok z grapefruita, skórkę z pomarańczy i miksuję do uzyskania jak najgładszej konsystencji. Jeśli chłodnik jest nadal ciepły, odstawiam na bok do całkowitego wystudzenia, ale nie schładzam go w lodówce. Jeśli jednak przygotowujemy go w upalny dzień, można go wstawić do lodówki na godzinę.
- Podaję z ubitą śmietanką kokosową, skórką pomarańczową oraz kwiatami jadalnymi.
- Ja nie mogłam się od tego chłodnika oderwać, jest przepyszny 🙂
With love and joy,
Wasza, Grainma
Uwagi
- Cukier kokosowy ma bardzo niski indeks glikemiczny (35) i nie powoduje skoku insuliny, dlatego warto go dodawać do słodkich potraw jak najczęściej, zamiast np., daktyli, które mają naprawdę wysoki IG (70).
- Jeśli zachowacie kolejność wrzucania składników, uzyskacie potrawę przygotowaną według Pięciu Przemian 🙂
………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potrawy: Mariola Białołęcka Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka ||
All Rights Reserved
Wygląda ślicznie
Cieszę się 🙂 Super sprawa na upały, polecam 🙂