Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Przepisy, Warzywa i strączki
comments 2

Czekoladowy mus z bakłażana

IMG_0889new

Bakłażan na słodko? Czy to da się zjeść? Najchętniej przygotowujemy bakłażany nadziewane kaszą, orzechami lub serem feta, lubimy też smażone, czasami  przyrządzamy także zupy-krem, ale mało kto wie, że z bakłażana można przygotowywać także smaczne potrawy na słodko. Czym tak naprawdę jest bakłażan? Warzywem? Owocem? A może jagodą, jak sugerują niektórzy?  Czy można jeść skórkę bakłażana? Jakie właściwości  ma bakłażan i w przypadku jakich chorób jest pomocny? Bakłażan jest naprawdę niezwykły, wspomaga pracę wątroby, żołądka, trzustki, płuc oraz narządów kobiecych, poprawia krążenie i ma właściwości ochładzające ciało. Do tego jest niskokaloryczny. Okazuje się, że bakłażan wspaniale sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych, ale można też przygotować na jego bazie wyjątkowe desery, być może dlatego, że bakłażan tak naprawdę nie jest warzywem, tylko owocem, a konkretnie jagodą :) Skórka bakłażana ma również właściwości zdrowotne, okazuje się, że zawiera ona nasuninę, związek, który ogranicza namnażanie się komórek rakowych, warto więc do potraw dodawać bakłażana razem ze skórką. 

Bakłażan nie ma intensywnego smaku, dlatego dobrze przyjmuje różne przyprawy, takie jak na przykład wanilia czy cynamon. Bakłażan lubi się z czekoladą, dlatego do moich deserów z bakłażana dodaję czekoladę, zazwyczaj gorzką. Dużym odkryciem smakowym było dla mnie połączenie czekoladowego musu z bakłażana z musem jabłkowym, a także dodanie do deseru posypki z prażonych nasion maku i wiórków kokosowych. Do tego ubita śmietanka kokosowa i powstał naprawdę pyszny wegański deser, godny królewskiego stołu. Zapraszam :)

Czekoladowy mus z bakłażana

Bez glutenu, bez jajek, bez pszenicy, wegański mus czekoladowy, doskonale zrównoważony o ochładzających właściwościach :)

IMG_0882web

Składniki

  • 300 g bakłażana
  • gorąca woda
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej, najlepiej bez alkoholu
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
  • 2 czubate łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 1 puszka – 400 ml – mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • 3 łyżki maku niebieskiego
  • 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych
  • kilka łyżek musu jabłkowego

Przygotowanie

  1. Bakłażana myjemy, obcinamy łodyżkę, a następnie kroimy w poprzeczne plastry i przekładamy do garnka. Wlewamy gorącą wodę, tak żeby tylko przykryła bakłażana i dodajemy 1 łyżeczkę esencji waniliowej oraz 1/2 łyżeczki cynamonu. Gotujemy przez 10 minut od zagotowania na małym ogniu. Zestawiamy z ognia, odsączamy na sicie – wody nie wylewamy ma ona dużo właściwości zdrowotnych, można ją wypić lub ugotować na niej kaszę, np. jaglaną – a na koniec przekładamy do większej miski.
  2. Do rozgrzanego niewielkiego rondla wrzucamy 2 łyżki oleju kokosowego, a kiedy się rozpuści, wrzucamy 70 g czekolady połamanej na kawałki i przez cały czas mieszając, rozpuszczamy ją na małym ogniu. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę do bakłażana, dodajemy 1 łyżeczkę esencji waniliowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier i miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Zostawiamy do przestudzenia.
  3. Osobno ubijamy przez 3 – 4 minuty śmietankę kokosową (więcej o śmietance kokosowej w tym miejscu ) do momentu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Połowę ubitej śmietanki przekładamy do osobnej miski, wykorzystamy ją później, a pozostałą połowę dodajemy partiami do wystudzonego bakłażana, połączonego z czekoladą – może być lekko ciepły – przez cały czas ubijając masę. Odstawiamy na bok.
  4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy mak i wiórki kokosowe, prażymy do momentu aż część wiórków kokosowych lekko zbrązowieje. Przekładamy od razu do miski i studzimy.
  5. Osobno do rozgrzanego rondla wrzucamy 1 łyżkę oleju kokosowego, rozpuszczamy go i wrzucamy resztę czekolady – 30 g, ponownie rozpuszczamy czekoladę, a następnie wlewamy po 1 łyżce czekolady na dno miseczki lub słoiczka, do których nałożymy mus.
  6. Nakładamy mus do miseczek/słoiczków, układając na wierzch warstwami posypkę makowo-kokosową, mus jabłkowy, rozpuszczoną czekoladę i ubitą śmietankę kokosową. Można ozdobić bazylią, której smak pasuje do tego musu z bakłażana.

Ten mus to prawdziwe pyszności, wszystkie smaki pasują do siebie, co tu dużo mówić, po prostu „niebo w gębie” :)

Be happy,

                                 Love, Mariola

 ………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly

2 Comments

  1. Ania says

    Przyznam, że ten przepis mnie zaintrygował. Po świętach pewnie wypróbuję. A póki co szukam jakiejś ciekawej wege sałatki, która by zapadła w smakową pamięć mojej miesożernej rodzinie. Bardzo lubię twoje przepisy ale akurat sałatek nie znajduję… ciekawe… nie lubisz?

    • Grainma says

      Witaj :) Nie wiem, czemu moja odpowiedź na ten komentarz się nie opublikowała wcześniej? Dziękuję za pozytywne uwagi i zapraszam do wypróbowania przepisu. Lubię sałatki, ale ostatnio rzadko przygotowuję, czas to zmienić :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *