Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, kasza jęczmienna, Przepisy, Śniadanie - na słodko
comments 4

Jęczmienka

IMG_0574web

Jaglanka zdetronizowana? Jęczmienka nową superżywnością? Zafascynowani kaszą jaglaną zapomnieliśmy o starym poczciwym jęczmieniu – zbożu o niezwykłych właściwościach. Uważa się, że jęczmień był pierwszym zbożem, które ludzie nauczyli się uprawiać, kiedy zmienili styl życia z koczowniczego na osiadły i zostali rolnikami. I nie ma w tym nic dziwnego, wystarczy zapoznać się z jego licznymi zaletami, żeby się przekonać, że tak właśnie musiało to wyglądać.  Jęczmień jest zbożem zawierającym gluten, ale ciekawe jest to, że nasz organizm inaczej przyswaja gluten zawarty w jęczmieniu. Niektóre osoby nie tolerujące glutenu mogą jeść jęczmień (wskazana jest konsultacja lekarska), który na dodatek leczy stany zapalne jelit. W przeciwieństwie do prosa (kaszy jaglanej) zawiera dużo więcej składników odżywczych i w lepszych proporcjach. Zastanawiające jest więc to, dlaczego jest mniej popularny od kaszy jaglanej? Mam nadzieję, że ten wpis chociaż trochę to zmieni i na naszych stołach będzie teraz częściej gościć jęczmienka niż jaglanka :)

Jęczmień jest bogatym źródłem składników mineralnych – makro i mikroelementów – i wielu z nich nie znajdziemy w kaszy jaglanej, np. chromu (25% DRI* jęczmień), molibdenu (60% DRI jęczmień) czy też unikalnej witaminy U, której źródłem są tylko dwa produkty na świecie – kapusta i właśnie jęczmień. Gdybyśmy chcieli dalej porównywać oba zboża, to zobaczymy, że większość składników mineralnych zawartych w jęczmieniu w dużych ilościach występuje w kaszy jaglanej w znacznie mniejszych ilościach, na przykład wartościowy antyoksydant selen (jęczmień pokrywa 42% DRI – proso 3% DRI), mangan (60% DRI – 24% DRI), miedź (34% – 31%), magnez (20% – 19%), a także witaminy B6 (33% – 11%) i B1 (18% – 15%). Już z tego krótkiego zestawienia widać, jak wiele pożytków może nam przynieść nawet drobna korekta naszego codziennego menu i częściowe chociażby zastąpienie kaszy jaglanej pęczakiem lub kaszą mazurską. Ale to jeszcze nie koniec :)  Jęczmień jest też fantastycznym źródłem błonnika, zawiera go najwięcej spośród wszystkich zbóż (podaję za WHfoods). Do tego jest niskokaloryczny, zawiera bardzo mało tłuszczu – z tego powodu zaleca się go osobom, które chciałyby schudnąć. Jęczmień jest też zdecydowanym faworytem wśród zbóż, jeśli chodzi o zawartość kwasu glutaminowego i tryptofanu – zajmuje pierwsze miejsce. Kwas glutaminowy korzystnie wpływa na pracę mózgu, usprawniając procesy związane z przetwarzaniem informacji i ich zapamiętywaniem, poza tym zwiększa poziom naszej energii. Tryptofan z kolei bierze aktywny  udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Tak więc po zjedzeniu rano porcji jęczmienki, wyjdziemy z domu nie tylko w dobrym nastroju i pełni energii, ale też będziemy w stanie widzieć swoje cele wyraźniej :)

Jęczmień ma też wspaniałe właściwości lecznicze. Regularne spożywanie jęczmienia – w formie kaszy pęczak lub pełnego ziarna – przynosi wymierne korzyści zdrowotne. Zapobiega między innymi powstawaniu kamieni żółciowych, zwłaszcza u kobiet, chroni przed rakiem trzustki, wzmacnia odporność, serce oraz nerki (zalecany zwłaszcza w niewydolności nerek i w przypadku problemów z pęcherzem moczowym – jest dobrym diuretykiem), a także pomaga regulować poziom cukru we krwi – nawet do 10 godzin po konsumpcji. Wprowadzenie do diety kaszy jęczmiennej zaleca się także osobom, które mają problem z wysokim ciśnieniem krwi, chcą schudnąć lub mają wysoki poziom cholesterolu.

Tradycyjna Medycyna Chińska podobnie postrzega jęczmień. Chińczycy od dawna stosowali to zboże w profilaktyce wielu chorób, a także leczyli nim Żołądek, Śledzionę, Pęcherzyk żółciowy, Pęcherz moczowy oraz Jelita (używam tutaj dużych liter, żeby podkreślić, że narządy te zgodnie z TMC są czymś więcej niż tylko narządami fizycznymi, jak widzi je medycyna zachodnia). Według TMC regularne spożywanie jęczmienia usuwa z ciała wilgoć oraz gorąco, wzmacnia krew, energię, a także wspomaga regenerację organizmu. I znów gdybyśmy teraz spojrzeli na proso, żeby porównać je z jęczmieniem, tym razem z punktu widzenia TMC, zobaczymy, że kasza jaglana (proso) leczy tylko 3 narządy (Nerki, Śledzionę i Żołądek) i dodatkowo wspomaga regenerację organizmu. Widać ponownie, że korzyści zdrowotne płynące ze spożywania jęczmienia są dużo większe niż te, które płyną z jedzenia kaszy jaglanej.

W mojej książce „Zaskakująca kasza & ryż” znajdziecie więcej pomysłów, jak przyrządzić wartościowe potrawy z różnych kasz produkowanych z jęczmienia – wspaniałego zboża, które ludzkość zna i uprawia od tysięcy lat. Książkę można nabyć w naszym sklepie, teraz w promocyjnej cenie, podaję link.

Jęczmienka

2 porcje

IMG_0557web

Składniki

Podaję tu przybliżone ilości, ponieważ każdy może przygotować swoją wersję jęczmienki – w oparciu o ulubione dodatki. Już podczas pracy nad książką „Zaskakująca kasza & ryż” zauważyłam, że do jęczmienia bardzo dobrze pasują produkty kokosowe, tak jak chociażby w moim „Crème brûlée z kaszy jęczmiennej”, dlatego też polecam dodawanie do jęczmienki mleka i/lub jogurtu kokosowego, a także wiórków/płatków kokosowych – robi się wtedy naprawdę pysznie.

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml ugotowanego pęczaku (przepis poniżej) + 2 czubate łyżki
  • 1 lekko czubata łyżka nasion chia
  • sok z 1/2 słodkiej średniej pomarańczy
  • 125 ml kompotu z jagód
  • 250 ml mleka kokosowego (tym razem wybieramy takie, które ma płynną postać) lub więcej/mniej, jeśli jęczmienka ma mieć inną konsystencję
  • 2 – 3 łyżki syropu z agawy lub słodu ryżowego/jęczmiennego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (bez alkoholu)
  • 1/2 – 1 łyżeczka zmielonego zielonego kardamonu
  • dodatkowo po 2 – 3 łyżki kompotu z jagód na porcję
  • jogurt kokosowy lub inny do polania na wierzch
  • 1 – 2 łyżki posiekanych orzechów cashew
  • 2 – 3 łyżki świeżych jagód/borówki amerykańskiej lub innych ciemnych owoców, np. jeżyn
  • ewent. syrop z agawy/słód jęczmienny/słód ryżowy/syrop klonowy do polania na wierzch

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotujemy galaretkę chia. Do miski wrzucamy nasiona chia, wlewamy sok z pomarańczy oraz dwie/trzy łyżki kompotu z jagód (sam płyn, bez owoców) i zostawiamy na 30 minut do namoczenia, a następnie dodajemy 2 czubate łyżki ugotowanego pęczaku, mieszamy, tak żeby składniki się połączyły i zostawiamy na kolejne 30 minut. Jeśli się spieszymy, można składniki połączyć i skrócić czas namaczania, jednak chia powinny się namaczać przynajmniej 15 minut.
  2. Do osobnej miski/pojemnika malaksera wrzucamy szklankę pęczaku, wlewamy resztę kompotu z jagód oraz mleko kokosowe, a następnie dodajemy syrop z agawy, wanilię i kardamon. Miksujemy za pomocą blendera ręcznego lub stacjonarnego do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Zmiksowany pęczak przekładamy następnie do przygotowanych wcześniej  miseczek i wlewamy po 2 – 3 łyżki kompotu z jagód na porcję, a na to nakładamy galaretkę z chia i pęczaku. Na wierzch jęczmienki kładziemy jogurt kokosowy, orzechy cashew, owoce, syrop/słód, ewentualnie inne ulubione dodatki.

Przygotowana w ten sposób jęczmienka, zawierająca zmiksowany pęczak oraz całe ziarna ma bardzo ciekawą konsystencję – zachęcam do wypróbowania :)

Gotowanie pęczaku al dente

Jest bardzo proste :) Potrzebujemy 180 g kaszy pęczak (1 szklanka o pojemności 250 ml) i 3 szklanki wody (750 ml). Wlewamy wodę do garnka, dodajemy pęczak, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Zdejmujemy pokrywkę na 20 sekund, ponownie przykrywamy, zmniejszamy ogień i na bardzo małym ogniu gotujemy przez 45 minut. Na początku trzeba stać przy garnku, ponieważ kasza ma tendencję do kipienia. Jeśli zaczyna kipieć, trzeba na chwilę zdjąć pokrywkę, żeby piana opadła, może trzeba będzie kilka razy powtórzyć.

With love,

                         Wasza Grainma

*DRI – Dietary Reference Intake – pokazuje, w ilu procentach pokryjemy nasze zapotrzebowanie na poszczególne składniki, spożywając porcję produktu. Tu zgodnie z normami WHFoods, gdzie bierze się pod uwagę zawartość składników odżywczych w produkcie w stosunku do ilości kalorii zawartych w tym produkcie.

………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

 

 

Print Friendly

4 Comments

  1. Margot says

    Super propozycja
    Ja zauważyłam ,że mojej Mamie , która od około 30 lat ma cukrzyce typu 2 bardzo służy jęczmień , praktycznie nie podnosi on jej glukozy we krwi.

    • Grainma says

      O tak, jęczmień jest bardzo dobry dla diabetyków :) myślę, że to w dużym stopniu zasługa błonnika, który spowalnia wchłanianie glukozy. Czytałam też jakiś czas temu o eksperymencie, w którym podawano osobie insulinoopornej błonnik z jęczmienia przez jakiś czas i to wyraźnie zmniejszyło u niej poziom glukozy we krwi i insuliny. Dzięki za pozytywny respons :)

  2. Mariusz says

    Dzięki za inspirację. Na pewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *