Ciasta, Ciastka, Tarty, Desery, Kasza jaglana, Przepisy, Śniadanie - na słodko
comment 1

Szybkie trufle z jaglanki

IMG_0444web

Proste w przygotowaniu trufle zbożowe z jaglanki. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną w soku z marchewki z dodatkiem mleka sojowego, skórki pomarańczowej, anyżu gwiaździstego i jeszcze kilku innych – zaskakujących składników, a następnie dodać do niej, już po przestudzeniu, mąkę kokosową, tahinę oraz olej kokosowy i wszystko dobrze ze sobą połączyć. Na koniec kąpiel w rozpuszczonej czekoladzie, chłodzenie w lodówce i już możemy delektować się wspaniałymi truflami, w których nie wyczuwa się smaku kaszy – ja mam nawet wrażenie, że jem marcepan oblany gorzką czekoladą. Są naprawdę pyszne i muszę mocno ich pilnować, żeby wystarczyło dla gości :)

Tego typu desery kochają wszyscy i wciąż powstają nowe przepisy. Ten powstał trochę przez przypadek, kiedy jadłam na śniadanie moją ulubioną jaglankę marchewkową. Marchew jako warzywo korzeniowe jest  produktem szczególnie wskazanym zimą, ponieważ jest to czas, kiedy wracamy (a nawet powinniśmy wracać) do korzeni, żeby się wzmocnić. Dlatego w Święta Bożego Narodzenia tak bardzo potrzebujemy spotkać się z rodziną i ewentualnie wyjaśnić wszelkie nieporozumienia. Te spotkania odnawiają nasze DNA :) Dodatkowo zimowa aura, śnieg i mróz pomagają nam zwolnić tempo, odpocząć i zastanowić się nad tym, co dalej. Skupienie na sobie i swoich celach jest równie wzmacniające. Polecam :)

Szybkie trufle z jaglanki

Potrawa wegańska
Bez glutenu, bez jajek, bez mleka i bez produktów mlecznych
Wychodzi około 20 trufli

IMG_0453web

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej, suchej
  • 250 ml soku z marchwi, najlepiej ekologicznej
  • 1/2 laski cynamonu cejlońskiego (ok. 2,5 cm)
  • 1 anyż gwiazdkowaty
  • 1/3 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu (opcja)
  • 250 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • świeżo otarta skórka z jednej średniej pomarańczy
  • 3 – 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki mąki kokosowej (ewent. 2 łyżki zmielonych wiórków kokosowych)
  • 4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 1 łyżka kremu kokosowego lub zmielonych bardzo drobno wiórków kokosowych
  • 2 – 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego, ewent. innego
  • 100 g gorzkiej czekolady, min. 60% kakao
  • 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego (nie rozpuszczonego)

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy kaszę jaglaną i wlewamy sok z marchwi, a następnie dodajemy po kolei: cynamon cejloński, anyż gwiazdkowaty, czerwony pieprz (całe ziarna lub roztarte – oczywiście, jeśli się zdecydujemy dodać pieprz), mleko sojowe, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem.
  2. Kiedy zacznie się gotować, zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy, żeby kasza gotowała się przez 20 sekund. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Dobrze jest zamieszać kilka razy przez pierwsze 5 minut (ostrożnie zdejmując pokrywkę, żeby się nie oparzyć), bo ma tendencję do przywierania do garnka.
  3. Po ugotowaniu przekładamy kaszę do miski i zostawiamy do przestudzenia. Kiedy jest już tylko ciepła – nie parzy w ręce – wrzucamy tahinę, mąkę kokosową, krem kokosowy oraz olej kokosowy i rozcieramy rękami tak, żeby składniki jak najlepiej się połączyły. Następnie zaczynamy formować kulki o średnicy około 3 – 4 cm i odkładamy je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  4. Kiedy kulki zupełnie wystygną, wrzucamy do niewielkiego rozgrzanego rondla olej kokosowy (1 łyżeczkę), a kiedy się rozpuści, dodajemy czekoladę i mieszamy, dopóki czekolada nie stanie się płynna. Zdejmujemy z ognia i zanurzamy po kolei kulki z kaszy w czekoladzie, odkładając następnie każdą kulkę na kratkę do obcieknięcia. Na koniec wkładamy nasze jaglane trufle do lodówki na godzinę lub dwie, żeby czekolada dobrze zastygła. Podajemy w papilotkach.

Uwagi

  1. Ważne jest, żeby użyć do tego przepisu cynamonu cejlońskiego. To ten, który jest tak zwinięty jak cygaro – ma w środku dużo cienkich warstw i łatwo się łamie w przeciwieństwie do cynamonu cassia. Jego smak świetnie się komponuje z marchewką i skórką pomarańczową.
  2. Jeśli kasza po ugotowaniu jest bardzo sucha, można dać więcej tahiny – 4 lub 5 łyżek.
  3. Jeśli dodajecie wiórki kokosowe, można zmniejszyć ilość oleju kokosowego do 3 łyżek.
  4. Jeśli zachowacie kolejność wrzucania składników, otrzymacie potrawę przygotowaną według Pięciu Przemian – dzięki temu będzie ona miała jeszcze bardziej wzmacniające działanie.
  5. Lubię lekko słodki smak tych cudownych kuleczek, dlatego nie dodałam tu zbyt dużo cukru – zarówno marchewka, jak i kokos są dla mnie wystarczająco słodkie.  Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie desery, po prostu dodajcie więcej cukru :)

Smacznego!

                                        Wasza Grainma :)

 

………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2018 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *