Obiad & Lunch, Przepisy, Śniadanie – wytrawne
Leave a comment

Pesto z liści selera oraz pesto z zielonej pietruszki i kiełków brokułu

Pesto to przygotowałam już jakiś czas temu, chyba jeszcze we wrześniu. Wróciłam któregoś dnia z zakupów w gospodarstwie ekologicznym z pięknymi selerami korzeniowymi, z których wyrastały wielkie łodygi selerowe, zakończone nieprawdopodobnie aromatycznymi liśćmi, a ponieważ w planach był makaron jaglany, pomyślałam, że spróbuję do niego przygotować pesto z tych liści. Przyznam, że tego rodzaju pesto robiłam po raz pierwszy, ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Pyszne, pachnące czosnkiem, ostre w smaku pasuje do makaronu, ziemniaków, chleba, ugotowanych warzyw i wielu innych produktów 🙂 Nie wiem, czy teraz, w styczniu, można jeszcze gdzieś dostać selera korzeniowego z liśćmi, prawdopodobnie będzie to trudne, jeśli nie niemożliwe (może w firmach, które handlują nietypowymi owocami, warzywami i ziołami), ale z pewnością nie będzie to proste, dlatego postanowiłam przygotować też wersję alternatywną tego pesto – z zielonej pietruszki oraz kiełków brokułu i słonecznika – którą można zrobić o każdej porze roku. Pietruszka to jeszcze jeden z produktów korzystnie wpływających na nerki, dlatego warto sięgać po nią zwłaszcza teraz, zimą, kiedy powinniśmy zadbać przede wszystkim o nerki. Polecam oczyszczającą herbatkę z natki pietruszki i oczywiście dodawanie na bieżąco tych aromatycznych listków do różnych potraw. Ponadto zielone liściaste warzywa, natki, kiełki, a także większość ziół wspomagają pracę wątroby oraz wpływają korzystnie na układ krwionośny (odżywiają krew) ze względu na zawarty w nich chlorofil, dlatego warto jeść je codziennie 🙂

PESTO Z LIŚCI SELERA

Potrawa wegetariańska lub wegańska w zależności od użytych składników

IMG_0180web

 (na zdjęciu „Pesto z liści selera”. Ser na górze jest wegański)

 Składniki na pesto z liści selera

  • 50 g orzechów cashew
  • 40 g orzechów pekan (lub włoskich)
  • 60 g umytych i osuszonych liści selera korzeniowego (same liście)
  • 3 – 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • świeżo otarta skórka z jednej niedużej cytryny
  • 100 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu
  • 1/4 – 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub innej
  • 2 lekko czubate łyżki prażonych i drobno zmielonych orzechów brazylijskich lub długo dojrzewającego żółtego sera typu grana padano (ale bez podpu-szczki zwierzęcej, jeśli potrawa ma być wegetariańska). Można też użyć serów półtwardych dojrzewających takich, jak cheddar – np. firmy Kerrygold – „Botton” lub „Double Gloucester”, które zawsze są przygotowywane na podpuszczce nie pochodzącej od zwierząt – mikrobiologicznej lub roślinnej. Ewentualnie można też użyć serów wegańskich lub dodać:
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcja)

Przygotowanie

  1. Orzechy (pekan + cashew) wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem i zostawiam do namoczenia na 30 minut. Następnie odsączam na sicie i osuszam papierowym ręcznikiem.
  2. Liście selera siekam na mniejsze kawałki i wrzucam do osobnej miski. Dodaję sok z cytryny, skórkę z cytryny, namoczone i osuszone orzechy (pekan oraz cashew), olej, pieprz, czosnek oraz sól. Miksuję – najlepiej za pomocą blendera ręcznego – do uzyskania jednolitej konsystencji. Staram się nie rozdrabniać składników za mocno, wolę, kiedy pesto jest trochę grudkowate. Ewentualnie doprawiam pieprzem i solą.
  3. Następnie dodaję prażone i drobno zmielone orzechy brazylijskie, które sprawią, że pesto będzie miało lekko serową konsystencję i smak. W wersji wegetariańskiej może być użyty ser, nie zawierający jednak podpuszczki zwierzęcej. Po dodaniu orzechów już nie miksuję pesto, tylko mieszam składniki.
  4. Jeśłi zależy nam na bardziej serowym smaku, możemy dodać 1 łyżeczkę płatków drożdżowych. Ja wolę wersję z orzechami brazylijskimi, jest też zdrowsza 🙂
  5. Można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku, do 48 godzin, potem traci smak i właściwości.

 

PESTO Z ZIELONEJ PIETRUSZKI I KIEŁKÓW BROKUŁU

Potrawa wegetariańska lub wegańska w zależności od użytych składników

Uzyskamy ok. 250 ml pesto

IMG_0360web

 (na zdjęciu kanapka z „Pesto z zielonej pietruszki”)

Składniki na pesto z zielonej pietruszki

  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g orzechów cashew
  • 50 g umytych i osuszonych listków zielonej pietruszki (same liście)
  • 15 g umytych i osuszonych kiełków brokułu
  • 15 g umytych i osuszonych kiełków słonecznika
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • świeżo otarta skórka z małej cytryny
  • 90 ml oleju słonecznikowego, tłoczonego na zimno
  • 1/8 – 1/4 łyżeczki  świeżo zmielonego zielonego pieprzu
  • 2 duże ząbki czosnku (ok. 7 g)
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej (lub innej)
  • 2 lekko czubate łyżki prażonych i drobno zmielonych orzechów laskowych lub wegetariański ser, długo dojrzewający (j.w.)

 

Przygotowanie

  1. Orzechy wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem i zostawiam do namoczenia na 30 minut. Następnie odsączam na sicie i osuszam papierowym ręcznikiem.
  2. Do osobnej miski wrzucam natkę pietruszki (same liście, bez łodyżek), kiełki brokułu i słonecznika. Dodaję sok z cytryny, skórkę z cytryny, namoczone i osuszone orzechy (włoskie i cashew), olej, czosnek, pieprz oraz sól. Miksuję – najlepiej za pomocą blendera ręcznego – do uzyskania jednolitej konsystencji. Staram się nie rozdrabniać składników za bardzo, wolę, kiedy pesto jest trochę grudkowate. Doprawiam pieprzem i solą.
  3. Następnie dodaję prażone i drobno zmielone orzechy laskowe, które sprawią, że pesto będzie miało lekko serową konsystencję i smak. W wersji wegetariańskiej może być użyty ser, nie zawierający jednak podpuszczki zwierzęcej. Po dodaniu orzechów już nie miksuję pesto, tylko mieszam składniki.
  4. Można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku, do 48 godzin, potem traci smak i właściwości.

Uwagi

  1. Jeśli macie mrożone liście selera, nie sprawdzą się one w „Pesto z liści selera”, poza tym mrożone produkty są ciężkostrawne.
  2. Dzięki ostrym w smaku kiełkom brokułu pietruszkowe pesto ma wyrazisty charakter i jest bardzo smaczne – naprawdę nie trzeba dodawać sera 🙂
  3. Orzechy brazylijskie lub laskowe prażymy przez kilka minut na mocno rozgrzanej patelni do momentu, aż zaczną lekko dymić i pojawią się na nich gdzieniegdzie ciemne plamki.
  4. Oba pesto najlepiej smakują, kiedy są dość kwaśne, dlatego nie trzeba żałować soku z cytryny 🙂

W moim domu nie umiemy wybrać, które pesto jest smaczniejsze, uwielbiamy oba i często je robimy, używając nie tylko do makaronu – dodajemy na przykład do zup, kładziemy na kanapki, stosujemy jako nadzienie do naleśników i pierogów, czasami nadziewamy nimi ziemniaki. Polecam! Oba są pyszne 🙂

Love,

                         Grainma

………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2017 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *