Obiad & Lunch, Przepisy, Śniadanie – wytrawne
Leave a comment

Pesto z liści selera oraz pesto z zielonej pietruszki i kiełków brokułu

IMG_0146pop

Pesto to przygotowałam już jakiś czas temu, chyba jeszcze we wrześniu. Wróciłam któregoś dnia z zakupów w gospodarstwie ekologicznym Pana Barczaka z pięknymi selerami korzeniowymi, z których wyrastały wielkie łodygi selerowe, zakończone nieprawdopodobnie aromatycznymi liśćmi, a ponieważ w planach był makaron jaglany (przepis wkrótce), pomyślałam, że spróbuję do niego przygotować pesto z tych liści. Przyznam, że tego rodzaju pesto robiłam po raz pierwszy, ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Pyszne, pachnące czosnkiem, ostre w smaku pasuje do makaronu, ziemniaków, chleba, ugotowanych warzyw i wielu innych produktów :) Nie wiem, czy teraz, w styczniu, można jeszcze gdzieś dostać selera korzeniowego z liśćmi, prawdopodobnie będzie to trudne, jeśli nie niemożliwe (może w firmach, które handlują nietypowymi owocami, warzywami i ziołami), ale z pewnością nie będzie to proste, dlatego postanowiłam przygotować też wersję alternatywną tego pesto – z zielonej pietruszki oraz kiełków brokułu i słonecznika – którą można zrobić o każdej porze roku. Pietruszka to jeszcze jeden z produktów korzystnie wpływających na nerki, dlatego warto sięgać po nią zwłaszcza teraz, zimą, kiedy powinniśmy zadbać przede wszystkim o nerki. Polecam oczyszczającą herbatkę z natki pietruszki i oczywiście dodawanie na bieżąco tych aromatycznych listków do różnych potraw. Ponadto zielone liściaste warzywa, natki, kiełki, a także większość ziół wspomagają pracę wątroby oraz wpływają korzystnie na układ krwionośny (odżywiają krew) ze względu na zawarty w nich chlorofil, dlatego warto jeść je codziennie :)

PESTO Z LIŚCI SELERA

Potrawa wegetariańska lub wegańska w zależności od użytych składników

IMG_0180web

 (na zdjęciu „Pesto z liści selera”)

 Składniki na pesto z liści selera

  • 50 g orzechów cashew
  • 40 g orzechów pekan
  • 60 g umytych i osuszonych liści selera korzeniowego (same liście)
  • 3 – 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • świeżo otarta skórka z jednej niedużej cytryny
  • 100 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu
  • 1/4 – 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub innej
  • 2 lekko czubate łyżki prażonych i drobno zmielonych orzechów brazylijskich lub długo dojrzewającego żółtego sera typu grana padano (ale bez podpu-szczki zwierzęcej, jeśli potrawa ma być wegetariańska). Można też użyć serów półtwardych dojrzewających takich, jak cheddar – np. firmy Kerrygold – „Botton” lub „Double Gloucester”, które zawsze są przygotowywane na podpuszczce nie pochodzącej od zwierząt – mikrobiologicznej lub roślinnej).

Przygotowanie

  1. Orzechy wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem i zostawiam do namoczenia na 30 minut. Następnie odsączam na sicie i osuszam papierowym ręcznikiem.
  2. Liście selera siekam na mniejsze kawałki i wrzucam do osobnej miski. Dodaję sok z cytryny, skórkę z cytryny, namoczone i osuszone orzechy, olej, pieprz, czosnek oraz sól. Miksuję – najlepiej za pomocą blendera ręcznego – do uzyskania jednolitej konsystencji. Staram się nie rozdrabniać składników za mocno, wolę, kiedy pesto jest trochę grudkowate. Ewentualnie doprawiam pieprzem i solą.
  3. Jeśli pesto ma być wegańskie, dodaję do niego prażone i drobno zmielone orzechy brazylijskie, które sprawią, że pesto będzie miało lekko serową konsystencję i smak. Jeśli pesto ma być wegetariańskie, dodaję utarty ser, nie zawierający podpuszczki zwierzęcej. Już nie miksuję, tylko mieszam.
  4. Można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku, do 48 godzin, potem traci smak i właściwości.

 

PESTO Z ZIELONEJ PIETRUSZKI I KIEŁKÓW BROKUŁU

Potrawa wegetariańska lub wegańska w zależności od użytych składników

Uzyskamy ok. 250 ml pesto

IMG_0360web

 (na zdjęciu kanapka z „Pesto z zielonej pietruszki”)

Składniki na pesto z zielonej pietruszki

  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g orzechów cashew
  • 50 g umytych i osuszonych listków zielonej pietruszki (same liście)
  • 15 g umytych i osuszonych kiełków brokułu
  • 15 g umytych i osuszonych kiełków słonecznika
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • świeżo otarta skórka z małej cytryny
  • 90 ml oleju słonecznikowego, tłoczonego na zimno
  • 1/8 – 1/4 łyżeczki  świeżo zmielonego zielonego pieprzu
  • 2 duże ząbki czosnku (ok. 7 g)
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej (lub innej)
  • 2 lekko czubate łyżki prażonych i drobno zmielonych orzechów laskowych lub wegetariański ser, długo dojrzewający (j.w.)

 

Przygotowanie

  1. Orzechy wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem i zostawiam do namoczenia na 30 minut. Następnie odsączam na sicie i osuszam papierowym ręcznikiem.
  2. Do osobnej miski wrzucam natkę pietruszki (same liście, bez łodyżek), kiełki brokułu i słonecznika. Dodaję sok z cytryny, skórkę z cytryny, namoczone i osuszone orzechy, olej, czosnek, pieprz oraz sól. Miksuję – najlepiej za pomocą blendera ręcznego – do uzyskania jednolitej konsystencji. Staram się nie rozdrabniać składników za bardzo, wolę, kiedy pesto jest trochę grudkowate. Doprawiam pieprzem i solą.
  3. Jeśli potrawa ma być wegańska dodaję prażone i drobno zmielone orzechy laskowe, które sprawią, że pesto będzie miało lekko serową konsystencję i smak. Jeśli pesto ma być wegetariańskie, dodaję utarty ser, nie zawierający podpuszczki zwierzęcej. Już nie miksuję, tylko mieszam.
  4. Można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku, do 48 godzin, potem traci smak i właściwości.

Uwagi

  1. Jeśli macie mrożone liście selera, nie sprawdzą się one w tej potrawie, poza tym mrożone produkty są ciężkostrawne.
  2. Dzięki ostrym w smaku kiełkom brokułu pietruszkowe pesto ma wyrazisty charakter i jest bardzo smaczne nawet bez dodatku sera :)
  3. Orzechy brazylijskie lub laskowe prażymy przez kilka minut na mocno rozgrzanej patelni do momentu, aż zaczną lekko dymić i pojawią się na nich gdzieniegdzie ciemne plamki.
  4. Najlepiej smakuje, kiedy jest dość kwaśne, dlatego nie trzeba żałować soku z cytryny :)

Uwielbiamy to pesto w domu, często je robię i używam nie tylko do makaronu, dodaję do zupy, kładę na kanapki, stosuję jako nadzienie do naleśników i pierogów, czasami nadziewam nim ziemniaki. Polecam! Jest pyszne :)

Love,

                         Grainma

………………………………………..
Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2017 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *