Obiad & Lunch, Przepisy

Buraczki hasselback z jabłkiem i winogronami

Z pewnością wiele osób zetknęło się już z ziemniakami hasselback – potrawą pochodzącą ze Szwecji, a dokładnie z restauracji Hasselbacken, należącej obecnie do jednego ze sztokholmskich hoteli – Scandic Hasselbacken. Miejsce to ma długą historię. Już w połowie XVIII wieku powstała tu pierwsza tawerna, a sto lat później, w 1853 roku, stał już w tym miejscu hotel z restauracją Hasselbacken. Na początku było to zwykłe miejsce, restauracja jak wiele innych, dopóki nie zaczął się w niej uczyć na szefa kuchni Leif Elisson. To własnie on w 1953 roku, czyli znów 100 lat później 🙂 po raz pierwszy podał gościom restauracji ziemniaczki pocięte, a w zasadzie ponacinane 🙂 w cienkie plasterki. Wyglądały naprawdę efektownie, a do tego miały chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze – zrobiły furorę i stały się sławne na całym świecie. Ziemniaki te z racji miejsca, w którym zostały wymyślone, nazwano ziemniakami hasselback. Czasami nazywa się je też ziemniakami pillbug, ponieważ według niektórych przypominają stonogę 🙂 Metodę tę można wykorzystać także do pieczenia innych warzyw czy też owoców. Ja przetestowałam buraki, które upiekłam razem z czerwonymi winogronami i jabłkiem. Smaki te pasują do siebie i razem tworzą doskonałe słodkie trio 🙂

Pięć Przemian – wskazówki dietetyczne na najbliższe dwa tygodnie

Być może nie wszyscy to wiedzą, ale według TMC Zima już za nami i przez następnych kilkanaście dni będziemy znajdować się w okresie przejściowym pomiędzy Zimą a Wiosną, zwanym dojo. To dobry czas na wzmocnienie naszych narządów trawiennych. Marchewka, burak, seler, pietruszka, dynia, słodkie ziemniaki, kokos, rodzynki, daktyle, czyli naturalne produkty o smaku słodkim są teraz naszym największym sprzymierzeńcem. Bo właśnie tego smaku teraz potrzebujemy najbardziej. Na dwa najbliższe tygodnie zapomnijcie o surowym szpinaku, koktajlu na bazie awokado, świeżych sokach, owocach i innych surówkach, a także o zimnej wodzie, piwie 🙂 i mleku prosto z lodówki oraz o lodach i innych zimnych napojach. To czas na regenerację Śledziony, Żołądka i Trzustki, które lubią nieprzetworzone gotowane oraz ciepłe produkty o słodkim smaku (ale nie chodzi tu o słodycze) i potrafią się za nie odwdzięczyć 🙂 To też dobry czas na masaże i wszelkie ćwiczenia rozciągające, które wręcz uwielbia nasza Śledziona, podobnie jak dotyk życzliwej nam osoby 🙂 Ćwiczmy więc rozciąganie, przytulajmy się jak najwięcej i jedzmy ciepłe posiłki, przyrządzone na bazie warzyw o słodkim smaku, a nasze zimowe zmęczenie zniknie szybciej, niż się spodziewamy 🙂

Zapraszam na przepis!

Buraczki hasselback z jabłkiem i winogronami

IMG_5118web

 

Składniki

7 – 8 buraczków ćwikłowych – podłużnych, polecam opolskie, najlepiej eko
1 szklanka umytych czerwonych winogron
2 – 3 słodkie jabłka
2 – 3 ząbki czosnku (opcja)
3 – 4 łyżki oleju z orzechów włoskich lub innego
zmielony czarny pieprz oraz sól do smaku
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
1 – 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie

  1. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, którego powinno być dwa i pół raza więcej niż długość blaszki, w taki sposób, żeby środek papieru znalazł się na blaszce, a reszta papieru, żeby zwisała po obu bokach.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200°C z włączonym termoobiegiem.
  3. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą za pomocą szczotki do warzyw, tak żeby je dobrze oczyścić, ponieważ zostaną upieczone ze skórką. Dlatego też najlepiej byłoby użyć tutaj buraczków pochodzących z upraw ekologicznych. Następnie nacinamy je bardzo cienko, w taki sposób, żeby kawałek buraczka wielkości 2 – 3 cm pozostał nie przecięty (patrz: zdjęcie powyżej). Zadanie można sobie ułatwić, kładąc buraczka na głęboką łyżkę lub inny przedmiot, który ma wgłębienie. Pocięte buraczki smarujemy z każdej strony olejem, a następnie przekładamy na przygotowaną blaszkę.
  4. Osobno obtaczamy w oleju winogrona i dodajemy je do buraków.
  5. Jabłka kroimy również w plasterki hasselback, smarujemy olejem i układamy na blaszce obok buraków i winogron. Można też dodać kilka ząbków czosnku.
  6. Dodajemy pieprz, sól oraz dwie łyżki wody, a następnie łączymy ze sobą wszystkie końce papieru, najlepiej za pomocą metalowych spinaczy biurowych, tak żeby składniki zostały zamknięte w papierze, tak jak w garnku z pokrywką.
  7. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy spinacze (ostrożnie, żeby się nie poparzyć), rozchylamy papier, wyjmujemy jabłko, a pozostałe składniki pieczemy – już odkryte – przez dalsze 30 minut w tej samej temperaturze (czas pieczenia może się trochę wydłużyć, to wszystko zależy od rodzaju i wielkości buraczków, najlepiej wyjąć jednego buraczka i sprawdzić, czy jest już OK).
  8. Po wyjęciu z piekarnika polewamy sokiem z cytryny, posypujemy zieloną pietruszką i podajemy do ryżu lub kaszy z ulubionym sosem. Pasują tu sosy na bazie pasty tahini lub masła orzechowego. Można też posypać zmielonymi orzechami, np. włoskimi.

Przepyszna przekąska, wyjątkowo udane połączenie składników, a smak długo pieczonych, czerwonych winogron przewyższa wszystkie inne smaki. Be happy!

 

With love,

                                Grainma

………………………………………….                                                                                       Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2016 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

 

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

    • Grainma says

      Oj, nie wiem 🙂 Mamy tyle pracy w wydawnictwie, że na razie kulinaria muszą chwilę zaczekać,
      ale jeszcze nie mówię ostatecznie, nie 🙂

    • Grainma says

      W weekend będą muffinki bezglutenowe, bardzo łatwe z mąką kokosową i musem jabłkowym 🙂

Comments are closed.