Kasza jaglana, Obiad & Lunch, Przepisy
Leave a comment

Pyszne rosti jaglano-dyniowe

IMG_5072web1

Rösti (rosti), czyli szwajcarskie placki ziemniaczane, zazwyczaj przygotowuje się z grubo tartych ziemniaków, często podgotowanych, do których dodaje się jajko. Rosti można też przygotowywać z surowych ziemniaków i wówczas nie trzeba dodawać do nich jajek, gdyż zawarta w nich skrobia ziemniaczana pięknie skleja utarte ziemniaki podczas smażenia rosti :) Ta szwajcarska potrawa narodowa zawojowała świat i obecnie rosti przygotowuje się także z innych warzyw. Moje wegańskie rosti jaglano-dyniowe to kolejny udany wariant tej potrawy. Do tego zawiera ono składniki, które wzmacniają organizm Zimą (według Pięciu Przemian): dynia podnosi poziom energii (czi), a kasza jaglana wzmacnia Nerki. Siemię lniane natomiast działa ochraniająco i także wzmacniająco na Jelito Grube (polecane jest zwłaszcza osobom alergicznym). Nasiona lnu zawierają całe mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, a także kwasów tłuszczowych omega-6. Uważa się, że w siemieniu lnianym zawartych jest tak dużo kwasów Omega-3, jak w rybach. Nasiona lnu zawierają także witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, flawonoidy, fitoestrogeny oraz dużo błonnika. Co więcej, w siemieniu lnianym znajdziemy korzystny dla nas zestaw aminokwasów egzogennych, które służą odnowie organizmu. Warto więc dodawać siemię do różnych potraw, a także spróbować zastąpić nim jajka w różnych plackach, kotletach i naleśnikach. Tradycyjna Medycyna Chińska (Pięć Przemian) nie zaleca regularnego spożywania jajek oraz mięsa, ponieważ są one ciężkostrawne, przez co często stają się przyczyną zastojów energii.

Zapraszam na przepis :)

Pyszne rosti jaglano-dyniowe

Bez glutenu, bez jajek oraz bez produktów mlecznych

IMG_5083web1

Składniki

600 g dyni hokkaido lub innej, bez skórki i pestek
250 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
100 g kaszomąki (zmiksowanej suchej kaszy jaglanej), przepis tu
2 łyżki złotego siemienia lnianego, zmiksowanego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku dymki
1 łyżeczkę soli morskiej lub innej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
szczypta wędzonej papryki lub kurkumy
olej do smażenia

Jak przygotować?

  1. Dynię ucieramy na tarce o grubych oczkach (lub w malakserze) i wrzucamy do dużej miski.
  2. Podgrzewamy mleko sojowe w rondelku tak, żeby było ciepłe.
  3. Do osobnej miski wrzucamy kaszomąkę jaglaną, siemię lniane, mąkę ziemniaczaną, majeranek, szczypiorek, sól morską, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, wędzoną paprykę lub kurkumę. Wlewamy ciepłe mleko sojowe, a następnie mieszamy za pomocą rózgi (lub miksujemy blenderem ręcznym) do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy do utartej dyni i łączymy tak, żeby dynia została dobrze pokryta kaszomąką jaglaną połączoną z mlekiem oraz przyprawami.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie nakładamy po jednej bardzo czubatej łyżce masy na patelnię, lekko ją spłaszczając i tworząc w ten sposób placek rosti. (Chociaż masa w misce jest dość luźna i składa się z kawałków dyni, które wydają się nie łączyć się dobrze ze sobą, to  jednak kiedy nałożymy ją na patelnię, podczas smażenia przekształci się w zwarte piękne placki rosti).
  5. Smażymy po 1 – 2 minuty z każdej strony na dość dużym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły, są dość delikatne. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  6. Do placków podaję prosty sos – miksuję pikle ogórkowe z wegańskim majonezem domowej roboty (ok. 4 – 5 pikli miksuję z 2 – 3 łyżkami majonezu. Wychodzi pyszny, lekko kwaskowaty sos).

Jak podawać?

Jaglano-dyniowe rosti zazwyczaj jem na drugie śniadanie lub lunch. Wieczorem staram się unikać potraw smażonych z tego względu, że bardzo obciążają Wątrobę. Placki te można jeść same, z dodatkiem ulubionego sosu (pasuje smak kwaśny), lub podać do ryżu, ziemniaków, a także gotowanych lub pieczonych warzyw. Wspaniale pasują do kanapek. Są naprawdę delicious, zwłaszcza z sosem z ogórkowych pikli :)

I dodam jeszcze, że podobnie jak w poprzednich przepisach, jeśli zachowacie kolejność wrzucania składników, uzyskacie potrawę przygotowaną według Pięciu Przemian, dzięki czemu Wasz organizm otrzyma wszystkie składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania w odpowiedniej kolejności.

Love,

            Grainma

IMG_5088web

 

………………………………………………………………………………………………………………                   Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka                                   Zdjęcia potraw, w tym  aranżacja potrawy i zdjęć: Mariola Białołęcka                                 Copyright © 2017 by Mariola Białołęcka| All Rights Reserved

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *