Acai bowl to popularna ostatnio potrawa śniadaniowa, którą przyrządza się zazwyczaj z różnych owoców oraz zbóż, dodając do niej owoce acai – surowe lub sproszkowane, a następnie podaje w miseczce. Owoce acai są bardzo delikatne i źle znoszą transport, dlatego można je jeść w stanie surowym tylko w Brazylii, czyli tam, gdzie rosną:) Tutaj, w Europie, pozostają nam owoce mrożone lub sproszkowane. Ja nie używam mrożonek (chyba że czasami – wyjątkowo i tylko latem – lody), dlatego do mojej acai bowl zawsze dodaję owoce acai (wym: asai) w formie proszku, który kupuję w sklepach ze zdrową żywnością. Acai bowl, na którą przepis znajdziecie poniżej, traktuję jak lekarstwo i przygotowuję ją 2 – 3 razy w tygodniu, żeby dostarczyć sobie więcej energii, witamin oraz antyoksydantów. Składniki, które wrzucam do tej miseczki, nie tylko podnoszą odporność oraz poziom energii, ale są też skutecznym środkiem stosowanym w profilaktyce antynowotworowej. Co więcej, niszczą komórki rakowe (owoce acai), działają przeciwzapalnie, obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko chorób serca. Często zmieniam składniki mojej acai bowl, w zależności od tego, czego potrzebuje mój organizm w danym momencie, dziś dodałam sok z czerwonych owoców i warzyw, zawierający olbrzymią ilość witaminy C oraz kaszę gryczaną, która zawiera rutynę, czyli składnik ułatwiający wchłanianie witaminy C 🙂 Dodam jeszcze, że jest to jeden z przepisów, który zaprezentowałam podczas warsztatów w Bytowie i który bardzo spodobał się uczestnikom 🙂
Acai bowl z kaszą gryczaną
1 – 2 porcje
Składniki
1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej, jeszcze gorącej
1/4 szklanki mleka migdałowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
1 czubata łyżeczka nasion chia
szczypta zmielonego zielonego kardamonu
szczypta różowej soli himalajskiej
3/4 szklanki soku z czerwonych owoców i warzyw – przepis poniżej
1 łyżeczka sproszkowanych owoców acai
1/4 łyżeczki naturalnego kakao
nasiona czarnego sezamu, nasiona słonecznika oraz prażone orzechy do posypania po wierzchu
miód/słód ryżowy/słód z tapioki – opcja
Przygotowanie
- Gorącą kaszę gryczaną wrzucam do pojemnika malaksera lub miksuję za pomocą blendera ręcznego, następnie dodaję mleko migdałowe, nasiona chia, kardamon oraz sól i ponownie miksuję, aż składniki się połączą.
- Sprawdzam temperaturę kaszy, powinna mieć maksymalnie 40°C, zanim dodamy sok, gdyż inaczej straci on swoje właściwości. Można to zrobić termometrem do żywności lub po prostu sprawdzić palcem, czy nie jest gorąca (uważając oczywiście, żeby się nie poparzyć).
- Kiedy mieszanka kaszy i mleka migdałowego osiągnie właściwą temperaturą, wlewamy sok z czerwonych owoców i warzyw, wrzucamy proszek acai oraz kakao. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie sprawdzamy, czy nasze acai bowl ma smak, który lubimy i ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem kokosowym/miodem/słodem, itp. – ponownie miksujemy.
- Odstawiamy na 10 minut na bok, żeby chia zagęściły nasze acai bowl, a następnie posypujemy po wierzchu różnymi nasionami i ewentualnie polewamy czymś płynnym i słodkim według uznania. Na wierzch możemy też położyć kawałki karamboli, która również zawiera sporo witaminy C 🙂
- Jeśli zachowacie kolejność dodawania składników, otrzymacie potrawę przygotowaną według Pięciu Przemian.
Warto wiedzieć!
- Owoce acai zawierają olbrzymią ilość antyoksydantów – i są, wśród owoców, na trzecim miejscu w skali ORAC, zaraz po indyjskim agreście i baobabie, z wynikiem 102 700 mikromoli na 100 g. Chronią serce i obniżają ciśnienie krwi.
- Owoce granatu zawierają duże ilości witaminy C, K oraz witamin z grupy B.
- Surowa czerwona papryka ma 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
Sok z czerwonych owoców i warzyw – bogaty w witaminę C : )
Dojrzała czerwona papryka, świeże, pachnące pomarańcze, słodkie granaty, ostra rzodkiewka i kwaskowate jabłko stworzyły razem niepowtarzalny sok, wyciśnięty w najwolniejszej na rynku wyciskarce wolnoobrotowej. Kiedy po raz pierwszy usłyszałam od znajomej o wyciskarce wolnoobrotowej, powiedziałam jej, że mi w zupełności wystarcza moje stare Mesko :), ale kiedy już spróbowałam soków wyciśniętych przez tę wyciskarkę – tak naprawdę czystych esencji roślin, zrozumiałam, że w żaden sposób nie przypominają one soków z sokowirówki, nawet tak dobrej jak Mesko 🙂 Soki, które powstają z roślin wolno wytłaczanych, są balsamiczne, łagodne dla Żołądka i zachowują wszystkie enzymy oraz witaminy, ponieważ nie są przez wyciskarkę podgrzewane, tak jak to się dzieje podczas obróbki warzyw i owoców w sokowirówce. Jakości takiego soku wolno wytłaczanego i jego pozytywnego wpływu na organizm nie da się opisać, tego trzeba spróbować. A kiedy już spróbujecie, dozgonnie się zakochacie 🙂
Dodam jeszcze, że w wyciskarce wolnoobrotowej można wyciskać sok z takich produktów, jak pestki granatu, trawy zbóż, jarmuż czy inne produkty zawierające drobne pestki lub włókna, z których nie da się pozyskać soku w sokowirówce 🙂
Składniki
Można uzyskać ok. 800 ml soku
250 g dojrzałych czerwonych papryk*
300 g pomarańczy, najlepiej bezpestkowych
400 g dojrzałych granatów
4 – 5 rzodkiewek**
250 g czerwonych, lekko kwaskowatych jabłek
300 g buraków
- Papryki kroimy na kilka części, oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
- Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, wybierając pestki, jeśli nie uda nam się kupić pomarańczy bezpestkowych. Następnie dodajemy do papryk.
- Granaty kroimy na cztery części, a następnie wyjmujemy pestki, najlepiej wprost do miski z paprykami i pomarańczami. Trzeba uważać, żeby nie dodać albedo z granatów, ponieważ jest gorzkie.
- Rzodkiewki myjemy, kroimy na kawałki, a jabłka po umyciu kroimy w cząstki (wyciskarka wolnoobrotowa, którą Państwu polecam, ma świetny nóż do jabłek, dzięki któremu w sekundę jabłko zostaje podzielone na osiem części). Buraki obieramy ze skóry i podobnie kroimy na kawałki. Wszystko dodajemy do miski z paprykami, pomarańczami i granatami. Mieszamy i wrzucamy partiami do wyciskarki wolnoobrotowej. W ten sposób powstaje wspaniały, aksamitny sok, wytłoczony z tych roślin jak w wielkiej tłoczni.
Uwagi:
*najlepiej użyć do soku czerwonych papryk odmiany toro lub barbadillo – to moja ulubiona, jest pękata i bardziej płaska, ma intensywny czerwony kolor, miejscami jest ciemnozielona, a kiedy jest w pełni dojrzała, ma w sobie dużo słodyczy.
**na rynku są zarówno rzodkiewki ostre w smaku, jak i łagodniejsze. Jeśli zakupione przez Was rzodkiewki są bardzo ostre, dodajcie tylko 2 – 3 sztuki, gdyż inaczej sok będzie bardzo ostry w smaku.
Sokowe zasady
1. Nigdy nie pij soków rano – na czczo – nawet tak dobrej jakości, jak te pochodzące z wyciskarki wolnoobrotowej, jeśli nie chcesz mieć później problemów trawiennych. Rano Twój żołądek potrzebuje ciepłego pożywienia. Ale możesz spróbować zastosować mały trik i sok połączyć z ciepłymi jeszcze zbożami 🙂
2. Nie pij soków w ogóle, jeśli masz zimne dłonie oraz stopy, ciągle marzniesz i nie możesz się w żaden sposób ogrzać.
3. Nie pij dużej ilości soku jednorazowo. Soki, zwłaszcza te wyciskane z wyciskarki wolnoobrotowej, to cenne esencje roślin, które mają działanie lecznicze, traktuj je więc z szacunkiem i używaj tak jak lekarstwo.
4. Nie wyrzucaj pulpy, która powstaje po wyciśnięciu soku z warzyw czy owoców takich, jak marchewka, burak, jabłko czy innych, jeśli można ją zjeść (nie dotyczy to np. owoców, które mają pestki, takich chociażby jak granaty). Te resztki są bardzo cenne, wyrzucanie ich to marnotrawstwo. Upiecz z nich ciasto, dodaj do sałatki lub ugotuj warzywny bulion.
5. Jeśli możesz, staraj się wyciskać tylko owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych.
Love,
Grainma
……………………………………………. Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potrawy: Mariola Białołęcka Copyright © 2016 by Mariola Białołęcka ||
All Rights Reserved
Jak często poleca Pani soki z wyciskarki i w jakich ilościach,czytałam gdzieś ,że można je pić codzinnie na czczo i w ilości nawet 1 litr na osobę .
Zgodnie z metodą Pięć Przemian nie każda osoba może pić soki. Jeśli ktoś często marznie, ma spowolnione reakcje, zimne stopy, dłonie, to nie powinien w ogóle pić soków do czasu, aż jego stan się poprawi. Natomiast osoby, których organizm w miarę normalnie funkcjonuje, mogą pić po 100 – 150 ml soku z wyciskarki dziennie, ale absolutnie nie rano i nie na czczo. Chyba że połączymy go ze zbożami, tak jak w przypadku tej acai bowl. Okazjonalnie można wypić więcej soku, na przykład latem, kiedy wrócimy z plaży. Zawsze warto obserwować swój organizm i sprawdzać, co się z nami dzieje, kiedy pijemy regularnie soki w określonej ilości… Ja po tygodniu picia soków zaczynam mieć wychłodzony żołądek i wtedy przestaję pić na kilka dni, ale każdy z nas może reagować inaczej, trzeba przetestować…
Przyznaje się , do tej pory nie używałam Acai ,ale teraz bardzo mnie zmobilizowałaś ,żeby spróbować . Ma tyle dobra w sobie ,Na początek zrobię wg twojego przepisu z gryką 🙂
Dziękuję za przepis
Cieszę się i bardzo polecam acai bowl, zwłaszcza w takim połączeniu zboża + sok + proszek acai. Proszek można też dodawać do koktajli lub do soków, które zwiększą jego przyswajalność 🙂