Kasza kukurydziana, Obiad & Lunch, Przepisy

Kukurydziana polenta z dynią

Dzisiejszy przepis zamieszczam na prośbę uczestników warsztatów w Bytowie. Otóż 29 października w siedzibie Fundacji Parasol poprowadziłam kolejne warsztaty kulinarne, tym razem było to „Kreatywne gotowanie kasz”, wsparte teorią Pięciu Przemian. Warsztaty były poprzedzone wykładem podczas którego opowiadałam o zasadach odżywiania się i gotowania zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską. Wyjaśniłam między innymi, jak komponować posiłki, żeby zawierały one najbardziej dla nas korzystne zestawienia produktów, a mówiąc dokładniej, które produkty powinniśmy jeść codziennie, a które rzadziej i dlaczego. Zgodnie z dietetyką chińską (TMC) podstawę naszego pożywienia powinny stanowić zboża oraz strączkowe z dodatkiem warzyw i owoców. Jest to jedna z przyczyn, dla których napisałam książkę „Zaskakująca kasza & ryż”. Jak zapewne wiecie, wprowadziła ona na rynek sporo nowych, nieznanych wcześniej potraw. Książka odniosła spory sukces i wygląda na to, że przyczyniła się w znacznym stopniu do zmiany naszych nawyków żywieniowych, co naprawdę mnie cieszy 🙂 Przy okazji dziękuję Wam wszystkim za pozytywne komentarze dotyczące „Zaskakującej kaszy” oraz za wszystkie Wasze budujące maile z podziękowaniami 🙂

W Bytowie byłam już po raz drugi z wykładem i warsztatami, tym razem przyszło naprawdę dużo osób, co było dla mnie miłym zaskoczeniem 🙂 Bytów jest uroczym miastem, położonym na skraju Borów Tucholskich, otoczonym lasami, co wyraźnie przekłada się na panującą w mieście atmosferę bezpieczeństwa i ciszy oraz wyraźnie wyczuwalne świeże powietrze. Warsztaty odbyły się w zabytkowym budynku Fundacji Parasol, położonym tuż przy Zamku Krzyżackim – wspaniałe miejsce i wspaniali ludzie 🙂 Jeszcze raz dziękuję organizatorom, a zwłaszcza Fundacji Parasol, prowadzonej przez P. Anitę Radtke.

Podczas warsztatów kulinarnych przygotowywaliśmy między innymi pyszne „Acai bowl z kaszą gryczaną”, „Wzmacniającą kokosową jaglankę”, „Jaglane lassi z jagodami”, „Tortille jaglano-ziemniaczano-buraczane” (przepis tu), „Omlet jaglany z warzywami”, „Budyń czekoladowy na kaszomleku jaglanym” (przepisy również wkrótce), a także „Polentę kukurydzianą z dodatkiem dyni”. Dziś pokażę na blogu przepis podstawowy na tę polentę oraz pokażę, jak łatwo można z niej przygotować pyszne kulki, które mogą stanowić razem z ryżem czy też z ziemniakami danie główne lub stać się smaczną przekąską podczas lunchu, przyjęcia lub podróży. Prawdziwe pyszności 🙂

Kukurydziana polenta z dynią

IMG_4962web

Składniki

500 ml intensywnego w smaku bulionu warzywnego
(lub 500 ml wody z warzywną kostką rosołową)
250 ml mleka migdałowego lub innego
80 g dyni hokkaido, utartej na tarce o średnich oczkach
1 – 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku dymki
1 łyżeczka suszonego tymianku
180 g drobnej kaszki kukurydzianej
100 g utartego sera cheddar – ważne, żeby był dobrej jakości i miał wyraźny smak – lub dobrego sera wegańskiego
pieprz i sól do smaku

Dodatki

ugotowany szpinak
nasiona hempu
nasiona sezamu
śmietanka kokosowa lub inna

Przygotowanie

1. Bulion oraz mleko migdałowe wlewamy do garnka i  doprowadzamy do wrzenia, uważając, żeby nie wykipiało.

2. Kiedy zaczyna wrzeć, wrzucamy dynię, tymianek oraz szczypior, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą, równocześnie mieszając całość trzepaczką (rózgą), żeby nie porobiły się grudki. Kiedy kasza zgęstnieje i zacznie odchodzić od dna (trzeba uważać, żeby się nie poparzyć gorącą kaszą), co zajmuje około 1 minuty, przykrywamy garnek i na małym ogniu gotujemy przez 6 – 8 minut (zależy od grubości kaszy).

3. Następnie odstawiamy garnek na bok, wrzucamy ser cheddar i łączymy z kaszą. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Przez chwilę studzimy.

4. Podajemy do ugotowanych/pieczonych warzyw, kotletów warzywnych, itp., najlepiej z ugotowanym szpinakiem oraz z nasionami hempu i sezamu, z odrobiną śmietanki kokosowej lub innej. Ma wspaniałą puszystą konsy-stencję i cudowny, lekko jajeczny smak – jest tak pyszna, że nie można się od niej oderwać 🙂

5. Z tak przygotowanej polenty można przyrządzić różnego rodzaju kotlety, kulki czy też nuggetsy. Poniżej przepis na smaczne, chrupiące kuleczki z kukurydzianej polenty.

Kulki z kukurydzianej polenty z dynią

IMG_4977web

Składniki

kukurydziana polenta z dynią
biały sezam, obłuszczony
olej do głębokiego smażenia
wok

Jak przyrządzić?

  1. Przygotowujemy polentę kukurydzianą z dynią według przepisu zamieszczonego powyżej, a następnie wykładamy ją na talerz, przykrywając z góry papierowym ręcznikiem, żeby za bardzo nie wyschła. Studzimy przez około 20 minut lub do momentu, aż będzie na tyle wystudzona, że będziemy mogli uformować z niej kulki bez ryzyka poparzenia sobie rąk.
  2. Po wystudzeniu polentę ugniatamy i formujemy z niej kulki o średnicy około 3 – 4 cm. Następnie do szerokiego, głębokiego talerza lub miski wsypujemy sezam. Wkładamy każdą kulkę do miski z sezamem i lekko ją dociskając do sezamu, obtaczamy w sezamie.
  3. Sezam można też położyć na środku dłoni i obracając kulką w obu dłoniach lekko wetrzeć w nią ziarno sezamu.
  4. Rozgrzewamy olej w woku. Olej musi osiągnąć wysoką temperaturę, zanim wrzucimy nasze kulki, ponieważ inaczej sezam może odpaść od kulek. Tak więc najpierw sprawdzamy temperaturę oleju, wrzucając jedną kulkę. Jeśli wokół kulki pojawią się od razu bąble powietrza i usłyszymy chara-kterystyczny dźwięk smażenia się potrawy, możemy zacząć wrzucać pojedynczo pozostałe kulki, z małymi przerwami, ale nie powinniśmy smażyć w woku więcej niż 7 – 8 kulek jednorazowo. W woku powinno być tyle oleju, żeby kulki były w nim zanurzone do połowy.
  5. Smażymy przez jedną minutę i przewracamy np. za pomocą szczypiec tak, żeby dolna połówka znalazła się na górze. Ponownie smażymy przez  jedną minutę. Po usmażeniu kulki mają dzięki sezamowi cudowną chrupiącą skórkę 🙂
  6. Odsączamy usmażone kulki na papierowym ręczniku, podajemy od razu z ulubionym sosem do ryżu, ziemniaków, tortilli, itp. Możemy też wziąć je jako przekąskę do pracy, w podróż lub podać podczas przyjęcia, np. garden party.

Love,

                           Grainma

…………………………………………….                                                                                

Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka 
Zdjęcia potrawy: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2016 by Mariola Białołęcka || 
All Rights Reserved

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

    • Grainma says

      Dziękuję 🙂 Mają fajną, lekko chrupiącą skórkę, bardzo nam smakują, robiłam już w domu kilka razy 🙂

Comments are closed.