Napoje, Przepisy, Śniadanie - na słodko
comments 2

Zdrowe smoothie wzmacniające Serce

IMG_4596web

Już za parę dni, zgodnie z TCM, rozpocznie się Lato, a wraz z nim Przemiana Ognia z jej gorzkim smakiem, czerwonym kolorem i lekko spalonym, dymnym zapachem. Narządami przyporządkowanymi do tej Przemiany są Serce i Jelito Cienkie. Lato to najbardziej dynamiczny i aktywny czas dla całej przyrody, dla ludzi, zwierząt i roślin. Do Ziemi dociera teraz olbrzymia ilość światła, co sprawia, że mamy więcej energii, a nasza krew rozrzedza się i krąży szybciej. Ciepłe powietrze i przyjemne zapachy roślin sprawiają, że mamy ochotę spędzać większą część dnia na zewnątrz, dzięki czemu pozyskujemy jeszcze więcej energii – teraz ładujemy nasze baterie na cały rok. Najlepszym sposobem na wzmocnienie naszego ciała i narządów Przemiany Ognia jest wprowadzenie do naszego jadłospisu większej ilości produktów o smaku gorzkim i kwaśnym, np. cykorii, rukoli, liści mniszka, buraków, a także owoców – zwłaszcza tych, które mają czerwony kolor.  Ja już od kilku dni piję smoothie z czerwonych owoców i warzyw, które wzmacnia Serce i dodaje energii. Co więcej, uprawiam rano sunbathing, czyli kąpiele słoneczne. Na szczęście pogoda w Gdańsku temu sprzyja. Jeśli więc w Waszym rejonie są równie dobre warunki, żeby skorzystać ze słońca, zachęcam do jak najczęstszego przebywania na zewnątrz, zwłaszcza rano – do godziny dziesiątej – najlepiej od 20 do 40 minut. Jest to też dobra pora dnia na spacery dla nas kobiet, gdyż zgodnie z zasadą równowagi jin/jang kobiety mogą chodzić boso tylko do południa.

Moje zdrowe czerwone smoothie zawiera składniki wspierające Serce i swobodny przepływ energii w ciele. W szczegółach wygląda to następująco:

  1. Truskawki wspaniale wzmacniają Serce i Woreczek Żółciowy.
  2. Buraki oczyszczają ciało, zwiększają ilość krwi i także wzmacniają Serce
  3. Jagody acai podnoszą odporność i dają zastrzyk energii. Zawierają witaminy z grupy B – B1, B2, B3, a także witaminy E i C , fosfor , wapń , potas , białko , dobre kwasy tłuszczowe takie jak Omega 6, Omega 9 oraz enzymy. I przede wszystkim zawierają całą masę antyutleniaczy, tak dużo, że znajdują się na pierwszym miejscu w rankingu Ten Best Superfoods.
  4. Mleko migdałowe wzmacnia Płuca.
  5. Tahina jest wspaniałym źródłem wapnia, magnezu, potasu i żelaza, wzmacnia Nerki.
  6.  Arbuz pomaga zmniejszyć wewnętrzne gorąco, gasi pragnienie i pomaga w usuwaniu toksyn z ciała. Jemy zarówno czerwony miąższ z pestkami, jak i białą część
  7. Rzodkiewka jest prawdziwym cudem, nie tylko zawiera całe mnóstwo składników odżywczych, ale przede wszystkim pobudza zdolność organizmu do samouzdrawiania się z tego względu, że ułatwia swobodny przepływ energii – qi – przez nasze narządy. W Chinach od wieków jest uważana za super żywność z tego względu, że potrafi przywrócić równowagę w systemie trawiennym, wzmacnia odporność i delikatnie oczyszcza ciało. Jest często zalecana pacjentom po chemioterapii. Ze względu na czerwony kolor ma też pozytywny wpływ na Serce.
  8. Surowy miód wzmacnia Płuca i Jelito Grube.
  9. Chia – jak wartościowe są te maleńkie ziarenka  nie trzeba już chyba nikomu mówić :)

I takie oto wspaniałe składniki tworzą moje super zdrowe smoothie. Prawdziwie orzeźwiający, odprężający i równocześnie wzmacniający Serce koktajl owocowo-warzywny, który został tak skomponowany, że można go pić w upalne dni zarówno rano, jak i wieczorem przed snem. Jednak najbardziej go polecam osobom, które mają dużo gorąca w ciele, a także tym, którzy spędzają całe godziny na plaży – nie ma lepszego sposobu na ochłodzenie ciała niż wypicie szklanki tego koktajlu po powrocie do domu, zwłaszcza jeśli użyjemy ekologicznych rzodkiewek o wyraźnie ostrym smaku. Z kolei osoby, którym wciąż jest zimno, mogą pić to smoothie okazjonalnie i nie powinny pić go rano.

A oto przepis!

ZDROWE SMOOTHIE WZMACNIAJĄCE SERCE

2 porcje

IMG_4540web

Mniam, mniam :)

IMG_4534web

Potrzebujemy

300 g świeżych umytych truskawek bez szypułek
100 g umytych rzodkiewek
2 łyżki surowego miodu o delikatnym smaku,
może też być słód ryżowy – w wersji wegańskiej
2 łyżki ulubionego cukru
375 ml (1 1/2 szklanki) mleka migdałowego, najlepiej własnej produkcji
1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka proszku acai
1 łyżka błonnika buraczanego
100 g arbuza z pestkami i białą częścią, pokrojonego na kawałki
1 łyżka tahiny – pasty sezamowej
1 1/2 łyżki nasion chia
szczypta czerwonego pieprzu
szczypta soli himalajskiej
1 – 2 łyżki soku z cytryny
trochę otartej skórki z cytryny

  1. Rzodkiewki i truskawki kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do rozgrzanego rondla. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 2 łyżki cukru, gotujemy na średnim ogniu przez 5 – 6  minut, aż rzodkiewki i truskawki zmiękną. Przekładamy do miski (razem z płynem) i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Do pojemnika blendera wlewamy mleko migdałowe, dodajemy wanilię, proszek acai, błonnik buraczany, arbuz, tahinę, nasiona chia, czerwony pieprz, sól, sok z cytryny. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, wlewamy do szklanek, a następnie odstawiamy na co najmniej 15 minut, żeby nasiona chia zagęściły koktajl. Ja często odstawiam na godzinę, ale to zależy od sytuacji, 15 minut powinno wystarczyć, jednak im dłużej, tym lepsza konsystencja.
  3. Podajemy w temperaturze pokojowej, nie schładzamy w lodówce, dodając na wierzch ubitą śmietankę sojową lub kokosową – opcja.

 

IMG_4606web

Jest boski :)

                            Smacznego i na zdrowie,

                                                                        Wasza,

                                                                                                  Grainma

…………………………………………….                                                                                        Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potraw: 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2016 by Mariola Białołęcka | 
All Rights Reserved

Print Friendly

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *