Kasza jaglana, Napoje, Przepisy

Kaszomleko jaglane

 

W zasadzie powinnam była napisać „mleko zbożowe” i tak na początku zamierzałam to mleko nazwać, ale jednak nie przygotowuję go z prosa, tylko z kaszy jaglanej, która powstaje z prosa w procesie obłuszczania ziarna i jest odmiennym od niego produktem roślinnym. Mleka zbożowe przygotowuje się w różny sposób, ale ich bazą są głównie różne odmiany zbóż, a nie kasz. W Polsce mleko zbożowe powoli przeciera szlaki. Najłatwiej dostępne jest mleko owsiane, trudniej kupić ryżowe i quinoa, a mleko jaglane jest prawie w ogóle niedostępne, chociaż bez problemu można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością w Niemczech czy w Anglii. Dzisiejszy przepis opracowałam na swoje potrzeby, ale uważam, że jest na tyle wartościowy, że szkoda byłoby go nie udostępnić:) Mleko roślinne to wciąż w Polsce towar luksusowy, teraz można mieć tego typu mleko za niewielkie pieniądze. Polecam!

Przygotowanie mleka jest bardzo proste, suche ziarna kaszy jaglanej namaczamy na noc, na 10 – 12 godzin, a rano wrzucamy do blendera po wcześniejszym ich odsączeniu i opłukaniu, dodając świeżą wodę (szczegółowy przepis poniżej). Tak przygotowane mleko trzeba jeszcze przegotować, gdyż surowe zboża są ciężko strawne, podobnie jak większość surowych pokarmów. Dzięki namoczeniu kaszy, zawarte w niej składniki odżywcze są łatwiej dostępne dla naszego organizmu, a kiedy będziemy pić przegotowane kaszomleko jaglane, wyraźnie poczujemy jego właściwości lecznicze.  Już po pierwszym łyku balsamiczny płyn odpręża nasz żołądek i ma się wrażenie, że łagodzi wszelkie podrażnienia. Kaszomleko jaglane ma też zbawienny wpływ na nasze jelita, nawilża je i działając jak prebiotyk, zwiększa ilość dobrych bakterii. Dodajmy jeszcze, że kasza jaglana ma działanie alkalizujące, tak więc jeśli będziemy pić to mleko regularnie, szybko okaże się, że nasze pH nigdy jeszcze nie było w lepszej równowadze 🙂

Do czego można używać kaszomleka jaglanego? Jest to normalne mleko roślinne, można je więc stosować wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy mleka migdałowego, owsianego czy jakiegokolwiek innego. Różnica polega jedynie na tym, że jest ono trochę gęściejsze, więc i napoje, które przygotujemy na jego bazie, będą miały bardziej gęstą konsystencję.

Zapraszam na przepis!

Kaszomleko jaglane – przepis

IMG_4398

Potrzebujemy:

200 g suchej kaszy jaglanej
szczypta zielonego pieprzu
500 ml zimnej wody
Pojemnik z pokrywką

Wieczorem wrzucamy kaszę do pojemnika, dodajemy pieprz i wlewamy wodę (zimną!), zamykamy pojemnik (może to być miska przykryta talerzykiem lub pokrywką) i zostawiamy pod przykryciem na 10 – 12 godzin. Rano kaszę płuczemy i odcedzamy na sicie. Następnie w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać – instant czy rozcieńczoną – odmierzamy określoną ilość kaszy i dodajemy odpowiednią ilość wody. I tak:

  1. Jeśli chcemy przygotować mleko instant, żeby na przykład zagęścić nim smoothie, odmierzamy 1 szklankę ( o pojemności 250 ml – ja używam tzw. cupa) namoczonej kaszy i wrzucamy ją do blendera. Dolewamy 500 ml zimnej wody, najlepiej byłoby źródlanej, ale może też być woda filtrowana lub z kranu, i blendujemy przez 2 minuty. Po tym czasie w blenderze pojawi się biały płyn (nasze mleko) wymieszamy z resztkami niezmielonej kaszy. Wyłączamy blender i przelewamy kaszomleko przez sito o bardzo drobnych oczkach bezpośrednio do garnka, w którym będziemy je gotować (Jeśli nie mamy takiego sitka, możemy użyć jakiegokolwiek, kładąc na wierzch gazę lub płótno o luźnym splocie). Pozwalamy przez chwilę, żeby całe mleko spłynęło do garnka, i odkładamy sitko na bok (pozostałą na sicie kaszę możemy ugotować, dodając odpowiednią ilość wody). Następnie stawiamy garnek z mlekiem na ogniu i doprowadzamy mleko do wrzenia, dość często mieszając trzepaczką, żeby nie porobiły się grudki. Gotujemy przez 3 minuty od zagotowania, przez cały czas pilnując, żeby nie wykipiało. W rezultacie powstaje gęste jak śmietana, wspaniałe kaszomleko jaglane instant, którego używam chociażby do mojego zdrowego smoothie lub zagęszczam nim sosy warzywne 🙂
  2. Jeśli chcemy natomiast przygotować rozcieńczone mleko jaglane i używać na przykład do kawy, herbaty, owsianki, jaglanki, itp., musimy zastosować inne proporcje. Odmierzamy 1/2 szklanki ( o pojemności 250 ml – ja używam tzw. cupa) namoczonej kaszy i wrzucamy kaszę do blendera. Dolewamy 500 ml zimnej wody, najlepiej byłoby źródlanej, ale może też być woda filtrowana lub z kranu, i blendujemy przez 2 minuty. Dalej postępujemy jak powyżej.
  3. Takie mleko jaglane możemy stosować od razu po przegotowaniu w czystej postaci lub możemy je doprawić do smaku ekstraktem wanilii, sokiem z jabłek, wodą kokosową, sokiem z cytryny, miodem, słodem lub w inny sposób, możemy też połączyć je z gotowym mlekiem kokosowym, migdałowym, sojowym lub innym roślinnym w proporcjach pół na pół 🙂 Smacznego!

 

Naturalna kawa Pięć Przemian gotowana na kaszomleku jaglanym

IMG_4403web

 

Potrzebujemy:

500 ml ugotowanego, rozcieńczonego kaszomleka jaglanego
2 łyżki zmielonej kawy naturalnej, najlepiej arabskiej (arabica)
1 – 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego/słodu/miodu
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego (jeśli lubicie) lub cynamonu
szczyptę soli
szczypta świeżo otartej skórki z cytryny

Do ozdoby

spienione mleko roślinne lub ubita śmietanka
odrobina kakao

  1. Do gotującego się mleka jaglanego wrzucam kawę naturalną, mieszam, gotuję przez chwilę i dodaję cukier lub słód, ponownie mieszam i wrzucam zmielony kardamon oraz zmielony koper włoski, znów mieszam* (przygotowujemy tę kawę według PP, więc to mieszanie po dodaniu kolejnego składnika jest ważne), dodaję sól, dalej mieszam, i na koniec wrzucam skórkę z cytryny. Gotuję przez 3 minuty, uważając, żeby kawa nie wykipiała.
  2. Zdejmuję z ognia i przecedzam przez drobne sito, żeby pozbyć się drobinek kawy, a następnie nalewam do kubków lub do szklanek, dodając na wierzch spienione mleko lub ubitą śmietankę. Na koniec posypuję odrobiną kakao – mniam! – to dużo smaczniejsze niż moje ulubione cappuccino 🙂 Kawę można też ostudzić i dopiero wtedy dodać mleko/śmietankę przygotowując coś w rodzaju ice coffee.

 

IMG_4406web

 

Love,

                       Wasza

                                                           Grainma

P.S. Przepis na zdrowe smoothie przygotowane na bazie kaszomleka jaglanego instant będzie na blogu w ciągu najbliższych kilku dni.

…………………………………………….                                                                                           Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka
Zdjęcia potraw:
 
Mariola Białołęcka  Copyright © 2016 by Mariola Białołęcka | 
All Rights Reserved

 

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

    • Grainma says

      Jest bardzo smaczna, to mleko jaglane jest naprawdę balsamiczne, gęste, ciekawa konsystencja, zachęcam do wypróbowania 🙂

    • Grainma says

      Dwa, trzy dni, można też trzymać namoczone ziarna, tylko trzeba je opłukać wcześniej, następnie odsączyć z wody i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku – nawet do 4 dni.

  1. Anna says

    piłam już „milion” rodzajów mlek z kaszy jaglanej ale ten przepis jest najlepszy!!! Od razu kupuję 2 kg kaszy jaglanej tak szybko mi idzie. Byłabym wdzięczna, gdyby umieściła Pani przepisy na wykorzystanie okary jaglanej

    • Grainma says

      Cieszę się i dziękuję 🙂 Postaram się wkrótce zamieścić parę przepisów…

    • Pieprz jest potrzebny, jeśli kaszomleko ma być przygotowane według Pięciu Przemian. Jeśli dla kogoś to nie jest ważne, żeby było w ten sposób przygotowane, nie musi dodawać pieprzu 🙂

Comments are closed.