Month: Styczeń 2020

Jaglana jajecznica bez jajek :)

Jajecznica bez jajek? Tylko z roślin? Nie uwierzycie, ale smakuje podobnie jak dobra jajecznica usmażona na maśle. Poznaj jeden z moich pomysłów na przygotowanie kaszy jaglanej (więcej w książce „Zaskakująca kasza i ryż”). Zastosowałam tu nową technikę, która sprawia, że jajecznica z kaszy jaglanej ma bardzo delikatną konsystencję i przypomina jajecznicę, którą wszyscy znamy. Kasza jaglana jest niezwykle odżywcza podobnie jak jajka, dlatego można nią zastąpić jajka. A zatem przedstawiam Wam moją jaglaną jajecznicę przygotowaną z dodatkiem cukinii, szpinaku, szczypiorku oraz skórki cytrynowej – bajecznie smaczną:) O tym mało się mówi, ale kasza jaglana jest produktem szczególnie polecanym zimą (TMC), przede wszystkim dlatego, że ma niezwykłe właściwości odżywcze, a właśnie w okresie zimowym powinniśmy jeść tego typu produkty. Nieprzypadkowo w czasie Świąt Bożego Narodzenia stoły zawsze były suto zastawione jedzeniem bogatym w tłuszcze, białko, witaminy i składniki mineralne. Nasi przodkowie byli dobrze zsynchronizowani z naturą i intuicyjnie wybierali odpowiednie dla siebie produkty we właściwym czasie. Ale kasza jaglana daje nam coś więcej, ma ona bardzo korzystny wpływ na nasze nerki. Zgodnie z TMC (Tradycyjną Medycyną …

Pesto z liści selera oraz pesto z zielonej pietruszki i kiełków brokułu

Pesto to przygotowałam już jakiś czas temu, chyba jeszcze we wrześniu. Wróciłam któregoś dnia z zakupów w gospodarstwie ekologicznym z pięknymi selerami korzeniowymi, z których wyrastały wielkie łodygi selerowe, zakończone nieprawdopodobnie aromatycznymi liśćmi, a ponieważ w planach był makaron jaglany, pomyślałam, że spróbuję do niego przygotować pesto z tych liści. Przyznam, że tego rodzaju pesto robiłam po raz pierwszy, ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Pyszne, pachnące czosnkiem, ostre w smaku pasuje do makaronu, ziemniaków, chleba, ugotowanych warzyw i wielu innych produktów 🙂 Nie wiem, czy teraz, w styczniu, można jeszcze gdzieś dostać selera korzeniowego z liśćmi, prawdopodobnie będzie to trudne, jeśli nie niemożliwe (może w firmach, które handlują nietypowymi owocami, warzywami i ziołami), ale z pewnością nie będzie to proste, dlatego postanowiłam przygotować też wersję alternatywną tego pesto – z zielonej pietruszki oraz kiełków brokułu i słonecznika – którą można zrobić o każdej porze roku. Pietruszka to jeszcze jeden z produktów korzystnie wpływających na nerki, dlatego warto sięgać po nią zwłaszcza teraz, zimą, kiedy powinniśmy zadbać przede wszystkim o nerki. Polecam oczyszczającą herbatkę z …