Month: Marzec 2018

Czekoladowy mus z bakłażana

Bakłażan na słodko? Czy to da się zjeść? Najchętniej przygotowujemy bakłażany nadziewane kaszą, orzechami lub serem feta, lubimy też smażone, czasami  przyrządzamy także zupy-krem, ale mało kto wie, że z bakłażana można przygotowywać także smaczne potrawy na słodko. Czym tak naprawdę jest bakłażan? Warzywem? Owocem? A może jagodą, jak sugerują niektórzy?  Czy można jeść skórkę bakłażana? Jakie właściwości  ma bakłażan i w przypadku jakich chorób jest pomocny? Bakłażan jest naprawdę niezwykły, wspomaga pracę wątroby, żołądka, trzustki, płuc oraz narządów kobiecych, poprawia krążenie i ma właściwości ochładzające ciało. Do tego jest niskokaloryczny. Okazuje się, że bakłażan wspaniale sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych, ale można też przygotować na jego bazie wyjątkowe desery, być może dlatego, że bakłażan tak naprawdę nie jest warzywem, tylko owocem, a konkretnie jagodą 🙂 Skórka bakłażana ma również właściwości zdrowotne, okazuje się, że zawiera ona nasuninę, związek, który ogranicza namnażanie się komórek rakowych, warto więc do potraw dodawać bakłażana razem ze skórką.  Bakłażan nie ma intensywnego smaku, dlatego dobrze przyjmuje różne przyprawy, takie jak na przykład wanilia czy cynamon. Bakłażan lubi …

Falafle jaglane

Dziś w Gdańsku mgła, tak gęsta, że naprawdę można ją kroić. Nasłuchujemy, czy gdzieś od strony Zatoki nie dotrze do nas brzęk łańcuchów, a może nawet zobaczymy samego Jacka Sparrowa i jego statek – Czarną Perłę:) W takie dni – mgliste i dżdżyste zaczynam szukać jedzenia, które zrównoważy tę wilgoć na zewnątrz, zwłaszcza że słońca nie ma już od dłuższego czasu, a deszcz ze śniegiem nie przestaje padać. Jedzenie to powinno dostarczyć mi równocześnie energii, której nam w takich momentach najzwyczajniej w świecie brakuje. Kasza jaglana, ciecierzyca oraz mąka kokosowa to najlepsze produkty, które nie tylko uzupełnią brakującą energię, ale też usuną z ciała nadmiar wilgoci (zwłaszcza ciecierzyca i mąka kokosowa). Teraz to już prosta droga do przygotowania pysznych „Falafli jaglanych”, które nie tylko obłędnie smakują, ale też wzmacniają energię i sprawiają, że przestajemy się bać padającego bez końca deszczu:) Wilgoć to jedna z ważniejszych kwestii, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Słaby system trawienny, niezdolny do przekształcenia w pełni jedzenia, które spożywamy, sprawia, że w naszym ciele zaczynają gromadzić się płyny, zarówno w postaci wody, …

Kotleciki ziołowe z tofu

Wiosna jest już bardzo blisko, w zasadzie rozpocznie się za kilka dni. Zaskoczeni? Nie mówię tu, oczywiście, o porach roku, tylko o tzw. fazach energetycznych Ziemi, które podaję za Tradycyjną Medycyną Chińską. Być może zastanawiacie się, o co w tym wszystkim chodzi i czy fazy te mają jakikolwiek związek z naszą rzeczywistością, czy jest to raczej teoria i do tego pochodząca z systemu, który wydaje się być obcy naszej kulturze? Jeśli chcemy się przekonać, jaka jest prawda, wystarczy, że przyjrzymy się temu, co aktualnie dzieje się w przyrodzie. Otóż, w ogrodach, lasach, a także na łąkach wciąż przykrytych warstwą śniegu życie już się odradza, czego wyrazem są przebijające się gdzieniegdzie spod śniegu małe kwiatki lub inne roślinki – przebiśniegi, ranniki, ciemierniki, a także kwitnące krzewy, takie jak oczar czy też wawrzynek wilczełyko. I chociaż na zewnątrz wciąż jest zimno i leży śnieg, przyroda mówi nam – zima się skończyła. Faza zimy to czas, kiedy wszystko zamiera, a soki drzew, krzewów i innych roślin cofają się w głąb, żeby rośliny mogły się zregenerować. Kiedy ta faza …