Month: Luty 2018

IMG_0696web

Czekoladowy mus jaglany na aquafabie

Bez jajek, bez mleka, bez glutenu i tylko trzy główne składniki – gorzka czekolada, kasza i aquafaba. Puszysty wegański mus, prosty i szybki w przygotowaniu! Osobiście nie znam nikogo, kto nie zjadłby z przyjemnością pianki w czekoladzie lub ptasiego mleczka. To ulubione słodkości z naszego dzieciństwa, które teraz każdy może sam przygotować w wegańskiej wersji. Do momentu odkrycia aquafaby, czyli zalewy, w której trzymana jest ciecierzyca w puszce, osoby, które nie chciały lub nie mogły jeść jajek, nie miały możliwości przygotowania czekoladowego musu z prawdziwego zdarzenia. Jednak ich marzenia właśnie mogą się spełnić Wygląda na to, że jeśli czegoś naprawdę chcemy lub potrzebujemy, a na dodatek jest to wsparte nieegoistyczną postawą, dostaniemy to Coraz więcej osób na świecie szuka roślinnych odpowiedników produktów stosowanych do tej pory w tradycyjnej kuchni, podobnie zresztą jak metod przygotowywania potraw w oparciu o roślinne składniki. Jesteśmy też coraz bardziej przekonani, że kuchnia roślinna jest zdrowsza niż tradycyjny sposób odżywiania się, w którym przeważają potrawy mięsne. Wiele osób nie chce jeść mięsa także ze względów etycznych, ponieważ hodowla zwierząt wiąże się …

IMG_0606web

Energetyzująca zupa z dyni i szafranu

Pieczona w piekarniku, z dodatkiem aromatycznych ziół i skórki pomarańczowej uwolni naszą energię z zimowego zastoju. Wake up:) Czas na zmiany! Chociaż za oknem śnieg, a mróz wciąż trzyma, przyroda zaczyna powoli budzić się do życia, czego wyraźną oznaką są małe, znane nam wszystkim kwiatki – przebiśniegi. Kiedy pojawiają się w naszych ogródkach, możemy być pewni, że zimy już nie ma, ponieważ zima to okres, w którym siły przyrody cofają się w głąb ziemi, a wszelkie procesy życiowe  w roślinach zamierają   Imponującą wiedzę na temat naturalnych cyklów przyrody posiadali dawniej Chińczycy, którzy pokazali nam, jak dostosować swój sposób odżywiania się do zmieniających się pór roku, żeby pozostawać w dobrym zdrowiu przez cały czas. Kiedy zima przechodzi w wiosnę, nie odbywa się to z dnia na dzień, pomiędzy tymi dwiema porami roku jest jeszcze okres przejściowy (są cztery takie okresy w ciągu roku), zwany według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dojo. Daje on nam szansę na aklimatyzację do nowej pory roku, a najlepiej to zrobimy, wprowadzając do naszego jadłospisu inny rodzaj pożywienia. Teraz, tak mniej więcej do …

IMG_0574web

Jęczmienka

Jaglanka zdetronizowana? Jęczmienka nową superżywnością? Zafascynowani kaszą jaglaną zapomnieliśmy o starym poczciwym jęczmieniu – zbożu o niezwykłych właściwościach. Uważa się, że jęczmień był pierwszym zbożem, które ludzie nauczyli się uprawiać, kiedy zmienili styl życia z koczowniczego na osiadły i zostali rolnikami. I nie ma w tym nic dziwnego, wystarczy zapoznać się z jego licznymi zaletami, żeby się przekonać, że tak właśnie musiało to wyglądać.  Jęczmień jest zbożem zawierającym gluten, ale ciekawe jest to, że nasz organizm inaczej przyswaja gluten zawarty w jęczmieniu. Niektóre osoby nie tolerujące glutenu mogą jeść jęczmień (wskazana jest konsultacja lekarska), który na dodatek leczy stany zapalne jelit. W przeciwieństwie do prosa (kaszy jaglanej) zawiera dużo więcej składników odżywczych i w lepszych proporcjach. Zastanawiające jest więc to, dlaczego jest mniej popularny od kaszy jaglanej? Mam nadzieję, że ten wpis chociaż trochę to zmieni i na naszych stołach będzie teraz częściej gościć jęczmienka niż jaglanka Jęczmień jest bogatym źródłem składników mineralnych – makro i mikroelementów – i wielu z nich nie znajdziemy w kaszy jaglanej, np. chromu (25% DRI* jęczmień), molibdenu (60% DRI …