Year: 2018

IMG_1970int

Domowe ciepłe lody – bez jajek, bez glutenu

Kiedy przychodzi lato i takie upały jak ostatnio, przede wszystkim chcemy się ochłodzić i zazwyczaj sięgamy po zimne napoje, najlepiej prosto z lodówki, lub stajemy w długiej kolejce  po najzimniejsze lody w mieście. Jemy i pijemy te wszystkie lodowate rzeczy, a gorąco i tak wraca, ponieważ trudno w ten sposób trwale schłodzić ciało, a do tego zarówno jedzenie, jak i picie o takich właściwościach przyniesie nam w rezultacie więcej szkody niż pożytku. Już dawno temu chińscy lekarze zauważyli, że nasz żołądek nie lubi tego rodzaju pożywienia i kiedy zafundujemy mu takie arktyczne klimaty, buntuje się i przestaje prawidłowo trawić pozostałe pokarmy O co w tym wszystkim chodzi? Wielu lekarzy medycyny naturalnej – ajurweda, medycyna tybetańska, medycyna chińska – zwraca uwagę, że naszym największym problemem na Zachodzie jest trawienie pokarmów. Co z tego, że kupimy najlepszą żywność ekologiczną, kiedy nasz system trawienny nie jest w stanie pobrać składników odżywczych z tego super mega jedzenia. Czy w takim razie możemy coś z tym zrobić? Przede wszystkim powinniśmy jeść taką żywność i pić takie napoje, których temperatura jest …

IMG_1884int

Wykwintny smalczyk kokosowy z cebulką i rzodkiewką

Moda na produkty kokosowe z pewnością nigdy nie przeminie, przede wszystkim ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze kokosa – tej wspaniałej wielkiej pestki. Zaskoczeni? Potwierdzam – tak naprawdę „orzech” kokosowy to pestka owocu palmy kokosowej, tak jak pestka brzoskwini czy nektarynki. Nie wiem, czy wiecie, ale przeciętny owoc tej palmy waży około 8 kilogramów, a są nawet takie gatunki, które ważą 30 i więcej kilogramów – z pewnością lepiej nie spać pod palmą kokosową i nie szukać w takich miejscach schronienia. Brązowy „orzech” kokosowy, który możemy znaleźć na półkach sklepowych, to tylko niewielka część owocu palmy kokosowej – ważąca około kilograma. Palma kokosowa to najbardziej niezwykłe drzewo na świecie, jest w stanie żyć w warunkach, w jakich większość roślin nie byłaby w stanie przetrwać – porasta nadmorski brzeg i atole, czyli miejsca, w których  jest tylko piasek, a równocześnie wytwarza owoc tak pełen odżywczych wartości – roślinne perpetum mobile Kokosem i jego produktami zainteresowałam się, kiedy okazało się, że mój organizm produkuje za mało erytropoetyny, hormonu odpowiedzialnego za produkcję czerwonych ciałek krwi. Szukając naturalnych rozwiązań, …

IMG_1839int

Wegański bezglutenowy biszkopt z borówkami

Jagody, borówki amerykańskie, jeżyny oraz czarne porzeczki to pełne uroku drobne owoce, które warto jeść w dużych ilościach zwłaszcza teraz, latem, a które najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka w lesie lub w przydomowym ogródku. Wszystkie one zawierają całe mnóstwo przeciwutleniaczy i działają odmładzająco na nasz organizm, poza tym są przepyszne! Nic więc dziwnego, że zainspirowały mnie do przygotowania ciasta, w którym pełnią rolę ciekawego  dodatku, podnoszącego walory smakowe tego ciasta i jego atrakcyjność. Borówki tzw. amerykańskie od wieków są doceniane za ich właściwości odżywcze i zdrowotne. Badania wykazały, że mogą one zwiększać poziom dopaminy w ciele, a tym samym poprawiać naszą pamięć. Równocześnie są one bogatym źródłem związków o trudnej do wymówienia nazwie – proantocyjanidyny – które, jak wykazały badania, mają wyjątkowe właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza pomocne w przypadku raka prostaty. Borówki są także wspaniałym źródłem antocyjanów, które korzystnie wpływają na nasz wzrok, a zwłaszcza na siatkówkę. Poza tym regularne spożywanie borówek wzmacnia jelita oraz pęcherz.  Jedzmy więc borówki jak najczęściej, bo to samo zdrowie Ciasto, które przygotowałam, to wynik moich kolejnych eksperymentów z aquafabą. …

IMG_1693int

Jaglany placek z morelami – bez jajek, bez glutenu

Dojrzałe morele, jeszcze ciepłe od słońca, puszysta mąka kokosowa i rozpływająca się w ustach kasza jaglana, królowa wszystkich kasz, to podstawa tego wspaniałego ciasta. W takim towarzystwie nie mogło się ono nie udać! Uwielbiam ciasta z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej – to jeden z moich pomysłów z książki „Zaskakująca kasza & ryż”. Takie ciasta mają niezwykły smak i konsystencję, są czymś pomiędzy puddingiem a ciastem. Bardzo sycące i naprawdę zdrowe. Ciasto, które dziś prezentuję, to wegańska, trochę zmodyfikowana wersja jednego z moich wcześniejszych przepisów: „Jaglanego placka ze śliwkami”, który można znaleźć na moim blogu, pod tym linkiem: http://mariolabialolecka.com/?p=1453  Warto wiedzieć, że mąka kokosowa zawiera mnóstwo błonnika, który sprawia, że cukier, oczywiście nierafinowany, zawarty w cieście wolno się wchłania, dlatego do ciast z mąką kokosową możemy dodawać cukier nawet w większych ilościach i jeść je później bez poczucia winy Podobnie sytuacja wygląda, kiedy do ciasta dodamy ugotowaną kaszę. Nieoczyszczone zboża trawimy wolniej, dlatego potrawy z nich przygotowane są bardziej sycące niż np. biały pszenny chleb.  I oczywiście zawarte w nich składniki wolniej się wchłaniają Jeśli chcemy …

IMG_1548int

Trzy pasty roślinne

Dobrze jest zjeść czasami coś wędzonego, pieczonego lub grillowanego ze względu na lekko gorzki, dymny smak takiej potrawy, który wzmacnia serce i układ krążenia. Teraz, latem,  jesteśmy w naturalny sposób przyciągani do tego rodzaju jedzenia, ponieważ jesteśmy w Przemianie Ognia (TMC). Takie jedzenie jednak nie powinno być zbyt tłuste i nie powinniśmy spożywać go w nadmiarze. Będzie ono pomocne zwłaszcza dla osób, które często marzną i mają mało energii, ponieważ zawiera dużo ognia. Jeśli jednak ktoś choruje na nadciśnienie, ma gorące dłonie i stopy, w nocy często się budzi, powinien zrezygnować, przynajmniej na jakiś czas z potraw grillowanych, wędzonych i pieczonych, bo jeszcze bardziej rozgrzeje swój organizm i jego problemy się nasilą. W takim przypadku lepiej jeść więcej grapefruitów, rukoli, cykorii, radicchio czy też innych sałat o gorzkim smaku – one również wzmacniają Serce, ale działają na nas ochładzająco. Jednocześnie jedzenie o gorzkim smaku działa wysuszająco, dlatego do tego rodzaju sałatek warto zawsze dodać coś o smaku słodkim – słodkie warzywa, owoce, suszone owoce, różne słody, miody (jeśli ktoś używa), syropy, ewentualnie dodać kaszę jaglaną …

IMG_1398int

Wegańska beza z owocami

Jeszcze kilka lat temu wydawało się nam, że przechodząc na dietę wegańską, pożegnamy się z bezowymi tortami, ciastami z bezą, a także z różnymi bezami i bezikami. Jednak odkrycie, że wodę z ciecierzycy w puszce (lub w słoiku) można ubijać tak samo, jak ubija się białka jajek, całkowicie to zmieniło. Od kiedy to wiem, często przygotowuję z aquafaby (czyli wody z cieciorki) różne bezy, musy, kremy, majonezy oraz sosy. Taka beza nałożona na sezonowe owoce, to prosty, pyszny deser, bardzo szybki w przygotowaniu. Nie jest pieczona, bardziej przypomina włoską bezę zaparzaną. Nie ma bezy bez cukru, im więcej, tym bardziej stabilna beza. Do mojej bezy dodałam cukier trzcinowy, nierafinowaną demerarę. Przy okazji przygotowywania tej bezy wrócił do mnie jak bumerang temat cukru – jeść, nie jeść, jeśli jeść, to ile? I znów z pomocą przyszła nieoceniona Tradycyjna Medycyna Chińska. Być może Was zaskoczę, ale cukier sam w sobie wcale nie jest taki zły. A wręcz przeciwnie, ma też właściwości lecznicze Brązowy, nieoczyszczony cukier – buraczany lub trzcinowy – leczy Żołądek, Płuca, a nawet Wątrobę. Pojawia …

IMG_1367maska

Wegańskie, bezglutenowe naleśniki z liśćmi kalafiora

Bezglutenowe, a do tego wegańskie naleśniki nie jest łatwo opracować i chociaż w Internecie można znaleźć sporo tego typu przepisów, ja do tej pory nie trafiłam na taki, który by mi do końca pasował. Dopiero teraz, kiedy do moich naleśników dodałam zielone warzywa liściaste, znalazłam to, czego szukałam. Moje naleśniki z liśćmi kalafiora, odrobiną szpinaku i świeżego tymianku w niczym nie ustępują naleśnikom z mąki pszennej, naprawdę polecam! Ostatnio coraz więcej osób mówi, że gluten wcale nie jest taki zły i powoli zaczyna wracać do normalnego życia po tym, jak wszyscy zachłysnęliśmy się dietą bez pszenicy. Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej spożywanie zbóż ma istotne znaczenie dla utrzymania naszego organizmu w dobrym zdrowiu. W zrównoważonej diecie Pięciu Przemian, każde ze zbóż ma unikalne właściwości i wspiera poszczególne organy, i tak: pszenica wzmacnia wątrobę, żyto serce, proso i kukurydza żołądek i trzustkę, ryż płuca, a jęczmień nerki. Wyrzucenie tych zbóż z jadłospisu może więc spowodować różnego rodzaju niedobory, dlatego też zanim zdecydujemy się pod wpływem mody na tak dużą zmianę diety, warto sprawdzić, czy w …

IMG_1215web

Konfitura z rabarbaru, truskawek i … czerwonej kapusty :)

Dodałam do mojej konfitury z rabarbaru i truskawek drobno posiekaną czerwoną kapustę nie dlatego, że chciałam zaszokować kogoś moimi pomysłami, ale dlatego, że zaczęłam się zastanawiać, w jaki sposób mam przyrządzać wszystkie te cudownie słodkie owocowe dżemy, konfitury, musy oraz zupy, żeby przestały mi szkodzić? Jak powszechnie wiadomo, kiedy zjemy posiłek zawierający dużo cukru, nasza insulina zaczyna szaleć i z czasem prowadzi nas to prosto do insulinooporności. Co więc zrobić, żeby nie odmawiać sobie przyjemności jedzenia tych wspaniałych orzeźwiających i lekko kwaśnych konfitur, a równocześnie zachować to, co mamy najcenniejsze, czyli nasze zdrowie? Warzywa, a zwłaszcza kapustne, zawierają całe mnóstwo dobroczynnego błonnika, który spowalniając wchłanianie węglowodanów, reguluje tym samym poziom insuliny i zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Kiedy więc przygotowujemy jakąś potrawę z owoców, warto dodać do niej warzywa zawierające błonnik, zwłaszcza takie, które będą smakowo pasować. Dodam jeszcze, że truskawki, które są jednym ze składników mojej konfitury, również zawierają sporo błonnika. Po zjedzeniu więc naleśników z tą konfiturą poziom cukru we krwi nie powinien się tak bardzo już wahać Zawsze staram się dopasować …

IMG_1128web

Chłodnik z rabarbaru i czerwonej kapusty – na słodko

Rabarbar, czerwona kapusta, grapefruit oraz pomarańcza to, jak się okazuje, jedno z lepszych połączeń smakowych. Mam nadzieję, że podobnie jak ja, od razu zakochacie się w tym orzeźwiającym chłodniku. Jest doskonały na upalne dni, kiedy żar leje się z nieba, a do tego wzmacnia Serce i ochrania je przed nadmiarem gorąca:) Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską wchodzimy właśnie w Przemianę Ognia i sprawy Serca znajdą się w centrum naszego zainteresowania, nieprzypadkowo uważa się, że Maj to miesiąc zakochanych par Serce jest najważniejszym organem naszego ciała, pozostałe organy zawsze w jakiś sposób odnoszą się do Serca, odżywiając je lub ochraniając. Serce zawiaduje naczyniami krwionośnymi, mową, snem i pamięcią długoterminową, a przede wszystkim jest siedzibą naszego ducha (shen) i to właśnie dzięki temu Serce jest w pełni świadome tego, co dzieje się w naszym ciele oraz na zewnątrz nas. Kiedy jest zdrowe, wszystkie elementy naszego życia pozostają w równowadze, kiedy zaczyna chorować, nasze ciało również choruje, a nasze życie pogrąża się w chaosie – tak naprawdę się dzieje! Dlatego tak ważne jest, żebyśmy dbali przede wszystkim o …

IMG_0999web2

Czekoladowo-kokosowe pralinki z czerwoną kapustą

Pralinki, które dziś przygotowałam, zawierają składniki wzmacniające Serce i Układ Krążenia – kokos, czerwoną kapustę, gorzką czekoladę – a do tego są bogatym źródłem błonnika, pochodzącego zarówno z mąki kokosowej, jak i z kapusty – dzięki temu zawarty w czekoladkach cukier będzie wolno się wchłaniał, a my będziemy mogli je jeść bez poczucia winy i bez obaw o nasz wygląd Kiedy organizujemy latem ogrodowe party, warto przygotować kilka potraw z czerwoną kapustą, ponieważ wspomaga ona pracę wątroby i tym samym ułatwia trawienie potraw. Warto też uwzględnić w menu potrawy zawierające gorzką czekoladę (ok. 70% kakao) – jak wykazały badania, regularne spożywanie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko chorób serca, a także zawału. Nieprzypadkowo zamieszczam przepis na te pralinki teraz na blogu. Już za niecałe dwa tygodnie zacznie się nowy cykl w przyrodzie – wejdziemy w Lato i w fazę Przemiany Ognia (TMC). Jest to czas wielkiej aktywności w przyrodzie i my również w naturalny sposób doświadczymy przypływu energii i będziemy w stanie dosłownie „góry przenosić”. Przemiana Ognia jest związana z Sercem i Układem Krążenia. Latem musimy szczególnie …