Month: Grudzień 2017

IMG_0126.blog

Burak ganoush

Kochani! Po dłuższej przerwie wracam do Was z nowymi pomysłami na smaczne (taką mam nadzieję:) i zdrowe potrawy, a już wkrótce więcej artykułów o tematyce zdrowotnej na moim drugim, nowym blogu: www.mariolabialolecka.pl Dzisiejsza potrawa jest inspirowana babą ganoush – popularnym na całym świecie, pysznym lewantyńskim dipem z bakłażana, znanym też jako mutabbal, moutabal lub jako sałatka z bakłażana. Podstawą tej potrawy jest grillowany lub pieczony bakłażan, do którego tradycyjnie dodaje się tahinę, czyli pastę sezamową, czosnek, sok z cytryny, oliwę i ewentualnie ulubione przyprawy. Tak naprawdę podobną pastę można przygotować także z innych warzyw – pieczonych marchewek, dyni, cukinii, a nawet buraka. Mój dip z pieczonego buraka przygotowuje się podobnie jak babę ganoush, dlatego nazwałam go trochę żartobliwie „burak ganoush” chociaż w rzeczywistości wyraz ‚baba’ nie oznacza ‚bakłażana’ tylko ‚ojca’  (podaję tu za Wikipedią). Buraki to moje ulubione warzywa, zarówno w surowej, jak i gotowanej postaci – carpaccio z buraka, surówka, czerwony barszczyk, barszcz ukraiński, ćwikła z chrzanem, trudno o lepsze jedzenie. Jednak nic nie jest w stanie przebić smaku buraków pieczonych długo pod przykryciem, …