Month: Listopad 2016

Kukurydziana polenta z dynią

Dzisiejszy przepis zamieszczam na prośbę uczestników warsztatów w Bytowie. Otóż 29 października w siedzibie Fundacji Parasol poprowadziłam kolejne warsztaty kulinarne, tym razem było to „Kreatywne gotowanie kasz”, wsparte teorią Pięciu Przemian. Warsztaty były poprzedzone wykładem podczas którego opowiadałam o zasadach odżywiania się i gotowania zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską. Wyjaśniłam między innymi, jak komponować posiłki, żeby zawierały one najbardziej dla nas korzystne zestawienia produktów, a mówiąc dokładniej, które produkty powinniśmy jeść codziennie, a które rzadziej i dlaczego. Zgodnie z dietetyką chińską (TMC) podstawę naszego pożywienia powinny stanowić zboża oraz strączkowe z dodatkiem warzyw i owoców. Jest to jedna z przyczyn, dla których napisałam książkę „Zaskakująca kasza & ryż”. Jak zapewne wiecie, wprowadziła ona na rynek sporo nowych, nieznanych wcześniej potraw. Książka odniosła spory sukces i wygląda na to, że przyczyniła się w znacznym stopniu do zmiany naszych nawyków żywieniowych, co naprawdę mnie cieszy 🙂 Przy okazji dziękuję Wam wszystkim za pozytywne komentarze dotyczące „Zaskakującej kaszy” oraz za wszystkie Wasze budujące maile z podziękowaniami 🙂 W Bytowie byłam już po raz drugi z wykładem i warsztatami, …