Month: Wrzesień 2016

Humus z czerwoną kapustą

  Humus* to bliskowschodnia potrawa, przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej i soku z cytryny, istniejąca na świecie już kilka tysięcy lat. Kiedy zrozumiemy, jak cenne właściwości mają składniki wchodzące w skład humusu, zaczniemy doceniać mądrość naszych przodków. Najważniejszym składnikiem humusu jest tahina, czyli pasta wytwarzana z ziaren sezamu. Nasiona sezamu od tysiącleci są wykorzystywane przez medycynę chińską jako lekarstwo budujące jin organizmu. Oznacza to, że po zjedzeniu sezamu zwiększa się ilość płynów w naszym ciele – krwi, limfy, itd. i staje się ono bardziej nawilżone. To z kolei sprawia, że łatwiej się odprężamy 🙂 Teraz rozumiem, dlaczego po dniu spędzonym przy komputerze – co wpływa wysuszająco na ciało – kupuję w najbliższym sklepie spożywczym tylko jeden produkt – chałwę 🙂 Sezam wzmacnia Nerki, a zwłaszcza pomaga utrzymać w dobrej formie nasze jing, czyli naszą podstawową witalność, cenną esencję odziedziczoną po naszych przodkach, przechowywaną właśnie w Nerkach, o którą musimy dbać przez całe życie, jeśli chcemy, żeby miało ono dobrą jakość. Oprócz tego sezam jest niezwykle bogatym źródłem wapnia 1160 mg w 100 g sezamu, wzmacnia …