Month: Maj 2016

Humus ze szparagami i chlorellą

Dzisiejszym wpisem chciałabym pokazać, jak łatwo w warunkach domowych przygotować potrawę wspierającą zdrowie. Tak naprawdę, jeśli choć trochę orientujemy się we właściwościach produktów, szybko wybierzemy w sklepie lub na targu te, których najbardziej potrzebuje nasz organizm właśnie w tym momencie 🙂 Dobrze jest też posiadać podstawową wiedzę z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, ponieważ pomoże nam ona dokonywać dobrych wyborów, kiedy niezdecydowani staniemy przed straganem pełnym sezonowych owoców i warzyw. Ja wybrałam dziś na straganie pyszne szparagi lekarskie – Asparagus officinalis, znane nam wszystkim jako zielone szparagi. Warzywo to rośnie w Polsce w stanie dzikim od setek lat, ale pojawiło się na naszych stołach stosunkowo niedawno. Na świecie istnieje około 200 odmian szparagów, wśród których są też rośliny mające właściwości lecznicze. Jedną z najbardziej popularnych jest Asparagus racemosa znany lekarzom chińskim i hinduskim (zwany inaczej shatavari) od wieków. Korzeń tej rośliny jest uważany za afrodyzjak, zwiększa ilość plemników w spermie i odżywia komórkę jajową. Warto się zainteresować, jeśli para stara się o dziecko. Zielone szparagi są również uważane za afrodyzjak i chociaż ich właściwości nie są aż …

Buraczki hasselback z jabłkiem i winogronami

Z pewnością wiele osób zetknęło się już z ziemniakami hasselback – potrawą pochodzącą ze Szwecji, a dokładnie z restauracji Hasselbacken, należącej obecnie do jednego ze sztokholmskich hoteli – Scandic Hasselbacken. Miejsce to ma długą historię. Już w połowie XVIII wieku powstała tu pierwsza tawerna, a sto lat później, w 1853 roku, stał już w tym miejscu hotel z restauracją Hasselbacken. Na początku było to zwykłe miejsce, restauracja jak wiele innych, dopóki nie zaczął się w niej uczyć na szefa kuchni Leif Elisson. To własnie on w 1953 roku, czyli znów 100 lat później 🙂 po raz pierwszy podał gościom restauracji ziemniaczki pocięte, a w zasadzie ponacinane 🙂 w cienkie plasterki. Wyglądały naprawdę efektownie, a do tego miały chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze – zrobiły furorę i stały się sławne na całym świecie. Ziemniaki te z racji miejsca, w którym zostały wymyślone, nazwano ziemniakami hasselback. Czasami nazywa się je też ziemniakami pillbug, ponieważ według niektórych przypominają stonogę 🙂 Metodę tę można wykorzystać także do pieczenia innych warzyw czy też owoców. Ja przetestowałam buraki, które upiekłam razem …

Panna cotta jaglano-migdałowa bez agaru i żelatyny

Ten deser jest tak smaczny, że aż nie wiem, co napisać 🙂 Kojarzy mi się z moimi wyjazdami do Hiszpanii i lekką wieczorną bryzą, kiedy  można było wreszcie odpocząć po upalnym dniu na trochę już opustoszałej plaży, popijając z przyjaciółmi table wine i tańcząc gorące flamenco 🙂 Malaga, Torre del Mar, Karma Guen – najpiękniejsze miejsca na świecie – i oczywiście Jim Morrison i The Doors, jeśli jeszcze pamiętacie ten zespół i tę piosenkę 🙂 Spanish caravan  Carry me Caravan take me away Take me to Portugal, take me to Spain Andalusia with fields full of grain I have to see you again and again Take me, Spanish Caravan Yes, I know you can Trade winds find Galleons lost in the sea I know where treasure is waiting for me Silver and gold in the mountains of Spain I have to see you again and again Take me, Spanish Caravan Yes, I know you can Tak więc siedzę sobie, jem jaglaną panna cottę z karobem i czekoladą, słucham genialnego Morrisona (Spanish caravan, Waiting for the sun, Alabama song, Riders on …

Zdrowe smoothie wzmacniające Serce

Już za parę dni, zgodnie z TCM, rozpocznie się Lato, a wraz z nim Przemiana Ognia z jej gorzkim smakiem, czerwonym kolorem i lekko spalonym, dymnym zapachem. Narządami przyporządkowanymi do tej Przemiany są Serce i Jelito Cienkie. Lato to najbardziej dynamiczny i aktywny czas dla całej przyrody, dla ludzi, zwierząt i roślin. Do Ziemi dociera teraz olbrzymia ilość światła, co sprawia, że mamy więcej energii, a nasza krew rozrzedza się i krąży szybciej. Ciepłe powietrze i przyjemne zapachy roślin sprawiają, że mamy ochotę spędzać większą część dnia na zewnątrz, dzięki czemu pozyskujemy jeszcze więcej energii – teraz ładujemy nasze baterie na cały rok. Najlepszym sposobem na wzmocnienie naszego ciała i narządów Przemiany Ognia jest wprowadzenie do naszego jadłospisu większej ilości produktów o smaku gorzkim i kwaśnym, np. cykorii, rukoli, liści mniszka, buraków, a także owoców – zwłaszcza tych, które mają czerwony kolor.  Ja już od kilku dni piję smoothie z czerwonych owoców i warzyw, które wzmacnia Serce i dodaje energii. Co więcej, uprawiam rano sunbathing, czyli kąpiele słoneczne. Na szczęście pogoda w Gdańsku temu sprzyja. Jeśli więc …

Jaglana panna cotta bez żelatyny i bez agaru :)

Kiedyś podczas jednego z wykładów Lama Ole Nydahl, znany mistrz medytacji buddyjskiej, powiedział: „Pamiętajcie, nie jesteście lepsi od tego, co przez was płynie”. Na początku nie mogłam tego zrozumieć, teraz wiem, że inspiracja nie pochodzi z wielkiego wysiłku i woli, nie pochodzi też z logicznego myślenia. Rzeczy po prostu się wydarzają i trzeba im na to pozwolić, nie kontrolować tak bardzo wszystkiego, nie uważać, że wszystko wiemy najlepiej, zaufać, że to co przyjdzie, będzie właściwe. Żona Lamy Ole, nieżyjąca już Hannah Nydahl, często powtarzała, że zawsze otrzymujemy to, czego potrzebujemy. I tego właśnie zaczniemy doświadczać, jeśli porzucimy nasze koncepcje – wyobrażenia, jak coś ma wyglądać. To, co wówczas przyjdzie, może przerosnąć nasze najśmielsze nawet pomysły 🙂 Jaglana panna cotta nie powstała w wielkich mękach twórczych, ten przepis pojawił się ot tak po prostu podczas moich różnych eksperymentów z kaszomlekiem jaglanym. Można powiedzieć, że sam się stworzył, a ja jakoś potrafiłam to zauważyć i wykorzystać, opracowując w rezultacie innowacyjną potrawę 🙂 Wierzę, że na podobnej zasadzie pojawia się wiele rzeczy w naszym życiu. Jeśli jesteśmy otwarci …