Month: Kwiecień 2016

IMG_4436web

Humus z czerwoną kapustą

  Humus* to bliskowschodnia potrawa, przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej i soku z cytryny, istniejąca na świecie już kilka tysięcy lat. Kiedy zrozumiemy, jak cenne właściwości mają składniki wchodzące w skład humusu, zaczniemy doceniać mądrość naszych przodków. Najważniejszym składnikiem humusu jest tahina, czyli pasta wytwarzana z ziaren sezamu. Nasiona sezamu od tysiącleci są wykorzystywane przez medycynę chińską jako lekarstwo budujące jin organizmu. Oznacza to, że po zjedzeniu sezamu zwiększa się ilość płynów w naszym ciele – krwi, limfy, itd. i staje się ono bardziej nawilżone. To z kolei sprawia, że łatwiej się odprężamy Teraz rozumiem, dlaczego po dniu spędzonym przy komputerze – co wpływa wysuszająco na ciało – kupuję w najbliższym sklepie spożywczym tylko jeden produkt – chałwę Sezam wzmacnia Nerki, a zwłaszcza pomaga utrzymać w dobrej formie nasze jing, czyli naszą podstawową witalność, cenną esencję odziedziczoną po naszych przodkach, przechowywaną właśnie w Nerkach, o którą musimy dbać przez całe życie, jeśli chcemy, żeby miało ono dobrą jakość. Oprócz tego sezam jest niezwykle bogatym źródłem wapnia 1160 mg w 100 g sezamu, wzmacnia więc nasze …

IMG_4394web

Kaszomleko jaglane

  W zasadzie powinnam była napisać „mleko zbożowe” i tak na początku zamierzałam to mleko nazwać, ale jednak nie przygotowuję go z prosa, tylko z kaszy jaglanej, która powstaje z prosa w procesie obłuszczania ziarna i jest odmiennym od niego produktem roślinnym. Mleka zbożowe przygotowuje się w różny sposób, ale ich bazą są głównie różne odmiany zbóż, a nie kasz. W Polsce mleko zbożowe powoli przeciera szlaki. Najłatwiej dostępne jest mleko owsiane, trudniej kupić ryżowe i quinoa, a mleko jaglane jest prawie w ogóle niedostępne, chociaż bez problemu można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością w Niemczech czy w Anglii. Dzisiejszy przepis opracowałam na swoje potrzeby, ale uważam, że jest na tyle wartościowy, że szkoda byłoby go nie udostępnić:) Mleko roślinne to wciąż w Polsce towar luksusowy, teraz można mieć tego typu mleko za niewielkie pieniądze. Polecam! Przygotowanie mleka jest bardzo proste, suche ziarna kaszy jaglanej namaczamy na noc, na 10 – 12 godzin, a rano wrzucamy do blendera po wcześniejszym ich odsączeniu i opłukaniu, dodając świeżą wodę (szczegółowy przepis poniżej). Tak przygotowane mleko trzeba …