Month: Kwiecień 2016

IMG_4891

Kukurydziana granola z tofu

Tofu jest obecne w moim życiu od wielu, wielu lat. Ten niezwykły serek został prawdopodobnie wymyślony przez mnichów żyjących w buddyjskich klasztorach. Wcale by mnie to nie zdziwiło, ponieważ istnieje wiele przekazów buddyjskich związanych z kreatywnością. Jeden z wielkich mistrzów medytacji buddyjskiej, nieżyjący już Chogyam Trungpa Rinpocze, który założył w Stanach organizację Dharmadatu i pisał piękne książki (dostępne w Polsce), dawał już wiele lat temu przekazy kreatywności. Brałam kiedyś udział w warsztatach rozwoju kreatywności, które prowadziła jedna z uczennic Trungpy Rinpocze – pochodząca z USA tancerka, Diane Butler, która obecnie mieszka i uczy na wyspie Bali. Warsztaty te organizowała w swoim ośrodku w Śliwicach znana gdańska terapeutka, Ania Maroszek. I chociaż już jako dziecko miałam głowę pełną pomysłów, to jednak te warsztaty coś we mnie zmieniły – coś się otworzyło, jakiś głębszy poziom – dlatego wciąż jestem wdzięczna Ani za inspirację i zorganizowanie tych warsztatów Piszę o tym, ponieważ kreatywność jest ważnym aspektem naszego życia i zdrowia. Zarówno nasze samopoczucie, jak i samoocena zależą w dużym stopniu od tego, jak bardzo jesteśmy kreatywni w życiu. …

IMG_5003web222

Acai bowl z kaszą gryczaną

Acai bowl to popularna ostatnio potrawa śniadaniowa, którą przyrządza się zazwyczaj z różnych owoców oraz zbóż, dodając do niej owoce acai – surowe lub sproszkowane, a następnie podaje w miseczce. Owoce acai są bardzo delikatne i źle znoszą transport, dlatego można je jeść w stanie surowym tylko w Brazylii, czyli tam, gdzie rosną:) Tutaj, w Europie, pozostają nam owoce mrożone lub sproszkowane. Ja nie używam mrożonek (chyba że czasami – wyjątkowo i tylko latem – lody), dlatego do mojej acai bowl zawsze dodaję owoce acai (wym: asai) w formie proszku, który kupuję w sklepach ze zdrową żywnością. Acai bowl, na którą przepis znajdziecie poniżej, traktuję jak lekarstwo i przygotowuję ją 2 – 3 razy w tygodniu, żeby dostarczyć sobie więcej energii, witamin oraz antyoksydantów. Składniki, które wrzucam do tej miseczki, nie tylko podnoszą odporność oraz poziom energii, ale są też skutecznym środkiem stosowanym w profilaktyce antynowotworowej. Co więcej, niszczą komórki rakowe (owoce acai), działają przeciwzapalnie, obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko chorób serca. Często zmieniam składniki mojej acai bowl, w zależności od tego, czego potrzebuje mój …

IMG_4394web

Kaszomleko jaglane

  W zasadzie powinnam była napisać „mleko zbożowe” i tak na początku zamierzałam to mleko nazwać, ale jednak nie przygotowuję go z prosa, tylko z kaszy jaglanej, która powstaje z prosa w procesie obłuszczania ziarna i jest odmiennym od niego produktem roślinnym. Mleka zbożowe przygotowuje się w różny sposób, ale ich bazą są głównie różne odmiany zbóż, a nie kasz. W Polsce mleko zbożowe powoli przeciera szlaki. Najłatwiej dostępne jest mleko owsiane, trudniej kupić ryżowe i quinoa, a mleko jaglane jest prawie w ogóle niedostępne, chociaż bez problemu można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością w Niemczech czy w Anglii. Dzisiejszy przepis opracowałam na swoje potrzeby, ale uważam, że jest na tyle wartościowy, że szkoda byłoby go nie udostępnić:) Mleko roślinne to wciąż w Polsce towar luksusowy, teraz można mieć tego typu mleko za niewielkie pieniądze. Polecam! Przygotowanie mleka jest bardzo proste, suche ziarna kaszy jaglanej namaczamy na noc, na 10 – 12 godzin, a rano wrzucamy do blendera po wcześniejszym ich odsączeniu i opłukaniu, dodając świeżą wodę (szczegółowy przepis poniżej). Tak przygotowane mleko trzeba …