Author: Grainma

IMG_5139web

Jaglane muffinki z jabłkowym musem

Osoby, które interesują się kulturą tybetańską, z pewnością wiedzą, że właśnie rozpoczął się Nowy Rok tybetański. Wśród Tybetańczyków – rozproszonych obecnie po całej Azji (głównie Nepal, Bhutan i Indie) – jest to czas wielkiego świętowania i ucztowania. Moje dzisiejsze babeczki dedykuję więc wszystkim Tybetańczykom z najlepszymi noworocznymi życzeniami   W ciągu mojego życia spotkałam wielu wspaniałych Tybetańczyków, a także Bhutańczyków. Życie większości z nich poświęcone jest medytacji i duchowemu rozwojowi. To niezwykle spokojni, a także szczodrzy ludzie z dużym poczuciem humoru. Miałam zaszczyt poznać też Królową Bhutanu, Ashi Dorji Wangmo Wangchuk, kiedy pracowałam nad polską wersją jej książki „Skarby Królestwa Grzmiącego Smoka”.  O książce pisałam już kilkakrotnie na blogu, dla mnie jest ona prawdziwym skarbem ze względu na wartości, które przedstawia, oraz unikalne opisy bhutańskich realiów. W książce tej Królowa opisuje swoje podróże po Bhutanie, często także do rejonów odległych i niedostępnych dla większości osób. W Bhutanie niewiele jest miejsc, do których można dostać się samochodem, dlatego mieszkańcy często podróżują na mułach lub po prostu na własnych nogach. Niezwykłe jest to, a także niezgodne z …

IMG_5110web

Buraczki hasselback z jabłkiem i winogronami

Z pewnością wiele osób zetknęło się już z ziemniakami hasselback – potrawą pochodzącą ze Szwecji, a dokładnie z restauracji Hasselbacken, należącej obecnie do jednego ze sztokholmskich hoteli – Scandic Hasselbacken. Miejsce to ma długą historię. Już w połowie XVIII wieku powstała tu pierwsza tawerna, a sto lat później, w 1853 roku, stał już w tym miejscu hotel z restauracją Hasselbacken. Na początku było to zwykłe miejsce, restauracja jak wiele innych, dopóki nie zaczął się w niej uczyć na szefa kuchni Leif Elisson. To własnie on w 1953 roku, czyli znów 100 lat później po raz pierwszy podał gościom restauracji ziemniaczki pocięte, a w zasadzie ponacinane w cienkie plasterki. Wyglądały naprawdę efektownie, a do tego miały chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze – zrobiły furorę i stały się sławne na całym świecie. Ziemniaki te z racji miejsca, w którym zostały wymyślone, nazwano ziemniakami hasselback. Czasami nazywa się je też ziemniakami pillbug, ponieważ według niektórych przypominają stonogę Metodę tę można wykorzystać także do pieczenia innych warzyw czy też owoców. Ja przetestowałam buraki, które upiekłam razem z czerwonymi winogronami …

IMG_5072web1

Pyszne rosti jaglano-dyniowe

Rösti (rosti), czyli szwajcarskie placki ziemniaczane, zazwyczaj przygotowuje się z grubo tartych ziemniaków, często podgotowanych, do których dodaje się jajko. Rosti można też przygotowywać z surowych ziemniaków i wówczas nie trzeba dodawać do nich jajek, gdyż zawarta w nich skrobia ziemniaczana pięknie skleja utarte ziemniaki podczas smażenia rosti Ta szwajcarska potrawa narodowa zawojowała świat i obecnie rosti przygotowuje się także z innych warzyw. Moje wegańskie rosti jaglano-dyniowe to kolejny udany wariant tej potrawy. Do tego zawiera ono składniki, które wzmacniają organizm Zimą (według Pięciu Przemian): dynia podnosi poziom energii (czi), a kasza jaglana wzmacnia Nerki. Siemię lniane natomiast działa ochraniająco i także wzmacniająco na Jelito Grube (polecane jest zwłaszcza osobom alergicznym). Nasiona lnu zawierają całe mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, a także kwasów tłuszczowych omega-6. Uważa się, że w siemieniu lnianym zawartych jest tak dużo kwasów Omega-3, jak w rybach. Nasiona lnu zawierają także witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, flawonoidy, fitoestrogeny oraz dużo błonnika. Co więcej, w siemieniu lnianym znajdziemy korzystny dla nas zestaw aminokwasów egzogennych, które służą odnowie organizmu. Warto więc dodawać siemię do różnych potraw, …

IMG_5003web222

Acai bowl z kaszą gryczaną

Acai bowl to popularna ostatnio potrawa śniadaniowa, którą przyrządza się zazwyczaj z różnych owoców oraz zbóż, dodając do niej owoce acai – surowe lub sproszkowane, a następnie podaje w miseczce. Owoce acai są bardzo delikatne i źle znoszą transport, dlatego można je jeść w stanie surowym tylko w Brazylii, czyli tam, gdzie rosną:) Tutaj, w Europie, pozostają nam owoce mrożone lub sproszkowane. Ja nie używam mrożonek (chyba że czasami – wyjątkowo i tylko latem – lody), dlatego do mojej acai bowl zawsze dodaję owoce acai (wym: asai) w formie proszku, który kupuję w sklepach ze zdrową żywnością. Acai bowl, na którą przepis znajdziecie poniżej, traktuję jak lekarstwo i przygotowuję ją 2 – 3 razy w tygodniu, żeby dostarczyć sobie więcej energii, witamin oraz antyoksydantów. Składniki, które wrzucam do tej miseczki, nie tylko podnoszą odporność oraz poziom energii, ale są też skutecznym środkiem stosowanym w profilaktyce antynowotworowej. Co więcej, niszczą komórki rakowe (owoce acai), działają przeciwzapalnie, obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko chorób serca. Często zmieniam składniki mojej acai bowl, w zależności od tego, czego potrzebuje mój …

IMG_4964web1

Kukurydziana polenta z dynią

Dzisiejszy przepis zamieszczam na prośbę uczestników warsztatów w Bytowie. Otóż 29 października w siedzibie Fundacji Parasol poprowadziłam kolejne warsztaty kulinarne, tym razem było to „Kreatywne gotowanie kasz”, wsparte teorią Pięciu Przemian. Warsztaty były poprzedzone wykładem podczas którego opowiadałam o zasadach odżywiania się i gotowania zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską. Wyjaśniłam między innymi, jak komponować posiłki, żeby zawierały one najbardziej dla nas korzystne zestawienia produktów, a mówiąc dokładniej, które produkty powinniśmy jeść codziennie, a które rzadziej i dlaczego. Zgodnie z dietetyką chińską (TMC) podstawę naszego pożywienia powinny stanowić zboża oraz strączkowe z dodatkiem warzyw i nabiału. Jest to jedna z przyczyn, dla których napisałam książkę „Zaskakująca kasza & ryż”. Jak zapewne wiecie, wprowadziła ona na rynek sporo nowych, nieznanych wcześniej potraw. Książka odniosła spory sukces i wygląda na to, że przyczyniła się w znacznym stopniu do zmiany naszych nawyków żywieniowych, co naprawdę mnie cieszy Przy okazji dziękuję Wam wszystkim za pozytywne komentarze dotyczące „Zaskakującej kaszy” oraz za wszystkie Wasze budujące maile z podziękowaniami W Bytowie byłam już po raz drugi z wykładem i warsztatami, tym razem przyszło …

IMG_4955web

Pieczone jaglanki

Wiele wieków temu pewien mądry człowiek – nazywał się Heraklit – wypowiedział słynne słowa: Panta rhei, co oznacza – jak zapewne wiecie – Wszystko płynie. I chociaż wielu osobom słowa te mogą wydać się banalne, mnie wciąż one zachwycają, podobnie jak równie znana maksyma starożytnych żeglarzy: Navigare necesse est vivere non est necesse. Tak naprawdę obie mówią o ruchu – o zmianach w życiu, których często się boimy. Kiedy przychodzi jesień i możemy obserwować zamieranie świata roślin, nie nastraja nas to optymistycznie, ponieważ widzimy, jak pewne procesy zachodzą nieubłaganie w otaczającym nas świecie – rzeczy po prostu się dzieją, nie jesteśmy w stanie zatrzymać obiegu Ziemi wokół Słońca ani związanych z nim zmieniających się pór roku. Wszystko jest w nieustannych ruchu zarówno wewnątrz nas, jak i na zewnątrz. Nasze myśli, poglądy, komórki naszego ciała – wszystko to zmienia się w ciągu naszego życia, podobnie jak to, co nas otacza. Nasi znajomi wyjeżdżają do innego miasta lub kraju, obok powstają nowe drogi i nowe budynki, sklepy oraz firmy. My jednak często trzymamy się przeszłości albo żyjemy …

Warsztaty

Warsztaty „Odżywianie według Pięciu Przemian dla Matki i Dziecka”

  Kochani! Jutro w Bytowie prowadzę warsztaty odżywiania według Pięciu Przemian. Warsztaty są poprzedzone wykładem – wstęp na wykład wolny. Zapraszam, jeśli jesteście gdzieś w pobliżu. Warsztaty są również bezpłatne, nie wiem, czy są jeszcze wolne miejsca, pytajcie na facebooku:  https://www.facebook.com/ZdrowyBytow/?fref=ts lub pod nr telefonu: 59 721 24 77   Pozdrawiam                             Wasza Grainma

IMG_4891

Kukurydziana granola z tofu

Tofu jest obecne w moim życiu od wielu, wielu lat. Ten niezwykły serek został prawdopodobnie wymyślony przez mnichów żyjących w buddyjskich klasztorach. Wcale by mnie to nie zdziwiło, ponieważ istnieje wiele przekazów buddyjskich związanych z kreatywnością. Jeden z wielkich mistrzów medytacji buddyjskiej, nieżyjący już Chogyam Trungpa Rinpocze, który założył w Stanach organizację Dharmadatu i pisał piękne książki (dostępne w Polsce), dawał już wiele lat temu przekazy kreatywności. Brałam kiedyś udział w warsztatach rozwoju kreatywności, które prowadziła jedna z uczennic Trungpy Rinpocze – pochodząca z USA tancerka, Diane Butler, która obecnie mieszka i uczy na wyspie Bali. Warsztaty te organizowała w swoim ośrodku w Śliwicach znana gdańska terapeutka, Ania Maroszek. I chociaż już jako dziecko miałam głowę pełną pomysłów, to jednak te warsztaty coś we mnie zmieniły – coś się otworzyło, jakiś głębszy poziom – dlatego wciąż jestem wdzięczna Ani za inspirację i zorganizowanie tych warsztatów Piszę o tym, ponieważ kreatywność jest ważnym aspektem naszego życia i zdrowia. Zarówno nasze samopoczucie, jak i samoocena zależą w dużym stopniu od tego, jak bardzo jesteśmy kreatywni w życiu. …

1200x800IMG_4824 (1)

Sznycle warzywne z cukinii

Drodzy Czytelnicy bloga! Przez ten czas, kiedy nie byłam aktywna na blogu, przygotowałam do wydania bardzo interesującą książkę o  związkach – „Karma Miłości” Gesze Michaela Roacha (tu więcej informacji). Jakiś czas temu jeden z moich nauczycieli, Lama Tseczu Rinpocze, powiedział, że w związkach nie chodzi o miłość, tylko o pracę z ego. Książka Gesze Michaela wspaniale to potwierdza i nie pozostawia złudzeń. Wszystko tak naprawdę pochodzi z naszego umysłu, czyli z naszych zachowań, naszego podejścia do ludzi – z tego, jak ich traktujemy, a zwłaszcza najbliższe nam osoby. Jeśli chcemy mieć dobry związek z drugą osobą, nie ma drogi na skróty, musimy po prostu stać się dobrymi ludźmi i zacząć troszczyć się o innych – także o ludzi spotkanych w pracy czy w autobusie. Jednak książka Gesze Michaela Roacha ma nam do zaproponowania dużo więcej niż takie proste porady. Przede wszystkim w bardzo przystępny sposób wyjaśnia proces powstawania karmy – zasiewania nasion karmicznych. Znajdziemy tu bardzo szczegółowe wyjaśnienia, jak powstają nasiona karmiczne, w jakim tempie wzrastają i jak możemy ten proces powstrzymać i czy w …

IMG_4803web

Ochładzający mus truskawkowy – bez jajek, laktozy i bez glutenu

Kiedy nadchodzą takie upały, jak ostatnio, marzymy tylko o tym, żeby się schować w jakimś igloo i zaczynamy nawet sprawdzać ceny lotów na Grenlandię:) Szybko się jednak okazuje, że trudno te marzenia zrealizować, więc biegniemy do sklepu, żeby chociaż kupić lody lub zaczynamy przyrządzać zimne napoje z lodem. Tu, gdzie mieszkam, lodów zabrakło dziś w okolicznych sklepikach już przed południem. Nie ukrywam, że lody, podobnie jak napoje z lodem, przynoszą chwilową ulgę, i przez moment jest nam nawet chłodniej, ale jeśli spożywamy je regularnie, mogą stać się przyczyną wielu dolegliwości trawiennych, ponieważ gaszą tzw. ogień trawienny, obniżając drastycznie temperaturę w Żołądku. Co w takim razie robić? Jak się chłodzić w upalne dni? Najlepszym antidotum jest woda – w systemie Pięciu Przemian Woda gasi Ogień – warto więc wybrać się nad morze, jezioro lub spędzać czas przy basenie, zażywając regularnych kąpieli, pamiętając jednak, żeby nie wystawiać się na słońce w godzinach między 12 a 15 – jest to zresztą czas sjesty w wielu krajach, gdzie występuje duże nasłonecznienie. Hiszpanie naprawdę przestrzegają sjesty, większość sklepów i lokali …